Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het oudste huis van Nederland staat in onze stad!

Door Simone Groot Lipman 3 juli 2017

De binnenstad is niet alleen waanzinnig mooi, maar ook eeuwenoud. Deventer staat vol panden met een rijke geschiedenis. Maar waar vind je eigenlijk het oudste huis? En hoe ziet het eruit? 

Het oudste huis van Deventer stamt uit het jaar 1130 (!) en is daarmee het oudste nog bestaande stenen burgerwoonhuis van zelfs Nederland. 1130 is de datering van de kapconstructie, volgens de site van de Buveburcht, zoals de huidige bewoners de woning noemen.  Het gaat hier om het houten dak dat opgetrokken is uit tufsteen (lichte kleur) en trachiet (donkere kleur), geïmporteerd uit de Eiffel.

Stadspoort

Voordat het een woonhuis was, was het een poortgebouw. Daarvoor, ja. Je leest het goed. Vroeger was er een kerkelijk gebied, dat een aparte wijk in de stad vormde. Het gebouw vormde de toegangspoort tot dit gebied. Een paar honderd jaar later is het pand verbouwd en is de poort zelf niet meer terug te zien, alleen nog fundamenten van de poort. Tijdens de restauratie is er ook een glazen afdak gekomen om het pand te beschermen tegen weersinvloeden.

Oudste huis glas
Het glazen afdak. Foto: indebuurt Deventer

Proosdij

Je vindt dit pareltje, genaamd ‘De Proosdij’, op de hoek van de Sandrasteeg. De woning was van de proost in Deventer, oftewel de stadhouder en vertegenwoordiger van de bisschop en de keizer. De stadhouder woonde op de tweede verdieping van het poortgebouw, wat naar hem is vernoemd: proosdij.

 

Meer over

Wonen

adv.