Echica (26) wil meer volwassenen aan het turnen krijgen: ‘Ook op deze leeftijd kun je het nog leren’

turnen Deventer
Echica turnt al sinds haar zesde. Eigen foto.

Op de vroege vrijdagavond zit Echica Hagen (26) allesbehalve onderuit gezakt op de bank. Zij trekt haar sportkleding aan voor anderhalf uurtje turnen. Dit doet ze bij de volwassen turngroep van SVOD, een clubje dat wel wat meer leden kan gebruiken. “Het is zo gezellig, we kletsen veel en iedereen traint op zijn eigen niveau.”

Al vanaf haar zesde is Echica in de turnzaal te vinden. “Ik ging met een vriendinnetje mee en bleef hangen. Ik schopte het tot de selectie en ging later zelf anderen trainen”, vertelt ze. “In de tussentijd ben ik een paar jaar gestopt, om een jaar geleden de draad weer op te pakken. Vanaf je zestiende kun je terecht bij de volwassen turngroep die meer recreatief en voor de lol traint. Zelf train ik eens per week en geef ik daarbij nog één keer in de week les.”

Uitdagend

“Het mooie aan turnen is dat je een duidelijk doel voor ogen hebt en daar naartoe werkt. Je wil één oefening bijvoorbeeld goed onder de knie hebben en oefent net zolang tot je het kunt. Verder is het spannend door de sprongen en salto’s, je gaat soms over de kop. Dat is uitdagend.”

Hoewel ze het moeilijk vindt om over zichzelf te vertellen, heeft Echica zelf zo haar sterke punten in de turnzaal. “Mijn salto’s zijn wel goed en ik kan hard springen. Het mooie is dat je jezelf iedere keer weer een nieuw doel stelt en dus steeds beter wordt of nieuwe dingen leert.”

Voor iedereen

Zelf begon ze dan misschien als kind, turnen kun je nog prima leren als volwassene, weet Echica. “Ook vanaf je zestiende (de minimumleeftijd voor deze groep) kun je nog veel leren. Het enige verschil is dat kinderen misschien niet zo snel bang zijn om te vallen.”

Lees verder onder de foto.

Iedere vrijdagavond turnt Echica bij SVOD. Eigen foto.

Voor iedereen

In haar turngroep ziet Echica de meest uiteenlopende Deventenaren. “De verdeling tussen mannen en vrouwen is fifty fifty bij ons. De jongste is zestien, de oudste ergens in de veertig. Er zijn mannen van twintig of dertig jaar. Zelfs was er eens een vrouw van rond de zeventig. Turnen kan echt iedereen leren, je hoeft niet per se een turnachtergrond of ervaring te hebben. Meestal starten we met een warming-up en enkele rek- en strekoefeningen. Dan volgen een paar oefeningen zoals de handstand of salto’s op de trampoline. Daarna gaat iedereen individueel of in groepjes aan de slag met een oefening waar je zelf de focus op wilt leggen.”

Vrijblijvend en voor de lol

Buiten de oefeningen, is de sfeer in sporthal De Scheg ook erg goed op vrijdagavond. “Er wordt veel gekletst en we moedigen elkaar aan. Het is een recreatieve groep, dus we doen het echt vrijblijvend en voor de lol. Er heerst altijd een heel positieve sfeer.”

Leden gezocht

Wat meer turners zouden alleen wel welkom zijn. “Waar we nu alleen op de vrijdagavond trainen, was dat vroeger ook op de dinsdagavond. We zijn met z’n tienen, dat zouden er eigenlijk wel minstens zestien mogen zijn. We gaan dan ook weer op de dinsdag aan de slag.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Zie jij het ook wel zitten om op vrijdagavond te turnen in de sporthal van De Scheg? Klik dan hier voor meer informatie en aanmelden.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Sport

Ga naar “Even iets anders dan wandelen: deze beweegroutes zijn er in Deventer”

Even iets anders dan wandelen: deze beweegroutes zijn er in Deventer

Bootcamp Worpplantsoen3
Ga naar “Sfeertje hoor! Dit gebeurt er tijdens de schaatsnacht in de Scheg”

Sfeertje hoor! Dit gebeurt er tijdens de schaatsnacht in de Scheg

De Scheg
Ga naar “Anita geeft al 15 jaar aquasportles: ‘Ik probeer elke les uitdagend te maken’”

Anita geeft al 15 jaar aquasportles: ‘Ik probeer elke les uitdagend te maken’

Aangeboden door Sportbedrijf Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime