Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tips: 3 x zo maak jij je tuin winterproof!

Aangeboden door Hof van Twello 13 oktober 2019

Het wordt kouder en de blaadjes vallen van de bomen. Nog even en dan is het winter en bedekt sneeuw de hele tuin. Wat dacht je? Mooi, dan hoef ik niet meer naar de tuin om te kijken? Verkeerd gedacht! Wat jij deze maanden allemaal onder handen kunt nemen buiten, dat weet Gert-Jan van Hof van Twello als de beste. 

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

De juiste tijd om te planten

De beste tijd om fruitbomen en struiken te planten is als er geen blad aan zit. Dat klinkt misschien raar, maar komt omdat bomen het hele jaar door aan het groeien en ontwikkelen zijn. Planten kost zoveel energie dat een boom dat er niet bij kan hebben op dat moment. Plant je jouw boom aan het einde van het jaar dan is hij klaar om direct aan de gang te gaan zodra de temperaturen weer omhoog gaan in het voorjaar. ”Op Hof van Twello hebben we appel-, pruimen en perenbomen, bessen, frambozen en bramenstruiken. Maar ook voor walnoot en bijzondere fruitbomen als amandel, nashipeer, kweepeer e.d. komt de tijd om te planten er weer aan”, aldus Gert-Jan.

Hof van Twello planten in winter
Foto | Pexels

 

Vogels voeren

Vogels worden tegenwoordig het hele jaar bijgevoerd. ”Of dat in de zomer echt nodig is een punt van discussie, maar de Vogelbescherming Nederland wijst het in ieder geval niet af”, weet Gert-Jan. Het levert je vaste bezoekers op in je tuin of op je terras. ”Vooral in de winter zullen de vogels je erg dankbaar zijn voor een lekker hapje. Het is wel belangrijk dat je ze het juiste voer geeft. Menselijke voedselresten zoals droog brood, kaasrandjes, stukjes worst of pindakaas zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Op de Hof vind je niet alleen vogelvoerproducten maar ook nestkastjes!”

Vogels voeren winter Hof van Twello
Foto | Pexels

 

De bloemetjes buiten zetten

Zaai winterrogge, dat kan nog tot januari. Dit is een groenbemester, een gewas dat de bodem verbetert. Hij is vorstgevoelig en houdt de bodem bedekt tijdens de winter. Na de winter is het gewas zo’n 20 à 40 centimeter hoog en kan het gemaaid worden. Zo heb je in de zomer een goed bevruchte bodem voor al je bloemen en planten. Op de Hof koop je het zaad voor winterrogge precies in de gewenste hoeveelheid.

Winter Hof van Twello Deventer
Foto | Pexels

 

 

Warme kas

En als je langsgaat voor je winterrogge of een fruitboom, kun je even neerploffen in het kascafe. Voor een lekkere bak koffie met gebak bijvoorbeeld. Je kunt in de kassen van de Hof ook terecht voor een familiefeest, receptie of vergadering. Dat is net even anders dan het standaard bedompte verjaardagszaaltje. Naast een grote ‘restaurantkas’ waar 120 mensen in kunnen is er de ‘speelkas’ waar je terecht kunt en kleine kinderen in de zandbak en grotere o.a. kunnen tafelvoetballen, darten of sjoelen. Je kunt er terecht voor heerlijke lunches, maaltijden en buffetten. Met vlees, vegetarisch of vegan.

 

Je kunt bij Hof van Twello ook terecht met kerst. Daarnaast verzorgd de Hof kerstpakketten voor instellingen en bedrijven, bijvoorbeeld met Eko, Tair Trade of streekproducten. Zelf samenstellen is mogelijk. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met Gert-Jan. 

Kas binnen bij Hof van Twello
Foto | Hof van Twello

 


Meer over Hof van Twello ontdekken?

Hof van Twello tuincentra

Geopend10:00 - 17:00

Rijksstraatweg 17, Twello

Bekijk meer:tuincentra
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.