Toen in Deventer: de Botermarkt
De overdekte markthal, gelegen aan de Hofstraat is met zijn 6 meter breed, 30 meter lang en 5 meter hoog een opvallende verschijning in Deventer. Waar diende dit vroeger voor?
In 1899 is de overdekte open markthal van hout, glas en ijzer, gebouwd door stadsarchitect Mulock Houwer. De hal diende als botermarkt. Het is een houten overkapping met een nok die steunt op gietijzeren pilaren in de op de renaissance geïnspireerde vormen. Het opvallende smeed- en constructiewerk is van ijzergieterij Nering Bögel, wat te zien is op de pilaren.

Botermarkt
De boeren uit de omgeving kwamen er hun zelfgemaakte boter verkopen. De afbeeldingen van vaatjes boter in de daklijst herinneren nog aan de bestemming die deze hal heeft gehad. De wethouder H.W.J. van Marle was destijds wethouder van Deventer en schonk het gebouw aan de stad.
Op een gedenksteen, die is aangebracht in de muur aan de Hofstraat, staat vermeld:
1889, UIT BELANGSTELLING IN DEN BLOEI VAN LANDBOUW EN VEETEELT EN VAN DE HANDEL HEEFT MR. H.W.J. VAN
MARLE DEZE BOTERMARKT AAN DE GEMEENTE DEVENTER TEN GESCHENKE GEGEVEN.
Verloren schoonheid
Deze locatie diende slechts voor korte duur als Botermarkt. Al kort voor de Eerste Wereldoorlog werd die opgeheven. En veel van de oorspronkelijke schoonheid is verloren gegaan. Bij het bombardement van 15 december 1944 werd de rechtervleugel gebombardeerd en nooit meer herbouwd. Alleen de bevestigingspunten van het verdwenen gedeelte zijn nog te zien. Op een bord aan de voorzijde staat de Latijnse spreuk: FIDE SED QUI VIDE Dat betekent: “Vertrouw, maar ziet toe op wie u vertrouwt”.

En toen verder?
De boterproductie vond toen steeds meer plaats in zuivelfabrieken. In de jaren na de opheffing had de Botermarkt vele functies. Zo fungeerde het gebouw als fietsenstalling voor de schouwburgbezoekers, noodstalling voor de brandweer en onderdak voor draaiorgel “de Turk’.
Bron: Herinner je Deventer