Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deventenaar Wouter Wethmar: ‘Ik heb hardlopen echt nodig en had nooit moeten stoppen’

Aangeboden door NN Running Day 14 oktober 2020

Zag jij afgelopen zondag opvallend veel mensen hardlopen in Deventer? Dat kan kloppen, want er was een heus hardloopevent bezig: NN Running Day. Vanuit je eigen voordeur kon je meedoen aan één van de zes bekendste Nederlandse hardloopwedstrijden. Via een app ervaarde je de run alsof je er écht was. Wouter deed ook mee: ”Toen het aftellen begon was het net alsof ik echt in het startvak stond.”

”Het valt mee met de spierpijn”, vertelt Wouter Wethmar (48) ons lachend door de telefoon. Hij deed zondag mee met NN Running Day in Deventer. Het liefst had Wouter de NN Marathon Rotterdam gelopen, maar dat zat er helaas niet in. ”Ik heb voor 4,2 kilometer gekozen omdat ik perse mee wilde doen, en dat plezier van ‘een wedstrijd’ weer even wilde ervaren.”

‘Dan gaan alle emoties en hormonen los, dan wil ik rennen’

Wouter weet hoe het voelt om een marathon te lopen. Hij liep in het verleden de 42 kilometer – en 195 meter – in zowel Rotterdam als Amsterdam. ”Vooral de NN Marathon Rotterdam is leuk, daar maken ze er echt een feestje van. Op de Coolsingel staat een publiek van drie rijen dik je aan te moedigen. Dat is fijn wanneer je aan je laatste vijf kilometer begint. Dat is het moment waarop je lichaam protesteert. Je loopt het laatste stuk echt op adrenaline.”

Runners high

”Als je over de finish bent voel je geen pijn, dan ben je nog ‘runners high’ zoals ze dat noemen. Je weet dat je de mensen op de bank hebt verslagen. Tuurlijk heb je ook van mensen verloren, maar dat besef je dan niet. Het is heerlijk.” Zondag kon hij dat weer even ervaren. ”Toen ik de geluidseffecten hoorde was het net alsof ik in het startvak stond. Dan gaan alle emoties en hormonen los, dan wil ik rennen.”

‘Ik voel me ontspannen na afloop’

Wouter loopt al jaren hard. Hij kreeg de smaak te pakken toen hij in 1999 de coopertest moest ondergaan omdat hij naar de brandweer academie wilde. ”Daarna heb ik allerlei gekke dingen gedaan. Van de Stelvio Challenge tot de Socialrun waarbij je in estafettevorm 555 km loopt.” Hardlopen zorgt bij Wouter voor plezier en rust is zijn hoofd. ”Vooral dat laatste is voor mij heel belangrijk, ik voel me ontspannen na afloop.”

Een grote fout

Toch stopte hij in 2019 helemaal met hardlopen. ”Toen ik in 2019 uitviel op werk ben ik ook gestopt met lopen. Dat is een grote fout geweest, want ik heb het lopen echt nodig.” Wouter rende altijd een rondje in zijn pauze. De ICT-er zit veel achter zijn bureau en tijdens dat rondje hardlopen in het bos kon hij zijn hoofd leegmaken en goede ideeën op doen. ”Ik rende de spanning van me af.”

Een uitdaging

Nu probeert hij, na een lange stop, het hardlopen weer op te pakken. ”Ik zit in een speciaal programma voor beginners. We leren in pak hem beet drie maanden van nul naar een half uur joggen te gaan. We zitten nu in week drie van het programma, dus die 4,2 kilometer in wedstrijdvorm was een hele uitdaging. Ik had het gevoel alsof ik een marathon had gelopen”, lacht de Deventenaar.

‘Shit, daar wil ik volgend jaar weer staan’

Toch heeft hij geen spijt van zijn deelname. ”De app sluit af met ‘Ik zie je volgend jaar in Rotterdam’. Toen dacht ik: shit, daar wil ik volgend jaar weer staan. Maar dan moet er wel serieus getraind worden. Voor nu ben ik vooral trots dat ik het uitgelopen heb. Tot de finish, inclusief Lee Towers.”

Lijkt het je ook wel wat om mee te doen met NN Running Day? Dan heb je geluk! In het weekend van 24 en 25 oktober organiseert Nationale-Nederlanden een tweede editie. Je kunt je opgeven voor diverse afstanden van de volgende evenementen:

• NN Marathon Rotterdam
• Marathon Eindhoven powered by ASML
• Singelloop Utrecht
• Almere City Run
• Maastrichts Mooiste
• Menzis 4 Mijl van Groningen.

Deelname is helemaal gratis en inschrijven kan via nnrunningday.nl. Je ontvangt dan een unieke code waarmee je gebruik kunt maken van de app. Daarnaast kun je gebruik maken van de Nationale-Nederlanden Hardloopplanner. Hiermee kun je een hardlooproute plannen vanaf je eigen voordeur, zodat je tijdens NN Running Day sowieso een leuke route loopt. Dus waar wacht je nog op? Inschrijven maar!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door NN Running Day. Meer over NN Running Day ontdekken?

Meer over NN Running Day

Evelien loopt binnenkort een kwart marathon: ‘Hardlopen geeft zo’n gevoel van vrijheid en kracht’

Van NN Marathon Rotterdam tot de IJsselloop in onze eigen stad, er is bijna geen hardloopwedstrijd d...

adv.