Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Babette opent een winkel met Italiaanse zwart-wit fotografie: ‘Je waant je echt even in Italië’

Door Janneke Pol 3 december 2019

De Vleeshouwerstraat begint steeds meer op ‘Little Italy’ te lijken. Juist met pizzeria’s en een Italiaanse delicatessenwinkel op de hoek, vond Babette Meijers het de ideale plaats voor haar winkel/galerie met Italiaanse zwart-witfotografie. “Bij de opening komt zaterdag de fotograaf zelf, Raffaele Celentano, natuurlijk ook even langs.” Wij namen vast een kijkje in het pand.

Strand, zee en straattafereeltjes zoals je ze alleen in Italië tegenkomt. De foto’s uit de serie ‘Gli Italiani’ oftewel ‘De Italianen’ van Italiaanse fotograaf Raffaele Celentano nemen je mee naar het Zuid-Italiaanse leven, Sorrento om precies te zijn. De plaats waar fotograaf Raffaele vandaan komt. Hoewel de fotograaf een opleiding Italiaanse taal & letterkunde had gevolgd en in Duitsland Italiaanse les gaf, bleef zijn passie voor fotografie onverminderd groot.

Foto|indebuurt

National Geographic

Raffaele werd ontdekt en hij werkte zo’n twintig jaar voor nieuwsdiensten en onder andere National Geographic. Al snel had hij galeries in Sorrento en München. En nu opent hij aanstaande zaterdag een winkel in Deventer. Althans, Babette Meijers gaat zijn werken in Deventer verkopen. “Ik bezocht zijn galerie in Italië en zag zijn werken. In eerste instantie bood ik aan om de foto’s online te verkopen via mijn website voor Italiaanse les, maar Raffaele vond dat kopers zijn werk eerst in het echt moesten zien. Daarop ben ik op zoek gegaan naar de juiste stad om een galerie/winkel te beginnen”, vertelt ze.

Foto|indebuurt

Kleine stad met historisch centrum

Zelf komt ze uit Arnhem, maar dit vond ze niet de geschikte stad. “Het moest een kleinere plaats zijn met een historisch centrum. Ik heb getwijfeld tussen Doesburg, Zutphen en Deventer. Uiteindelijk kwam dit pandje vrij en was de keuze snel gemaakt.” En dus loopt Babette zich de benen uit het lijf met lijsten, ladders en lampen. “Er komen zo’n 25 foto’s in verschillende formaten te hangen. Zelf vind ik dat je door de foto’s het Italiaanse leven ingetrokken wordt. Ze zijn sprekend en sfeervol, je blijft er gewoon naar kijken.”

Foto|indebuurt

Italiaanse tafereeltjes

Het is niet toevallig dat Babette zo geïntrigeerd is door de foto’s van Raffaele. “Zelf heb ik veertien jaar in dat gebied gewoond. Bij het zien van de foto’s voel je direct de Italiaanse sferen weer terug.” We maken een rondje langs de werken. “De oudere Italiaanse vrouw in een van de verlaten dorpjes. Ze maakt een typisch Italiaans handgebaar en haar gezicht is duidelijk getekend door ouderdom. Of de dame die op een rotsblok over zee kijkt, ze komt uit dit gedeelte van Italië maar woont nu in Zuid-Amerika. Ze neemt hier afscheid van Italië.” Ook zijn er de meer humoristische kiekjes. “De fiat 500 die aangedrukt wordt door een dame en twee heren. De dame neemt de voorkant voor haar rekening, waardoor de meneer achter haar precies onder haar rokje kan kijken (en dat ook doet). Of de drie nonnen die aan het schommelen zijn bovenop een berg.”

Foto|indebuurt

Vrouwelijk schoon

De fotograaf vindt vrouwelijk schoon sowieso een zeer dankbaar object, blijkt uit de foto’s. “Diverse ex-vrouwen staan op zijn foto’s, maar ook andere dames. Van jong tot ouder.” Er zijn meer zaken die een echte Celentano onderscheiden. “Vrijwel alle foto’s zijn in zwart-wit. Raffaele fotografeert nog analoog en hij ontwikkelt zijn foto’s zelf. Dat proces wil hij namelijk zelf in de hand houden. Hij gebruik een vrij hoge ISO (hoeveelheid licht), waardoor het beeld wat korrelig wordt. Die ruis heeft iets mysterieus.”

De opening

Zelf de foto’s bekijken? Dat kan vanaf komende zaterdag 7 december van 14.00 tot 17.00 aan de Vleeshouwerstraat 11. Hier is ook fotograaf Raffaele Celentano aanwezig.

 

Borrelen met die hap! Dit zijn de beste borrelplanken van Deventer

Zo zachtjes aan kruipen we naar het einde van het jaar. De tijd van kerstborrels, nieuwjaarsborrels ...

Nooit meer file of gratis OV in Deventer? Geef hier je mening

Gratis OV voor heel Deventer of juist meer asfalt zodat je overal met de auto heen kunt. Een lastig ...

Marlies schrijft een dagboek als verloskundige: ‘Je mag bij magische momenten zijn’

Als klein meisje wist ze het zeker, later zou ze verloskundige worden. Dat ze over haar werk als ver...

adv.