Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kunst met een verhaal: één van onze schilders heeft een fotografisch geheugen

Aangeboden door De Parabool 9 maart 2020

Midden in de nieuwbouwwijk in Schalkhaar staat het atelier van de Kleurmeesters. Vanuit deze creatieve werkplaats maken de Kleurmeesters iedere dag de mooiste schilderijen, wenskaarten, keramische vazen en ga zo maar door. Indebuurt mocht langskomen om twee van deze vrolijke kunstenaars wat beter te leren kennen.

Tegenwoordig hebben we allemaal wel ‘kunst’ aan de muur. Online bestel je zo 1-2-3 een wandposters met palmboom of Eiffeltoren. Erg origineel is dat natuurlijk niet. Wil je een handgemaakt, uniek kunstwerk met een verhaal? Dan moet je bij de Kleurmeesters zijn.

Hun atelier is niet te missen, van buiten zie je de gekleurde schilderijen al hangen. Van bloemen, huizen, dieren en de Lebuinuskerk tot een eigen versie van Het melkmeisje, hier maken ze het allemaal.

Cartoonstijl

Het ene schilderij wat meer in cartoonstijl, het ander uiterst gedetailleerd. ”Iedereen heeft z’n eigen stijl”, vertelt begeleidster Andrea ons. Het atelier van de Kleurmeesters is een van de veertien werkplekken van de Parabool, waar cliënten met een verstandelijke beperking terecht kunnen voor dagbesteding.

Schilderen met een fotografisch geheugen

We kijken onze ogen uit terwijl Andrea ons meer over de schilderijen vertelt. ”Een van onze kleurmeesters Nickky is helemaal Wuppie-gek, hij verstopt in ieder schilderij een Wuppie. En Tom heeft een fotografisch geheugen. Als hij in een huis is geweest kan hij alles tot in de kleinste details na tekenen.”

Tekst gaat verder onder foto

Dienblad met schildering van de Kleurmeesters | foto indebuurt
Schilderij van Nickky, spot jij de Wuppie? | foto indebuurt
De verf staat al klaar | foto indebuurt
De Lebuïnuskerk op een dienblad | foto indebuurt
De Lebuïnuskerk op een bord | foto indebuurt
Schilderij van de Kleurmeesters | foto indebuurt
Schilderij van de Kleurmeesters | foto indebuurt

Jasmijn (24) zit te tekenen in het midden van het atelier. Ze was als klein meisje al vaak in de weer met waterverf. Acht jaar geleden kwam ze bij de Kleurmeesters stagelopen en ze is nooit meer weggegaan. Haar bureau ligt vol met schetsen en een telefoon. Jasmijn: ”Ik zoek inspiratie op internet. Soms is het wel lastig kiezen, er is zoveel moois!”

‘Ik wil mezelf verder ontwikkelen’

Ze laat me haar telefoon zien, ‘meisje tekenen moeilijk’ staat er in de zoekbalk van Google afbeeldingen. ”Ik wil mezelf verder ontwikkelen.” Het creatief bezig zijn vindt ze heerlijk.

Een bijzonder zelfportret

”Vandaag zijn het poppetjes, maar ik teken van alles. Het ligt maar net aan m’n bui waar ik zin aan heb” vertelt Jasmijn. Haar stijl is vooral cartoon. Dat zien we ook goed terug in haar zelfportret.” Van iedere Kleurmeester hangt er een in het atelier. ”Ik heb alles waarvan ik hou eromheen geschreven, zoals Eminem en Phil Collins. Ik ben gek op muziek!”

Tekst gaat verder onder foto

Jasmijn is druk met schetsen | foto indebuurt
De schets van Jasmijn | foto indebuurt
Zelfportret van Jasmijn | foto indebuurt
Zelfportretten van alle Kleurmeesters | foto indebuurt
Schilderij van Linda en Naomi | foto indebuurt
Het atelier van de Kleurmeesters | foto indebuurt

We lopen door naar het volgende lokaal. Daar is Linda (32) druk bezig met haar ontwerp: huizen. ”Mijn favoriete onderwerp, want het is makkelijk om te tekenen”, lacht Linda. Toch ziet de schets waar ze mee bezig is er helemaal niet zo makkelijk uit. Ze is dan ook al zo’n vijf jaar bezig bij de Kleurmeesters en heeft in die tijd al veel geleerd.

Creativiteit uiten

Hier kan ze haar creativiteit uiten. ”Laat mij maar lekker met m’n handen werken en m’n eigen ding doen, fijn!” Naast huizen heeft ze haar eigen signature bloem en zet ze graag haar lievelingsdier -de tijger- op papier. ”Maar ook met klei werk ik graag, heb je onze plofpotjes al gezien?”

‘Het lijkt misschien makkelijk om ze te maken, maar dat is het niet’

De plofpotjes zijn een van de keramische producten die hier gemaakt worden. De naam komt van het geluid dat de klei maakt als het op de grond valt. Zo krijgt ieder potje een uniek uiterlijk.”Het lijkt misschien makkelijk om ze te maken, maar dat is het niet”, verzekert Linda ons. ”Het liefst werk ik aan grote uitdagingen. Als iets niet lukt is het best frustrerend, maar dan helpt Andrea mij.”

Uniek en handgemaakt

Naast de plofpotjes en schilderijen maken de Kleurmeesters onder andere keramische schaaltjes, beschilderde borden, wenskaarten en seizoensproducten zoals decoratieve figuren voor in de tuin. De producten die hier gemaakt worden komen terecht in de webshop of in de verschillende winkels van de Parabool.

De kunstenaars werken ook op bestelling, voor bijvoorbeeld bedrijfsgeschenken of kerstpakketten. Andrea: ”Hier koop je een handgemaakt, uniek cadeau. Maar daar gaat het niet om, het belangrijkste is dat de cliënten zichzelf hier kunnen ontwikkelen. Dat is zo mooi, als ze trots zijn op wat ze hebben gemaakt.”

Linda is bezig met een schets | foto indebuurt
Huizen: het favoriete onderwerp van Linda | foto indebuurt
Zelfportret van Linda | foto indebuurt
Linda laat ons een van haar schetsen zien | foto indebuurt
Nog een schets van Linda met -jawel- huizen | foto indebuurt
Handgemaakte keramische schaaltjes | foto indebuurt

 

Lees ook:

Parabool KindCentrum Borgele Deventer

Waarom het KindCentrum Borgele zo’n unieke plek is

Sinds maart 2017 staat er een prachtig nieuw gebouw in de wijk Borgele, en wat er in dat gebouw gebe...
KindCentrum Parabool Puk

Rian is contactclown: ‘Ik ben getuige van magische momenten’

Rian Boerkamp is 4 uur in de week contactclown bij de Parabool. Als contactclown Puk bezoekt ze onde...
Bjorn Marco Parabool

Bjorn en Marco steken handen uit de mouwen op Het Groene Erf: ‘Schoffelen is het allerleukste’

Op Het Groene Erf in Schalkhaar zijn ze niet bang om vieze handen te krijgen. Van schoffelen in de t...

Rita helpt als vrijwilligster in de Mosterdfabriek: ‘Dit is gewoon hartstikke leuk werk’

Rita Dikkers (53) werkt al weer enkele jaren als vrijwilligster voor de Parabool bij de Oude Mosterf...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Parabool. Meer over De Parabool ontdekken?

De Parabool zorg

Vandaag gesloten

Colmschaterstraatweg 6A, Schalkhaar

Bekijk meer:zorg

adv.