Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Interieurexpert Rianne: ‘Sfeer is ongrijpbaar, maar wel het belangrijkste in je interieur’

Aangeboden door Bronsvoord woninginrichter en slaapspecialist 7 juli 2020

Het belangrijkste in je interieur? Niet het behang, de meubels of de accessoires.”Het is de sfeer”, vindt interieurexpert Rianne Bronsvoord. ”Sfeer is iets ongrijpbaars, het is de combinatie van al die grote en kleine elementen in je interieur.”

Al meer dan 20 jaar zitten ze aan het pand aan de Schoolstraat, toch komen er nog regelmatig mensen voor het eerst de interieurzaak binnenlopen. ”Zeker sinds de verbouwing”, vertelt Rianne. ”Mensen verwachten het niet, zo’n grote interieurzaak in Bathmen.”

‘Persoonlijke spullen die je gedurende je leven verzamelt, geven je interieur karakter’

De winkel is inderdaad groot, en er is genoeg te zien: de prachtige ongestucte muur en visgraatvloer bij de ingang, gevolgd door een zachte bank waar je het liefst in wilt ploffen. Verder hangen overal verschillende gordijnen, lampen en staat de winkel vol met kasten gevuld met soorten vloeren, tapijt, gordijnen en kleden.

Fan van de visgraatvloer

”We gebruiken veel kleur in de winkel, dat spreekt mensen aan. Omdat ze het hier zien, durven ze vaak zelf meer kleur te gebruiken in hun eigen interieur.” Wat ook inspirerend werkt is de visgraatvloer. ”We hebben al meerdere keren gehoord: ”Die vloer die hier ligt, wil ik!” We zijn er zelf ook fan van.”

‘Het gaat om het totaalplaatje’

Het samenstellen van je interieur is eigenlijk het bepalen van de sfeer in huis. ”Sfeer is iets ongrijpbaars”, weet Rianne. ”Sfeer is niet in één product te vangen. Het gaat om het totaalplaatje. Door in de winkel een palet neer te leggen probeer ik mensen te laten zien hoe je een sfeer kunt creëren.” Ze geeft ons graag wat tips, over hoe we die o zo belangrijke sfeer in huis kunnen halen en ondertussen meegaan met de laatste interieurtrends.

Een sfeervol huis

”Het gaat om de combinatie van materialen. Bij iets hards, hoort iets zachts. Glad combineer je met structuur. Zo houd je de balans, en dat is belangrijk voor de sfeer. Je ziet nu veel betonlook of gietvloeren. Die zijn mooi in combinatie met een wollen kleed of een hoogpolig tapijt. Juist met die materialen geef je sfeer aan je gietvloer. Een andere mooie combinatie die je nu veel ziet is een robuust houten vloer met een strakke keuken. En natuurlijk de visgraatvloer, die is mooi met stoere materialen zoals wol of linnen.”

Tekst gaat verder onder foto’s

''Deze luchtige gordijnen met een grove structuur zijn een trend.''
''Een lichte visgraatvloer is mooi in combinatie met gordijnen met warme kleuren.''
''Door een pallet neer te leggen wordt een ongrijpbaar begrip als 'sfeer' wat concreter'' | foto indebuurt

Gordijnen: een lastige keus

”Jonge mensen vergeten de gordijnen nogal eens, maar het is erg belangrijk voor de akoestiek. Ze zorgen ervoor dat de trillingen van het geluid minder goed weerkaatst worden.” Waarom jonge mensen die gordijnen vaak vergeten? ”Ik denk dat ze het een lastige keus vinden, en dat snap ik wel. In de interieurboeken worden gordijnen vaak niet goed meegenomen. Het gaat meestal over meubels en kleur, niet over de aankleding van de ramen.”

‘In de interieurbladen gaat het over kleur en meubels, gordijnen worden vaak vergeten’

”Ook hier geldt: het gaat altijd om de combinatie. De gordijnen met een grove, open structuur zijn nu een trend. Ze zijn heel leuk, maar wel heel open. Dus als je niet van inkijk houdt, kun je ze het beste combineren met bijvoorbeeld horizontale jaloezieën. Het is echt iets anders dan de klassieke dikke gordijnen die vaak bij vader en moeder hangen.”

Zonwering is praktisch en mooi

”Steeds meer woningen hebben grote raampartijen en dan is binnenzonwering handig. Het is erg populair, logisch want het is ontzettend praktisch en ook nog mooi. Je kunt makkelijk de inkijk, warmte, zon en kou regelen. Om sfeer te creëren kun je die zonwering combineren met gordijnen of andere zachte materialen in je interieur, bijvoorbeeld een wollen plaid.”

‘Een witte muur? Ik raad het af’

”De muur is een groot oppervlak, dus heel bepalend voor de sfeer in je interieur. Daarom is het heel belangrijk dat je muur er niet te saai uitziet. Ik zou iedereen aanraden niet voor een witte muur met een schilderij te gaan. Probeer er wat bijzonders van te maken met mooi behang, of de combinatie van kleur op de muur én dat schilderij. Behang met print of structuur zoals een leatherlook of natuurgrasstructuren. Je hebt zelfs behang met een huidstructuur. Waarom behang weer hip is? Het hoort een beetje bij de vintagestijl die nu in is.”

Een karaktervol interieur

De sfeer in haar eigen interieur? ”Ik heb geen interieur uit een boekje”, lacht Rianne. ”Ik vind het belangrijk dat mensen gedurende hun leven persoonlijke spullen verzamelen. Die geven je interieur karakter. Daaromheen verander je wat de mode is, maar die eigen spullen, die blijven. Zo hangt er bij ons thuis een schilderij van Boeddha dat we hebben meegenomen uit Bali, dat geeft een bijzondere sfeer. De eetkamerset is een combinatie van een landelijke boomstam, met een strakke groene bank.” En is een interieur ooit af? Rianne: ”Nee, volgens mij niet. Het is geen statisch geheel. Je verandert zelf ook, de seizoenen veranderen en zo verandert je interieur mee.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bronsvoord woninginrichter en slaapspecialist. Meer over Bronsvoord woninginrichter en slaapspecialist ontdekken?

Bronsvoord woninginrichter en slaapspecialist woonwinkels

Geopend09:30 - 16:00

Schoolstraat 10, Bathmen

Bekijk meer:woonwinkels

Lees ook:

Rianne: ‘Blije klanten, dat vinden we het allerleukst en daar doen we het voor’

Misschien sta jij ook wel op het punt om je huis een nieuwe look te geven of heb je net de sleutel g...
Bronsvoord team in winkel

Bij deze winkel kun je inspiratie opdoen voor een heel nieuw interieur!

Een nieuw interieur kiezen kan knap lastig zijn. Vaak moet je keuzes maken op basis van een klein st...

adv.