Verrassing! Dit gebeurt er in het voormalige fabrieksgebouw van Senzora

Senzora

Fiets jij ook wel eens langs dat grote gebouw van Senzora aan de Sluisweg en vraag je je af wat er achter die grote deuren gebeurt? Wij ook en dus gingen we een kijkje nemen. En wat blijkt? Het pand is allesbehalve verlaten.

Versleten koffers, verroeste motoren, oma’s servies en een skelet. Wie achter de deuren van het voormalige fabrieksgebouw van Senzora aan de Sluisstraat kijkt, moet even in de ogen wrijven. Het staat er namelijk vol. “Oud spul”, zoals vintage verzamelaar Nico Henkens (63) het noemt. Hij verhuisde met zijn enorme verzameling opgescharrelde spulletjes naar het pand. “Achter ieder item zit een verhaal en ik kan gewoon niets weggooien.”

Malle Pietje

De liefde voor met name decoratieve spullen van vroeger, heeft hij al van kinds af aan. “Als jongen van dertien verzamelde ik al antieke gietijzeren tafeltjes. De hobby groeide al snel uit de klauw en dus had ik meer ruimte nodig. Ik breidde mijn hobby uit naar een oude paardenstal, daar kon ik mijn malle-Pietje-droom verder uitbouwen”, lacht Nico.

“Die verroeste motor in de hoek? Uit het kanaal gehengeld!”

Met zijn ‘Garage III West’ streek hij afgelopen augustus neer in het leegstaande pand van Senzora. “Hiervoor zat ik in de Prins Maurits Kazerne in Ede, maar ik zocht een nieuw onderkomen.”

Verhaal achter spullen

De verzamelaar heeft een zwak voor motoren. “Die oude in de hoek? Die is uit een kanaal in Noord-Holland gehengeld, één van mijn favoriete items.” Met name het verhaal achter de spullen is wat Nico er zo in aantrekt. Hij raakt niet uitgepraat over zijn verzameling. “Dit autospiegeltje komt van een auto uit de jaren ’50, dat gooi je toch niet weg. Er zit een verhaal achter”, vertelt Nico. “Van een Ikea-kast word je niet warm of koud, bij vintage meubels heb ik een gevoel.”

“Met driehonderd kettingzagen was het ook voor mij even zoeken.”

Een deel van zijn verzameling staat op het punt om dienst te doen als decoratie in een Deventer Escaperoom. “Van vintage spullen heb ik drie keer plezier: als je het vindt, als je het koopt en als je het weer verkoopt”, zegt Nico.

Al moet hij eerlijk zijn. “Eigenlijk vind ik verkopen erg moeilijk, omdat ik wil weten wat voor bestemming de spullen krijgen”, lacht hij. “Toen ik eens driehonderd kettingzagen op de kop tikte, was het ook voor mij even zoeken naar een goede bestemming. Toch vond ik dat ook die goed terecht moesten komen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Vintage fietsen

Niet alleen Nico gebruikt het oude fabriekspand om vintage artikelen uit te stallen. Ook zijn zoon Daan zit helemaal ‘in de vintage’ met ‘Het Rijwielabattoir’ . “Hij heeft een deel van het pand in gebruik om vintage fietsen op te knappen.” En naast de fietsen? Daar staan de vintage meubels van Olaf Witkamp. “Hiervoor stalde ik mijn spullen in een loods in het Havenkwartier. We hebben hier nog meer ruimte”, zegt Olaf.

“Ik snap niet dat mensen naar Ikea gaan.”

Het gaat hem niet per se om de verkoop. “Juist het vinden van unieke meubelen is wat ik er zo interessant aan vind”, zegt hij. “Ik snap niet dat je naar Ikea gaat voor nieuwe spullen, als er zoveel artikelen zijn met een verhaal. En als ik het niet verkoop? Dan is het voor mezelf nog altijd leuk om naar te kijken.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Eén grote mancave

Even verderop staat een deur op een kier, er klinkt muziek uit een vintage radio. Ron Omvlee heeft hier zijn stek gevonden, na zijn verhuizing uit het pand van voormalig Chinees restaurant Sun Moon aan de Handelskade. “Deze omgeving is industrieel en met meer liefhebbers bij elkaar is het hartstikke gezellig. We zijn geen concurrenten, we doen het allemaal voor de aardigheid. Het voelt eerder als een open atelier.”

“Het voelt als een open atelier.”

En als een van de andere verzamelaar nou nét dat zo gewilde item op de kop weet te tikken? “Ja, dan kijken we wel even om. We zijn niet jaloers, dat gunnen we elkaar hoor”, lacht Ron. De liefde voor vintage is niet het enige dat de heren bindt. “Het is inderdaad een beetje een mancave geworden. Lekker klussen in de hal en de artikelen opknappen of zo neerzetten dat ze het best tot hun recht komen”, zegt Olaf.

Walhalla voor vintage fans

Vintage fans kunnen in Deventer hun hart ophalen in dit stukje Deventer. “Op zaterdagmiddag tussen een uur of 13 en 16 altijd wel iemand van ons aanwezig in het Senzora pand, andere liefhebbers mogen dan gerust eens binnenlopen”, zeggen de heren.

Lees ook:

 

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Cadeautje of delicatesse scoren? Het kan nog precies één week bij de Drie Ridders”

Cadeautje of delicatesse scoren? Het kan nog precies één week bij de Drie Ridders

Ga naar “Deze gloednieuwe supermarkt wil in Deventer vestigen: ‘Honderden artikelen van een euro of minder’”

Deze gloednieuwe supermarkt wil in Deventer vestigen: ‘Honderden artikelen van een euro of minder’

Supermarkt Deventer
Ga naar “Terug in de tijd! 7 x deze winkels hadden ooit een vestiging in Deventer”

Terug in de tijd! 7 x deze winkels hadden ooit een vestiging in Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime