Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voor de sinterklaas intocht 2019 naar Apeldoorn? Dit moet je weten!

Door Janneke Pol 12 november 2019

Natuurlijk komt Sinterklaas in het laatste weekend van november naar Deventer. Wil je toch ook graag de landelijke intocht in Apeldoorn bezoeken, omdat het nu eenmaal erg dichtbij is dit jaar? Dan is het handig om dit alvast te weten. 

Wie wat waar wanneer

De landelijke intocht vindt dit jaar plaats in Apeldoorn, op zaterdag 16 november van 12.00 tot 13.15 uur. Het is de landelijke intocht en daarom wordt het druk! Er worden 20.000 tot 30.000 bezoekers verwacht. De route die Sinterklaas tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn aflegt is bekend, zo meldde De Stentor eerder.

Sinterklaas komt dit jaar met de trein naar Apeldoorn

De goedheiligman zal dit jaar per stoomtrein aankomen in Apeldoorn. De Veluwse Stoomtrein Maatschappij zal de Sint en zijn Pieten naar Apeldoorn brengen. Na zijn aankomst op het station gaat de Sint via de Hoofdstraat richting het Raadhuisplein, waar een Pepernotenfeest is. Tussendoor zal de stoet halt houden bij de Onze Lieve Vrouwekerk en op het braakliggende terrein tegenover McDonald’s. Daar zijn verschillende optredens.

Deze wegen zijn afgesloten in Apeldoorn

De route die Sint en zijn Pieten afleggen, is op 16 november vanaf middernacht tot en met 18.00 uur ’s avonds verboden gebied voor autoverkeer. Fietsen mag hier niet meer tussen 9.00 en 14.00 uur. Het gaat hier dus om het Stationsplein, de Stationsstraat tot aan het Sophiaplein, Stationsdwarsstraat, Hoofdstraat en delen van de Hofstraat en Kanaalstraat.

De Kalverstraat is van 3.30 uur tot 15.00 uur afgesloten voor auto’s, en voor fietsers vanaf 9.00 uur. Auto’s en fietsen zijn daarnaast niet welkom op een reeks omliggende straten tussen 9.00 en 14.00 uur.

De Stationstunnel, de fiets- en voetgangerstunnel die onder het station doorloopt, is in die periode ook afgesloten. De bewaakte fietsenstalling onder het station is van 9.00 tot 14.00 uur niet te gebruiken. Als je vanuit het zuidelijk deel van Apeldoorn naar de binnenstad gaat, kun je omfietsen via de Arnhemseweg, Koning Stadhouderlaan en PWA-laan, of langs het kanaal en vervolgens over Molenstraat-Centrum.

Parkeergarages wel open

De parkeergarages en -terreinen zijn wel open, maar in een aantal gevallen via een alternatieve route bereikbaar. Winkels gaan ook gewoon open en de markt op het Marktplein gaat door, al staan sommige kramen op een andere plek dan normaal.

Bereikbaarheid

Vanaf 9.00 tot 14.00 uur wordt een groot gedeelte van de binnenstad en een aantal belangrijke toegangswegen in Apeldoorn afgesloten. Hierdoor rijden de stadslijnen 1, 2, 6, 7, 18, 19 en de streeklijnen 43, 91 en 108 via de Laan van Mensenrechten. Daarnaast vervallen tijdelijk de haltes Amaliapark en Hoofdstraat in Apeldoorn.

Bezoekers die vanuit het noorden reizen worden geadviseerd uit te stappen bij de halte Markt en dan naar de ingang van het festivalterrein (oude postkantoor) te lopen.

Bezoekers die vanuit het zuiden reizen en uitstappen op busstation Apeldoorn kunnen de looproute richting de Sophialaan volgen. Vanaf het busstation is het niet mogelijk om op het plein voor het NS-station te komen.

Meer leuke weetjes over de intocht in Apeldoorn

Wist je dat er een Inpakhuis in de binnenstad staat? In deze pop-up winkel kun je terecht voor alles wat met Sinterklaas te maken heeft. Je kunt hier terecht met vragen over de intocht, bijvoorbeeld over bereikbaarheid en tijden. Daarnaast is het inpakhuis vooral een plek om plezier te maken.

Je vindt het Inpakhuis tot en met 5 december aan de Mariastraat 3, in het voormalige pand van de Shoebox Kids. Vanaf 14.00 uur kun je hier terecht voor alle info en Sinterklaas-pret! Op sintinapeldoorn.nl vind je meer info.

Openingstijden Inpakhuis

  • Zaterdag 16 november: 08.00 uur tot 17.00 uur
  • Woensdag 20 november t/m zondag 24 november: 13.00 uur tot 17.00 uur
  • Woensdag 27 november t/m zondag 1 december: 13.00 uur tot 17.00 uur
  • Woensdag 4 december en donderdag 5 december: 13.00 uur tot 17.00 uur

Tentoonstelling over Sinterklaas

Weten we eigenlijk wel waar het Sinterklaasfeest vandaan komt? En is het veel veranderd in de afgelopen jaren? In CODA Bibliotheek kun je tot en met 6 december de tentoonstelling ‘Wie komt er alle jaren? Tussen bisschop en boeman’ bezoeken. Je vindt de tentoonstelling in de verschillende paviljoens op de eerste verdieping. De entree is gratis en je kunt een gratis audiotour volgen.

 

Lees ook:

binnenstad-deventer-koopavond-sfeerverlichting

Shoppen maar! Dit zijn (extra) koopavonden en koopzondagen voor de feestdagen in Deventer

Van toffe cadeautjes voor pakjesavond tot dat cruciale ingrediënt voor het kerstdiner. De feestdagen...
pieten

Sint en Piet over de vloer? Hier huur je ze in Deventer

Ja leuk, cadeautjes en pepernoten. Maar hoe leuk is het als die pepernoten door een echte Piet naar ...

Sint intocht Deventer! Zo ziet het programma eruit

Hij komt, hij komt! En wel op zaterdag 30 november 2019. Natuurlijk willen we allemaal op zijn minst...

adv.