Hoeveel inwoners heeft Deventer? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Deventer, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

Hoeveel inwoners heeft Deventer?

Deventer telde eind april 2017 99.497  inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 758 inwoners per vierkante kilometer. De leeftijdcategorie 45 t/m 64 jaar is met 27,6% het sterkst vertegenwoordigd. Met 49,2% zijn de meeste personen ongehuwd. Daarnaast is 7,7% procent van de inwoners gescheiden en 38% getrouwd.

De Waag
De Waag. Foto: indebuurt Deventer

In welke wijk wonen de meeste mensen?

Binnenstad 7.869

Borgele en Platvoet 5.297

Colmschate-Noord 6.211

Colmschate-Vijfhoek 12.599

Colmschate-Zuid 9.479

De Hoven 2.356

Keizerslanden 10.314

Rivierenwijk / Bergweide 4.683

Voorstad 10.916

Zandweerd 11.811

Buitengebied:

Schalkhaar 5.611

Diepenveen 4.619

Lettele 1.662

Okkenbroek 313

Bathmen 5.571

Wat maakt Deventer zo bijzonder voor ondernemers?

In Deventer is het goed ondernemen. De stad is uitstekend te bereiken via weg, rail en water. Er zijn veel redenen om in Deventer te ondernemen, zoals een inspirerend ondernemersklimaat en een goed opgeleide beroepsbevolking. Deventer is een netwerkstad, waar ondernemers elkaar steeds makkelijker vinden. Dat geldt zowel voor grote bedrijven (Deventer Kring van Werkgevers), het midden- en klein bedrijf (MKB), als voor zelfstandigen zonder personeel. Zo heeft Deventer de grootste lokale MKB-vereniging van Nederland: MKB Deventer. En het Nieuw Deventer Circuit heet nieuwe ondernemers welkom. Deventer is een ondernemende stad!

Deventer is extra gastvrij tijdens de grote evenementen. Zoals ‘Deventer op Stelten’, de ‘Deventer Boekenmarkt’ – grootste van Europa en het Dickens Festijn.

Hoe zit het met het verleden?

Overal in het centrum van Deventer zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. Deventer kwam door de handel over de rivier de IJssel al in de vroege Middeleeuwen tot bloei. Handelaars uit heel Europa reisden naar de jaarmarkten in Deventer. De stad woog hun koopwaar in De Waag en hief daar accijnzen op. In die periode is de huidige binnenstad ontstaan en ontwikkelde Deventer zich tot prominente Hanzestad. Als je door de stad loopt, stuit je om de haverklap op historische elementen. De Waag, de karakteristieke gevels, het oudste stenen woonhuis van Nederland, (de wijk) het Bergkwartier en de Grote of Lebuinuskerk zijn de publiekstrekkers bij uitstek.

Proosdij Deventer
Oudste stenen woonhuis van Deventer. Foto: indebuurt Deventer

Waar staat Deventer om bekend?

Deventer heeft zijn monumentale sfeer en levendigheid als Hanzestad! Het rijke verleden van Deventer is dan ook overal terug te vinden en te proeven. Deventer zit vol culinaire verrassingen en verschillende internationale keukens. Voor elke smaak wat wils. De Deventerse Stadsmosterd, Deventer Koek en Deventers Bier zijn hemels voor je smaakpapillen!

Deventer heeft alles wat je van een eigentijdse stad verwacht, zonder dat het de charme en knusheid van het verleden verliest. Deventer staat ook bekend om zijn cultuur, natuur en sport. Deventer is ook een studiestad: momenteel studeren er meer dan 7.500 hbo-studenten en ruim 3.000 mbo-studenten.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Deventer?

De Deventerse binnenstad barst van de interessante highlights. Een aantal handvatten die je zeker ‘moet doen’ willen we je niet onthouden:

  • Bezoek de Waag en het sfeervolle stadplein de Brink
  • Beklim de toren van de Grote of Lebuiniskerk (alleen in de zomermaanden)
  • Wandel door het Bergkwartier en het Noordenbergkwartier.
  • Vaar met het pontje over naar de binnenstad of naar de andere kant van de IJssel.
  • Bezoek met de kids het Speelgoedmuseum.
  • Shop in de Grote en Kleine Overstraat en ontdek de kleine winkeltjes.

Bekijk ook ons lijstje met de zes bekendste bezienswaardigheden van Deventer.

Spijkerboorsteeg
Sfeervolle Spijkerboorsteeg. Foto: indebuurt Deventer

Wie zijn de burgemeester en wethouders van Deventer?

De burgemeester van Deventer is Andries Heidema (Haren, 2 maart 1962). De wethouders zijn Liesbeth Grijsen (GB), Jan Jaap Kolkman (PvdA) en Frits Rorink (CDA).

Hoe is het met de bereikbaarheid van Deventer?

Deventer is goed bereikbaar via verschillende wegen en ligt centraal in ons land. Het ligt namelijk aan de één van de grootste snelwegen van Nederland: de A1. Maar ook goed bereikbaar via N337, N344 en de N348.

Liever met de trein? Met een uur en kwartier ben je vanuit Amsterdam in Deventer. Maar ook vanuit het noorden, oosten, midden en zuiden, is Deventer snel te bereiken. Vanaf het station loop je ongeveer in 10 minuten naar de Brink in het centrum. Raadpleeg de website van de NS voor vertrektijden.

Ook om te varen is de ligging van Deventer ideaal. Het ligt aan de hoofdvaarweg de IJssel. Vanaf de andere kant van de IJssel ben je zo met het pontje in de binnenstad.

Pontje
Veerpont Deventer. Foto: indebuurt Deventer