Nieuw in Deventer: mini warenhuis Kleine Freiheit van 6 m2!

annakarina-kleine-freiheit
Foto: indebuurt Deventer

Deventer heeft vanaf morgen een nieuw mini warenhuis. Het gaat om het atelier van AnnaKarina ter Horst (34) in het Havenkwartier. ”Ik wil graag een plek maken die het ‘kruideniersgevoel’ brengt in de buurt. Een plek waar je even langskomt voor een praatje en meteen een nieuwe tandenborstel mee kunt nemen zonder dat je je naar de drukte van de supermarkt begeeft.”

Kleine Freiheit is zes vierkante meter aan blijheid. Je vindt hier echt van alles: van shampoo tot armbanden, van stenen met tekeningen tot handgemaakte kaarten en van chocolade tot schoonmaakmiddel. AnnaKarina: ”Het idee is ontstaan door mijn liefde voor mooie dingen en behoefte aan minder afval en verspilling van spullen. Zo zijn mijn stempelwerk en illustraties geprint op papier gemaakt van landbouwafval. Naast een atelier waar ik werk aan producten en projecten, is er dus ook een plek waar je mooie fairtade artikelen en handgemaakte producten met een sterk verhaal kunt vinden.”
kleine freiheit
Foto: indebuurt Deventer

Atelier aan huis

Ze woont nu al vier jaar in deze woning in het Havenkwartier. ”Het was één van de eerste huizen hier. Het is als atelierwoning ontworpen. Ik had altijd mijn werkruimte buitenshuis. Zo had ik een eigen pop-up shop met Jojanneke Dekens in de binnenstad. We konden een ander pand krijgen, maar dat wilde ik niet. Sinds ik ben afgestudeerd (2006, leraar handvaardigheid) wilde ik dolgraag een expositie, werk- en winkelruimte in één. ik heb daarna nog aan de kunstacademie gestudeerd en vervolgens deelgenomen aan samenwerkingsprojecten met andere kunstenaars. Wat ook heel leuk was en ik ook zeker nog blijf doen, maar nu wat het tijd voor een eigen plek. Mijn plek!”

Handgemaakt

En nu is het eindelijk zover. We lopen een rondje door de ruimte. ”Ik verzamel graag, en vooral uit de natuur. Zo bewerk ik scherven keramiek tot broches. En maak ik tekeningen op stenen.” Als we ons omdraaien zien we tassen en slingers hangen. ”Dit komt van Suhka uit Amsterdam, ik ben altijd al fan van hun geweest. En het past in het geheel.” Verder vallen de kaartenrekken op. ”Ik werk veel met tekst en stempelen en zo zijn de kaartjes ontstaan. Dit en ook tassen en posters ontwerp ik onder de naam Fernwee.” Ook voor sieraden draait ze haar hand er niet voor om. ”Ik wil graag meer met keramiek gaan werken, maar mis daarin de ambacht. Daarom ga ik in september de 3-jarige opleiding keramiek volgen in Gouda.”

Kunst en commercieel

En dan de naam: Kleine Freiheit. ”Ik vind Duitse woorden gewoon mooi. Daarnaast vind ik de f & t veel mooiere letters dan de v & d. Ze geven een ander gevoel mee aan het woord, klinken sterker. Verder ben ik gek op Berlijn, deze stad is één grote inspiratie voor mij. Daar heb je heel veel van dit soort concepten. Ik creëer nu een mini Berlijn in Deventer, haha. Mijn doel is om kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Als het bereikbaar moet zijn voor veel mensen, dan mag het ook commercieel zijn. Of het dan ook nog kunst is, dat is een andere discussie. Ik wil graag een brugfunctie vervullen tussen mensen die bewust en duurzaam producten maken en het publiek dat daar wellicht niet altijd oog voor heeft. Het zou mooi zijn om deze twee groepen bij elkaar te kunnen brengen.”

Havenkwartier

De plek voor haar atelier heeft ook een reden. ”Het havenkwartier is een gebied waar door pioniers ruimte is gemaakt voor creatieve initiatieven. Het is een gebied waar rafelrandjes nog zichtbaar zijn, waar je letterlijk een gevoel van grenzeloosheid ervaart tussen wonen, werken en vrije tijd. Dat is ook de reden waarom we hier zijn komen wonen. Ik hoop, naast de horecagelegenheden, te zorgen voor net dat beetje meer levendigheid in het havenkwartier, zowel voor bezoeker als voor de buurt. Laten we hopen dat we ook in de toekomst met z’n allen het havenkwartier met die ‘vibe’ op de kaart kunnen blijven zetten!”

Kleine Freiheit

Scheepvaartstraat 6L, 7411 MB Deventer

Nu gesloten

Meer informatie
 • Wil jij een 'Nieuw in Deventer' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Deventer.

Kleine Freiheit

Scheepvaartstraat 6L, 7411 MB Deventer

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Nieuw in Deventer

Ga naar “Wéér opent er een galerie in de Nieuwstraat: ‘Hier zie je rauwe kunst’”

Wéér opent er een galerie in de Nieuwstraat: ‘Hier zie je rauwe kunst’

Ga naar “Voetbalfans opgelet: deze pop-up winkel opent vandaag in Deventer”

Voetbalfans opgelet: deze pop-up winkel opent vandaag in Deventer

FC Kluif
Ga naar “Nieuw in Deventer: The Lemon Suites”

Nieuw in Deventer: The Lemon Suites

The Lemon Tree

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime