Het oudste huis van Nederland staat in onze stad!
De binnenstad is niet alleen waanzinnig mooi, maar ook eeuwenoud. Deventer staat vol panden met een rijke geschiedenis. Maar waar vind je eigenlijk het oudste huis? En hoe ziet het eruit?
Het oudste huis van Deventer stamt uit het jaar 1130 (!) en is daarmee het oudste nog bestaande stenen burgerwoonhuis van zelfs Nederland. 1130 is de datering van de kapconstructie, volgens de site van de Buveburcht, zoals de huidige bewoners de woning noemen. Het gaat hier om het houten dak dat opgetrokken is uit tufsteen (lichte kleur) en trachiet (donkere kleur), geïmporteerd uit de Eiffel.
Stadspoort
Voordat het een woonhuis was, was het een poortgebouw. Daarvoor, ja. Je leest het goed. Vroeger was er een kerkelijk gebied, dat een aparte wijk in de stad vormde. Het gebouw vormde de toegangspoort tot dit gebied. Een paar honderd jaar later is het pand verbouwd en is de poort zelf niet meer terug te zien, alleen nog fundamenten van de poort. Tijdens de restauratie is er ook een glazen afdak gekomen om het pand te beschermen tegen weersinvloeden.

Proosdij
Je vindt dit pareltje, genaamd ‘De Proosdij’, op de hoek van de Sandrasteeg. De woning was van de proost in Deventer, oftewel de stadhouder en vertegenwoordiger van de bisschop en de keizer. De stadhouder woonde op de tweede verdieping van het poortgebouw, wat naar hem is vernoemd: proosdij.