Binnenkijken bij Dana en John: ‘Ons huis zit vol kleine verhaaltjes’

Foto | Indebuurt Deventer

Dana en John wonen in een knus huis – van meer dan honderd jaar oud – op de Worp. De inrichting bestaat uit een verzameling van vintagepareltjes en spullen met een verhaal. Net als de bewoners zelf heeft ook het huis een hele geschiedenis achter de rug. Nadat de woning eerder noodgedwongen gesaneerd moest worden, heeft het stel hun fijne plek opnieuw gecreëerd.

Direct valt een potloodtekening van Deventer op in de gang. “Op de kop getikt bij de kringloop. We weten eigenlijk niet eens wie dit heeft gemaakt”, zegt John lachend. Dana: “Toch is het wel de moeite waard om dit eens uit te zoeken, want hij is erg mooi.”

John en Dana hebben beide drie kinderen uit een eerdere relatie- waarvan de jongsten van Dana nog thuis wonen. Het koppel heeft samen geen kinderen, maar wel twee harige vriendjes: de katten Jip en Missy.

De papierrolhouder op de kast stond vroeger op de toonbank van mijn moeders winkel

Overal in de woonkamer zijn er gezellige hoekjes, waar duidelijk aandacht aan is besteed. Volgens John en Dana schuilt er achter veel spullen een verhaal. “Het schilderij van de heide kwam ik bijvoorbeeld tegen in de kringloop. Het doet me erg denken aan de plek waar m’n vader altijd wandelde. Hij overleed in 2004. Voor mij zit hier nu echt emotionele waarde aan”, vertelt Dana. John, die van oorsprong uit Lichtenvoorde komt, heeft ook spullen met een verhaal: “De papierrolhouder op de kast stond vroeger op de toonbank van mijn moeders winkel. Een mooi aandenken aan die tijd.”

Klassiek, modern en vintage

De inrichting in het sfeervolle stulpje bestaat uit een mix van allerlei spullen: klassiek, modern en vintage, overal vandaan geplukt. “We geven dingen graag een tweede leven” zegt John. Dana sluit zich daar bij aan: “Er zijn al zoveel spullen in de wereld, het is gewoon zonde om alles maar nieuw te kopen.” In de woonkamer staat een kast vol serviesgoed: “Ik verzamel graag schaaltjes van Engels porselein, het is een beetje een tik van mij, net als de muziekverzameling weer een tik is van John”, geeft ze toe.

Lees verder onder de foto’s.

Een gelukshoekje

Het stel zit ’s avonds het liefst in de erker. “Dat is echt ons plekje”, zegt Dana. “Heerlijk, met een drankje, een kaarsje en een muziekje aan”, voegt John toe. De kussentjes in de stoelen voorin zijn geïnspireerd op het amandelbloesem schilderij van Vincent van Gogh. Boven de bank zie je een soort gelukshoekje, met een boeddha, kaarsjes en mooie schilderijen. “Als iemand een belangrijk gesprek heeft of als we aan iemand denken, gaat er een kaarsje aan”, zegt John.

Duizend-en-één-nacht

Hoe langer je rond kijkt, hoe meer hoekjes er opvallen. Zelfs op de ‘elektronische plek’ met de wifirouter en laders hangt nog een sfeervolle vintagelamp. “Het toilet is ook een soort project van mij geweest”, vertelt Dana. De sfeer doet denken aan Duizend-en-een-nacht, een beetje Arabisch. Toch hangt er ook een Van Gogh schilderij, met kleuren die weer bij de gele muur passen.

De slaapkamer dient naast slaapplek ook als leef- en werkruimte

Die Arabische sferen worden doorgetrokken in de slaapkamer, die vooral blauwtinten bevat. Zo staat er een antiek schemerlampje met bungelende glazen staafjes. “Deze vondst is echt een pareltje”, zegt John. Ook staan er een aantal boeddha beeldjes in de slaapkamer. Volgens Dana straalt dit een bepaalde rust uit. De kamer dient naast slaapplek namelijk ook als leef- en werkruimte. “We zitten hier graag na werk met een boek en fijne muziek. En sinds het Coronavirus is er nu een thuiswerkplek gecreëerd.”

Een kast vol LP’s

Over de lengte van de kamer heeft John een kast gemaakt waar een deel van zijn lp’s staan. “We draaien hier veel platen”, zegt hij. “Ik houd énorm van muziek. In de kelder liggen ook veel cd’s en lp’s.” Boven op de kast met platen staat een uit hout gesneden knikkerbaan, van de kringloop. “Waar zie je nou zoiets”, lacht Dana. “Wat dat betreft zijn we dol op gekke dingetjes.”

Lees verder onder de foto’s.

Gek op buiten zitten

Het koppel is verknocht aan hun fijne huis, maar ook buiten maken ze het gezellig. “We houden erg van buiten zitten”, vertelt John. “Afgelopen jaar hebben we een overkapping laten zetten en een veranda gemaakt. We hebben ook een terrasverwarmer, waardoor we al vroeg in het jaar buiten kunnen zitten. De platenspeler gaat dan ook mee natuurlijk”, grijnst John.

Ineens stonden we met het gezin op straat

Aan spullen op zich hechten de bewoners niet zoveel waarde, het zijn de verhalen rondom de spullen die ze de waarde geven. “Ik heb zelf ook niet zo veel meer over van vroeger”, zegt Dana. Vlak na de aankoop van de woning bleek het huis, tijdens een klus, veel asbest te bevatten. “Toen stonden we met het gezin op straat”. Het huis met alles er in is toen gesaneerd.

Een familie-erfstuk

Dana liet destijds een aantal belangrijke spullen, waaronder kinderfoto’s, haar eerste gitaar en een familie-erfstuk schoonmaken. “Op deze grote foto, naast de tv, poseert de opa van mijn vader, hij was koetsier. Deze wil ik natuurlijk weer doorgeven aan mijn kinderen.” Het glas-in-lood, dat op iedere verdieping te vinden is, wilde de bewoonster ook weer terugbrengen. “Dat is zo’n unieke toevoeging aan het huis”. Mijn tante die een glas-in-lood bedrijf heeft, heeft dit een aantal jaar geleden voor dit huis gemaakt.”

Lees verder onder de foto’s.

Door de sanering zelf was het huis compleet gestript. “Het plafond en de vloeren waren er uit, het was helemaal kaal, maar je kon hierdoor wel prachtig door het huis heen kijken en de robuuste balken zien. Eigenlijk vond ik het nog mooier dan daarvoor”, aldus Dana.

Een plekje van ons samen

Dana en John zijn erg happy in hun fijne huisje. “Samen met de kinderen hebben we hier alweer hele mooie herinneringen gemaakt de afgelopen tijd”, vertelt John. “Ja, het is echt een plekje van ons samen geworden”, vult Dana aan.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Salomé (25) heeft een moestuin bij de School van Frieswijk: ‘Iedereen kan het online volgen’”

Salomé (25) heeft een moestuin bij de School van Frieswijk: ‘Iedereen kan het online volgen’

School van Frieswijk
Ga naar “De B&B van Fleur (38) is helemaal off the grid: ‘Dat kan ook gewoon comfortabel zijn’”

De B&B van Fleur (38) is helemaal off the grid: ‘Dat kan ook gewoon comfortabel zijn’

Ga naar “Binnenkijken bij Kim in de huishoudschool: ‘In de directiekamer, dat past wel bij me’”

Binnenkijken bij Kim in de huishoudschool: ‘In de directiekamer, dat past wel bij me’

In onze gids

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Freshman lunchen Deventer BibliotheekFreshman lunchen Deventer Bibliotheek

Nu gesloten

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
  4,5
  (299)

Nu gesloten

4,5
(299)

Aanbiedingen

Ga naar “Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95”

Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Huissokken van € 3,99 voor € 3,99”

Huissokken van € 3,99 voor € 3,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95”

Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6”

AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Halloween in Deventer”

Halloween in Deventer

 • Van 27 okt t/m 30 okt