Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leuk nieuwtje voor alle Kung Fu fans: hier neem je nu een gratis proefles!

Aangeboden door Kung Fu Deventer 8 januari 2020

Kung Fu klinkt misschien als een onvatbare, moeilijke sport. Jeroen Kloppenburg (48) laat bij Kung Fu Deventer zien dat dat helemaal niet het geval is! Hij geeft iedere week les aan een vrolijke, enthousiaste groep leerlingen van alle leeftijden. Maandag 13 en woensdag 15 januari kan jij aansluiten bij die groep tijdens de gratis proeflessen. Jeroen: ”Kung Fu heeft mij ontzettend geholpen. Ik woog over de 100 kilo toen ik begon. Het maakte me gelukkig en toen dacht ik, waarom niet meer? Waarom ga ik geen les geven?”

”Kung Fu is heel breed, wij trainen zowel kracht, conditie, de verschillende vormen en het vrije gevecht”, vertelt Jeroen. Zijn Kung Fu school bestaat al tien jaar, en wij kijken mee tijdens een van zijn lessen. De geboren en getogen Deventenaar begon zelf op vroege leeftijd met Judo. ”Vroeger ging je op Judo als je gepest werd. Alleen dat gestoei op de grond was niet helemaal mijn ding.” Hij werd ouder en kreeg interesse in het meer exotische Kung Fu, dat hij van zijn tiende tot twaalfde beoefende.

”Ik zat niet lekker in m’n vel, en besloot dat het zo niet langer kon!”

Op zijn 32e pakte hij de sport weer op. Jeroen woog op dat moment over de honderd kilo. ”Ik deed computerwerk in de videoproductie, alleen maar binnen en vaak tot laat. Ik had door, dit gaat niet goed.” Hij besloot dat het zo niet langer kon. ”Het was lastig om de knop om te zetten, maar gelukkig maak je in het begin de grootste sprongen. Je ziet echt verschil!” Nu zestien jaar later is hij fitter dan ooit. De bijna vijftiger drukt zich makkelijk met een hand op en beheerst de ingewikkelde Kung Fu vormen als geen ander. Jeroen gaat graag naar Hong Kong om lessen te volgen van de grootmeesters daar en nam afgelopen jaar zijn leerlingen ook mee op reis. ”Geweldig, een soort schoolreisje. Heel uniek!”

Wat is Kung Fu?

Kung Fu is in de basis een vechtkunst, maar eigenlijk veel breder dan dat. Het is een manier om je geestelijk en lichamelijk te ontwikkelen. Jeroen: ”De oefeningen zitten zo in elkaar dat er veel communicatie is tussen de hersenhelften, daarom is het ook goed voor de geest. In Hong Kong zijn er leraren van 100 jaar en die geven nog les!”

”In Hong Kong zijn er leraren van 100 jaar die nog Kung Fu les geven, moet je nagaan!”

”Mensen komen hier trainen om verschillende redenen. Flexibiliteit, lichamelijke klachten, onzekerheid of mensen die zich weerbaarder willen maken. Iedereen is welkom.” Jeroen vindt het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn in zijn groep. ”Bij mij geen macho cultuur.”

Tekst gaat verder onder video

 

Tijdens de les spreken we een aantal leerlingen. Het is een gevarieerde groep van mensen die al jaren trainen tot mensen die een paar maanden geleden zijn begonnen met Kung Fu.

Jasper (43): ”Agressieve sporten zoals kickboksen zijn niks voor mij. Hier gaat het om spiercontrole.” 

Jasper traint nu 2,5 jaar bij Jeroen. Sindsdien voelt hij zich fitter en kan hij beter omgaan met stress. ”Maar ook domweg mijn kinderen van 10 en 13 jaar over tillen naar hun bed gaat makkelijker, terwijl ze steeds groter worden. Het is prettig dat deze groep rekening houdt met starters, alle niveau’s kunnen hier trainen.”

Yokal (34): ” Het vrije gevecht is uniek aan deze school!”

”Kung Fu kent mooie bewegingen, maar bij de vertaling naar een echt gevecht komt een sparringsessie goed van pas.” De sport heeft hem veel gebracht. ”Toen ik hier begon was ik futloos en had ik last van angsten. Nu loop ik rechter en kijk ik mensen in hun ogen aan.” De eerste stap was best eng. ”Omdat je hier niemand kent. Maar iedereen was heel vriendelijk en gaf tips.”

Mischa (36): ”Kung Fu is een lekkere afleiding van werk.” 

Kung Fu bracht haar spiermassa. ”Ik ben wat tenger, maar merk echt dat ik meer kracht heb gekregen door Kung Fu. Daarnaast moet je je tijdens de training goed concentreren, dus dat is een lekkere afleiding van bijvoorbeeld werk.”

Jeroen vindt het mooi om zijn leerlingen te zien groeien. ”Je kunt jaren doorleren, maar je hebt er ook direct profijt van.” Tijdens de proeflessen wil hij iedereen kennis laten maken met de verschillende aspecten van Kung Fu. ”Van techniek, kracht, worsteltechnieken en de vormen, alles komt voorbij.” Benieuwd geworden? Schrijf je dan in voor de gratis proeflessen op maandag 13 en woensdag 15 januari.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Kung Fu Deventer. Meer over Kung Fu Deventer ontdekken?

Kung Fu Deventer sportscholen

Gesloten20:00 - 21:00

, Deventer

Bekijk meer:sportscholen

Lees ook:

FÏNLEY Dry January: 3x leuke dingen voor een zondagmiddag in Deventer

 Samen met FÏNLEY tippen wij leuke dingen die je deze maand op de zondagen kunt doen in Delft. Decem...

Heel Normaal? Op deze nummers uit de Top 2000 stemden Deventenaren het meest

De één kijkt uit naar carbid schieten of vuurwerk afsteken, de ander heeft vooral zin in een paar da...
Zorgverzekering vergelijken

Kosten van je zorgverzekering vergelijken? 11,2% van Deventer ging je voor

Nog een paar dagen en het is zover: een nieuw jaar vol met nieuwe kansen. Maar misschien ook wel tij...
Dots (2)

Weet je nog? De ‘Dots’ gaan het doen! 4700 kilometer roeien over de open oceaan

Weet je nog? Een tijdje geleden spraken we met Astrid Janse (52), Remke van Kleij (57), Bela Evers (...

adv.