Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuw bij mixstore JEPPE: ‘Het werk van onze cliënten verdient meer bekendheid in Deventer’

Aangeboden door De Parabool 28 oktober 2020

Ken jij JEPPE al? In deze toffe mixstore in de Broederenstraat vind je lokale producten, meestal handgemaakt. Sinds kort vind je hier de producten van de Kleurmeesters. Borden met de skyline van Deventer, keramieken huisjes en nog veel meer moois. Pauline: ”Het werk van de Kleurmeesters hoort niet alleen thuis in een winkels van de Parabool, iedereen mag het zien.”

Jesper Middelburg (37) startte 2,5 jaar geleden JEPPE in de Broederenstraat. In deze ‘mixstore’ vind je een bijzonder aanbod. Het zijn stuk voor stuk lokale en meestal handgemaakte producten zoals kleding, borduurwerk, kussens, sieraden en glaswerk. Jesper: ”Het zijn vaak producten van hobbyisten. Ze beginnen met cadeautjes voor familie en vrienden, maar op een gegeven moment hebben ze toch een grote voorraad sieraden, babykleding of lampen thuis liggen.”

Stuk voor stuk bijzonder

JEPPE begon klein, maar inmiddels ligt hier werk van zo’n dertig creatievelingen. Daar zitten ook organisaties en stichtingen tussen. ”Vaak organisaties met een vorm van dagbesteding.” Toch kom je niet zomaar bij JEPPE in de winkel te liggen. Jesper: ”Het moet wel klikken en natuurlijk moeten de producten bij de winkel passen. Dat was in het geval van de Parabool zo.”

Hartstikke lokaal

De Parabool verzorgt onder andere dagbesteding voor cliënten met een verstandelijke beperking. Ze zijn actief op zestien verschillende dagbestedingslocaties in en om Deventer, waaronder Schalkaar en Colmschate. ”Hartstikke lokaal dus.” De cliënten van de Parabool maken verschillende producten: schilderijen en keramiek bij de Kleurmeesters, appeltaart en verse broden bij de Bakkerijen, tassen, theedoeken en sjaals bij het Textielatelier, eigen gemaakte jam, siroop en soep bij het Groene Erf en vliegengordijnen bij Industrieel Werk. En producten van hout, zoals vogelhuisjes en tapas- en broodplanken bij de Houtwerkplaats.

‘De Parabool maakt stuk voor stuk bijzondere producten’

Pauline Kastenberg (42) is begeleider bij de Kleurmeesters. In hun atelier in Schalkhaar wordt dagelijks getekend, geschilderd, geboetseerd en geglazuurd. Pauline: ”Onze cliënten zien het als hun werk. Het geeft structuur aan hun dag. Hier is altijd wel iets wat ze kunnen doen. De één kan goed schilderen en de ander helpt met inschilderen.” Maar verkijk je niet op het werk van de Kleurmeesters. Hun schilderijen en keramiekwerk zien er piekfijn uit.

Tekst gaat verder onder foto’s

De Kleurmeesters maken borden met de skyline van Deventer erop | Foto: eigen foto Jesper
Jesper: ''De huisjes zijn een van mijn favoriete producten'' | Foto: eigen foto Jesper
De keramieken bloemen van de Kleurmeesters staan vrolijk voor de winkel | Foto: eigen foto Jesper
De keramieken bloemen van de Kleurmeesters staan vrolijk voor de winkel | Foto: eigen foto Jesper
''De beroemde huizenschaal wordt gemaakt door Marliene.'' | Foto: eigen foto Jesper
Ook deze mooie lamp is gemaakt door de Kleurmeesters | Foto: eigen foto Jesper

Pauline: ”De beroemde huizenschaal wordt gemaakt door Marliene. Ze maakt dit helemaal zelf, het is echt haar product. We hebben ook hele mooie borden met de skyline van Deventer erop. Die worden vaak geglazuurd door Sylvian. Ook dat ontwerp is van onze eigen cliënten. De yoghurtschaaltjes zijn weer een product waar alle cliënten aan kunnen werken. Die schaaltjes worden door ons geglazuurd. Het is iets simpeler werk maar niet minder belangrijk. De schaaltjes worden veel verkocht.”

Een belangrijke stap

Pauline: ”Dat onze producten nu bij JEPPE liggen is een belangrijke stap. Onze cliënten maken zulk goed werk, dat hoeft niet alleen in winkels van de Parabool te liggen.” Daar is Jesper het mee eens. ”De spullen die de Kleurmeesters maken zijn van hoogstaande kwaliteit. Sommige dagbestedingen zijn wat hobbymatiger, maar de Parabool maakt stuk voor stuk professionele producten.”

‘De huisjes met waxinelichtjes zijn zo gezellig in deze tijd van het jaar’

Jesper: ”Ik ben zelf erg fan van de huisjes waar je een waxinelichtje in kunt zetten. Dat is echt één van mijn favorieten. De huisjes staan zo gezellig in huis, zeker deze tijd van het jaar. Maar ook de keramieken bloemen die je in de tuin kunt zetten vind ik mooi. En voor de kerst komen er straks verschillende dingen aan.”

Meer bekendheid in Deventer

Pauline: ”Als Jesper foto’s van onze producten op de website of Instagram zet, dan laten we dat aan onze cliënten zien. Ze weten welke producten er naar de winkel gaan, helpen mee met prijzen, kaartjes plakken en inpakken. Daar betrekken we ze heel bewust bij. Ze zijn dan ook heel trots als er iets verkocht wordt. Het zou leuk zijn als dat wat bekender wordt bij het winkelend publiek in Deventer.”

Meer over de Parabool:

Martin en Monique steken de handen uit de mouwen bij Industrieel Werk: ‘Het zijn cliënten die van aanpakken weten’

Midden in een woonwijk in Schalkhaar zit de werkplaats van Industrieel Werk. Hier wordt iedere dag h...
Kleurmeesters

Kunst met een verhaal: één van onze schilders heeft een fotografisch geheugen

Midden in de nieuwbouwwijk in Schalkhaar staat het atelier van de Kleurmeesters. Vanuit deze creatie...
KindCentrum Parabool Puk

Rian is contactclown: ‘Ik ben getuige van magische momenten’

Rian Boerkamp is 4 uur in de week contactclown bij de Parabool. Als contactclown Puk bezoekt ze onde...
Parabool KindCentrum Borgele Deventer

Waarom het KindCentrum Borgele zo’n unieke plek is

Sinds maart 2017 staat er een prachtig nieuw gebouw in de wijk Borgele, en wat er in dat gebouw gebe...
Bjorn Marco Parabool

Bjorn en Marco steken handen uit de mouwen op Het Groene Erf: ‘Schoffelen is het allerleukste’

Op Het Groene Erf in Schalkhaar zijn ze niet bang om vieze handen te krijgen. Van schoffelen in de t...

Meer over De Parabool ontdekken?

De Parabool zorg

Vandaag gesloten

Colmschaterstraatweg 6A, Schalkhaar

Bekijk meer:zorg

adv.