Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deventerse ondernemers roepen op: ‘Winkel verspreid en doe kerstinkopen op tijd’

Aangeboden door Bezorgen in Deventer 27 november 2020

December is de maand van cadeaus en gezelligheid: pakjesavond staat voor de deur en dan volgen ook snel de kerstdagen. Het is dé maand om lokale winkeliers en horecaondernemers te supporten: shop lokaal. Toch horen we ook dat we niet mogen ‘funshoppen’. Hoe je zonder een schuldgevoel – en nog veel belangrijker – veilig je decemberaankopen doet in Deventer, dat vertelt Annelies Jasper.

Annelies (40) is een geboren en getogen Deventenaar. ”De trots voor mijn stad zit diep”, lacht ze vrolijk. Annelies werkt voor Deventer Marketing en zet zich momenteel in om de boodschap ‘kom verspreid shoppen’ onder de aandacht te brengen. ”Natuurlijk moeten we de winkeliers en de horeca blijven supporten, maar dat moet wel op een veilige en bewuste manier, en dat kan heel goed in Deventer!”

‘Steun lokale winkeliers en horeca, ze hebben het moeilijk dit jaar’

”Je hoeft je echt niet schuldig te voelen als je jouw kerstoutfit of sinterklaascadeaus in de binnenstad of één van de andere winkelcentra in Deventer haalt. Juist niet, het is goed om lokale winkeliers te steunen, ze hebben het moeilijk dit jaar. Online shoppen bij een grote keten is natuurlijk heel makkelijk. Maar als volgend jaar alles weer normaal is en we wel weer kunnen funshoppen, dan moeten er nog wel winkels zijn.” Hoe je die kerstcadeaus op een veilige manier shopt, daar heeft Annelies een aantal tips voor.

1. Kom het liefst alleen

Annelies: ”We gaan graag met z’n allen op vrijdagmiddag of zaterdag naar de stad. Dan is iedereen vrij, inclusief de kinderen, en willen we samen genieten van het weekend in de stad. Dat is niet verstandig. Het is nu sowieso af te raden om met het hele gezin naar te stad te komen.”

”Winkeliers mogen maar een beperkt aantal klanten in hun winkel. Als een gezin van vier binnenstapt dan is dat aantal soms al bereikt. Voor de winkeliers is dat jammer. Dat is tip één, kom alleen of als het nodig is met je partner. En tuurlijk kun je op een rustig tijdstip wel een stadswandeling maken met je gezin, maar shoppen met z’n allen dat zit er nu even niet in.”

2. Probeer shoppen in het weekend te vermijden

”Daarnaast raden we iedereen aan om niet in het weekend, maar op de doordeweekse dagen naar de stad te gaan. Ga er in je pauze bijvoorbeeld even op uit. Als je vijf dagen in de week thuis werkt is het juist fijn om doordeweeks even de stad op te zoeken.”

‘Tuurlijk is het jammer, je mist de gezelligheid’

Bovendien is het maandag tot en met donderdag een stuk rustiger in de stad en in de avonduren is de stad gezellig verlicht. ”Zelf ben ik onlangs op dinsdag de stad in geweest om sinterklaasinkopen te doen. Het was toen hartstikke rustig. Tuurlijk is dat aan de ene kant jammer, meer mensen zorgen voor gezelligheid. Aan de andere kant gaf het me een veilig gevoel omdat het rustig was.”

3. Kijk eens verder dan de binnenstad

In Deventer zijn er verschillende fijne plekken waar jij kerstinkopen kunt doen. Denk niet alleen aan de binnenstad”, aldus Annelies. Zo vind je in de Winkelcentrum Colmschate zeven kleding- en schoenenwinkels waar jij je kerstoutfit kunt scoren. Maar kun je hier ook terecht voor speelgoed, boeken en andere leuke sinterklaascadeaus. Denk ook aan dorpscentra en boerderijwinkels.”

‘Die kleine, eigenzinnige, lokale winkels in de zijstraten zijn zo leuk’

”Is het druk in een winkelstraat? Ga dan eerst naar een andere straat. Zo voorkom je dat je buiten in de kou voor een winkel staat te wachten.” Annelies roept ook op om eens naar winkels te gaan waar je nog nooit bent geweest. ”Die kleine, eigenzinnige, lokale winkels in de zijstraten zijn zo leuk. Amsterdam heeft de negen straatjes, nou Deventer heeft er veel meer”, lacht Annelies.

Koffie of een diner: take away

Als je een middag de stad ingaat om kerstinkopen te doen, hoef je niet bang te zijn dat je met honger of hoge nood naar huis moet. ”In de Lebuinuskerk, de Bergkerk, de bibliotheek, de Hema en bij de VVV kun je naar de wc. Bij die laatste is er ook een rolstoeltoilet.” Koffie of een broodje haal je bij één van de vele horecazaken die nu aan take away doen. ”Dat is hartstikke fijn en handig als je wat later op de dag naar de stad gaat. Dan kun je direct een maaltijd meenemen en hoef je niet te koken.”

4. Een alternatief voor shoppen

Voel je je niet prettig bij een bezoekje aan winkels, dan is er de website bezorgenindeventer.nl. Hier vind je een overzicht van alle winkeliers en horecazaken in Deventer die afhaal- of bezorgmogelijkheden hebben. ”Je kunt ze ook bellen als je een bepaald product zoekt”, aldus Annelies. ”Deventer was de eerste stad die zo’n website had. Hij is tijdens de eerste coronagolf opgezet en nu helemaal aangepast en aangevuld. Het is gewoon superhandig. Binnenkort komt er een speciaal blokje met restaurants die een kerstmaaltijd bezorgen.”

De Deventer Cadeaubon

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor je vrienden, familie of werknemers? Dan heeft Annelies dé tip: de Deventer Cadeaubon. ”Online kerstpakketten bestellen bij een gigafabrikant is niet meer van nu. Met deze cadeaukaart geef je iets lokaals. Inmiddels kun je de kaart bij honderd ondernemers in de binnenstad uitgeven, en er komen er steeds meer bij. Het is eigenlijk een combinatie van de VVV-cadeaubon en een Dinercheque, maar dan uitstuitend voor Deventer. Er zit nul procent commissie op, dus de opbrengst komt voor honderd procent ten goede aan lokale winkeliers en horeca.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bezorgen in Deventer. Meer over Bezorgen in Deventer ontdekken?

adv.