Zo bespaar je met kleine stapjes honderden euro’s op je woonlasten

Aangeboden door Duurzaamheidscentrum Deventer

Energiecoach Ton Holtslag heeft fijne tips om te besparen op de energiekosten
Ton vertelt je alle handige tips voor energiebesparing | Foto: Duurzaamheidscentrum Deventer

Besparen op je vaste woonlasten door je huis te verduurzamen klinkt leuk, maar waar begin je? Energiecoach Ton Holtslag weet er alles van. Hij heeft als ervaringsdeskundige de beste tips én een rolodex vol betrouwbare bedrijven. “Na mijn advies zie ik vrolijke gezichten.”

Als energiecoach spreekt Ton veel Deventernaren tijdens de infoavonden over energiebesparing van Duurzaamheidscentrum Deventer. “Ik hoor van zoveel mensen dat ze al veel hebben gelezen. Door alle informatie zien ze door de bomen het bos niet meer en daarom help ik ze alles op een rijtje te zetten. Zo weten ze welke stappen ze in welke volgorde kunnen nemen.”

Ik help Deventernaren graag om verder te denken

Dat Ton energiecoach is, is geen toeval. Na een studie elektrotechniek gaat hij aan de slag in de automatisering binnen de sociale sector. “Bewust leven is altijd al mijn ding geweest”, vertelt hij. “Zo’n tweeënhalf jaar geleden begon ik als energiecoach, waarin ik techniek combineer met duurzaamheid.”

Ongemerkt energieverlies

Ton komt bij stadsgenoten over de vloer om hen gratis advies te geven. Bij een huisbezoek begint hij met een kennismakingsgesprek. Daarna loopt hij een rondje door de woning. “Elke keer dat ik een huis binnenloop, ben ik nieuwsgierig wat ik er kan doen. Ik help je graag om verder te denken.”

“Huizen die al wat ouder zijn, hebben vaak kieren rond de deuren. Hier kan ongemerkt veel warmte wegsluipen. Mijn advies is om op een winderige dag met een kaarsje langs deuren en kozijnen te gaan. Gaat het vlammetje wapperen, dan weet je dat je een kier hebt gevonden”, zegt Ton.

Lees verder onder de foto >

Tijdens de infoavond van Duurzaamheidscentrum Deventer leer je alles over energiebesparing en het verlagen van je woonlasten
Tijdens de infoavond van Duurzaamheidscentrum Deventer leer je alles over energiebesparing en het verlagen van je woonlasten | Foto: Duurzaamheidscentrum Deventer

Tot 66 procent minder kosten

Door dertig tot vijftig euro te investeren in isolatie kun je een groot verschil maken. “Met isolatie en tochtstrips bespaar je twintig tot veertig procent – in oude huizen tien tot twintig – aan energie. Als bonus is je huis ook nog comfortabeler.”

Heb je een groter budget? Dan kun je met een warmtepomp of zonnepanelen tot tweederde van je energieverbruik besparen. “Met de huidige energieprijzen heb je die met drie tot vijf jaar terugverdiend. Wanneer ik wegga, zie ik verhelderende en vrolijke gezichten.”

Leer van Tons fouten

Ton heeft zelf ook veel verduurzaamd in zijn huis. “We hebben een huis van vijftig jaar oud. Toen we dat drie jaar geleden kochten, besloten we het klaar voor nu te maken. Dat betekende dat ik ook veel overleg had met aannemers en installateurs. Ja, je kunt me wel ervaringsdeskundige noemen.”

Een van de lessen die hij leerde, is dat je aannemers en installateurs niet op hun ‘mooie blauwe ogen’ moet geloven. “Wanneer je doorvraagt, kan blijken dat ze het plaatje mooier voorstellen dan het is. Dan wordt bijvoorbeeld een warmtepomp geadviseerd die uiteindelijk niet genoeg warmte kan genereren voor een huis. Als energiecoach heb ik een lijst van betrouwbare bedrijven uit Deventer. Zij leveren goed werk voor een acceptabele prijs.”

Grootste misverstand

“Veel mensen denken bij warmtepompen aan lawaai. Dat maakten ze ook toen ze jaren geleden op de markt kwamen. Ik zie een verschil tussen geluid en lawaai, want dat laatste gaat vooral over overlast. Wil je weten of je last kan hebben van het geluid van een warmtepomp? Mijn tip is om, wanneer het vriest, een rondje te lopen door een wijk die helemaal van het gas af is. Zo krijg je een goede indruk hoeveel geluid een warmtepop maakt en bepaal je of je dat acceptabel vindt”, adviseert Ton.

Steeds meer vraag

De energiecoach ziet dat er steeds meer interesse is in besparen, isoleren en duurzaamheid. “Sinds een jaar zie ik meer aanmeldingen. Nu de prijzen steeds hoger zijn, krijgen de energiecoaches ook steeds meer aanvragen voor huisbezoeken” Heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Dan raadt Ton de tweewekelijkse infoavonden over energiebesparing in het Duurzaamheidscentrum Deventer aan.

“We schetsen dan een algemeen beeld. Hierbij kun je denken aan hoe je je eigen gedrag kan aanpassen, maar ook een aantal overzichtelijke stappen waarmee je meteen kunt beginnen met besparen. Wil je een advies op maat, dan maken we een afspraak bij jou thuis. Ik ben altijd benieuwd wat ik voor iemand kan betekenen. Dit werk geeft me veel voldoening.”

Fijn: op 14 december om 19.00 uur is er een extra infoavond. Meld je snel aan, want vol is vol!

Duurzaamheidscentrum Deventer

Grote Kerkhof 1, 7411 KT Deventer

Nu gesloten

Meer informatie

Duurzaamheidscentrum Deventer

Grote Kerkhof 1, 7411 KT Deventer

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Wonen in een voormalige tandartspraktijk? Check deze Fundaparel”

Wonen in een voormalige tandartspraktijk? Check deze Fundaparel

Ga naar “Wonen in bijzondere objecten: deze staan nu te koop in Deventer”

Wonen in bijzondere objecten: deze staan nu te koop in Deventer

Ga naar “Wonen in de Houtmarktschool: zo ziet dat eruit”

Wonen in de Houtmarktschool: zo ziet dat eruit

Houtmarktschool

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime