Bij Johan (52) thuis is het al maanden kerst: ‘Ik ben in de zomer begonnen met versieren’

Johan in zijn kersthuis

Waar de meeste Deventenaren na Sinterklaas één kerstboom de huiskamer in slepen en versieren, neemt Johan Molenaar (52) het net wat serieuzer. Hij begon al in augustus met het decoreren van zijn huis. “Het is een uitlaatklep voor mij.”

Terwijl Deventer nog volop de terrassen opzocht en zich koel hield bij de airco, was de 52-jarige Johan vooral op de zolder van zijn flat aan de Polstraat te vinden. Dozen vol kerstversiering sleepte hij in augustus al naar de woonkamer om zijn huis in kerstsfeer te brengen. En dat is nodig, weet Johan, “want anders komt het nooit op tijd af.”

Vast ritueel

Johan heeft een vast ritueel voor het decoreren. “Ik begin met de takken aan het plafond. Daarvoor hang ik pvc-buizen op waar haakjes aan komen. Precies genoeg om de takken goed vast te maken. Zodra de takken op hun plek hangen, kunnen de lampjes erin.”

Lees verder onder de foto’s.

Welkom op de Noordpool

Maar er hangt veel meer dan takken en lampjes. “De kunstkerstboom staat er altijd, vaak met een combinatie van gouden en rode ballen. Ook staat er een kerstboom in de slaapkamer. Deze keer hangt er ook een takkenboog boven de tafel, nieuw zijn de ballen in bruine tinten daarin. Verder zijn er meerdere kerstmannen, enkele kunnen zingen en bewegen. Even verderop staat een sfeerlamp die op verschillende kleuren en standen kan schijnen. Voor de gelegenheid hang ik de grote discobol in de kamer.

Mijn vrienden noemen mijn huis ook wel de Noordpool. Ze komen hier graag, ze weten ook dat de drank altijd koud staat”, lacht hij. “Ook hangen er lekkere dingen tussen, zoals snoep, chocolade en chips. Dat hoort bij de kerstman.”

Lampjes met nagellak

Johan is niet zomaar tevreden met het eindresultaat. “Ik ben heel secuur. Zo hadden enkele lampjes niet de juiste kleur. Ik heb ze ‘geverfd’ met oranje nagellak, lampje voor lampje. Daar gaat heel wat tijd in zitten.”

Lees verder onder de foto’s.

Zijn voorliefde voor de kerstdagen heeft hij al jaren. “Dat begon op mijn achttiende. In mijn jeugd heb ik niet de ruimte gehad om mijn gevoelens te uiten. Kerst zie ik als een uitlaatklep. Het begon met versiering op mijn kamer en sinds ik een eigen huis heb, versier ik dat helemaal. Ik doe het voor mezelf, maar ook zeker voor anderen. Ik ben een gezelligheidsmens.”

Gek op hondjes

Eén item is hem het meest dierbaar. “Dit hondje. Ik heb het al 25 jaar. Het mooiste is dat hij zelf kan lopen”, glundert Johan. Zijn echte hondje, de zeventienjarige Jack Russell Pjotr, is een bekende in de straten van het centrum in Deventer. “Ze draagt vaak twee smurfjes of Pikachu op haar rug. Met kerst krijgt ze niet een speciaal kerstpakje aan, want kinderen reageren juist altijd zo leuk op die andere poppetjes”, legt hij uit.

Ieder jaar weer anders

Hoewel het lijkt alsof Johan alle soorten kerstdecoratie wel in huis heeft, blijven er voor hem nog altijd wensen. “Er is een huisje op een paal bij de Intratuin, die is erg duur maar zou ik wel graag willen hebben. Zo komt er ieder jaar weer meer versiering bij en ieder jaar is het weer net anders.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Lies en Eric in het Bergkwartier: ‘Het is tijdelijk, maar we willen niet meer weg’”

Binnenkijken bij Lies en Eric in het Bergkwartier: ‘Het is tijdelijk, maar we willen niet meer weg’

Bergkwartier
Ga naar “Binnenkijken bij: hier gluurden jullie het liefst achter de voordeur in 2022”

Binnenkijken bij: hier gluurden jullie het liefst achter de voordeur in 2022

kim huishoudschool
Ga naar “‘De oude Chinees’ in Epse staat straks echt leeg: dit gebeurde er de afgelopen jaren”

‘De oude Chinees’ in Epse staat straks echt leeg: dit gebeurde er de afgelopen jaren

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50”

Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle Kwekkeboom oven & airfryer snacks Diepvries van € 4,99 voor € 2,69”

Alle Kwekkeboom oven & airfryer snacks Diepvries van € 4,99 voor € 2,69

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023