Mark opent oliebollenbar van zijn oma Coby (96): ‘Door deze oliebollen kunnen oudjes rock-‘n-rollen’

Oma Coby's Oliebollenbar
Foto | Rutger Geleijnse

Gek is Mark Simoons (32) op zijn oma Coby van 96 jaar. Oók is hij gek op de oliebollen die ze jarenlang volgens vast recept maakte. Nu combineert hij deze liefdes met een heuse oliebollenbar van oma Coby. “Met de opbrengst bouwen we een mooi feestje voor eenzame ouderen.”

“Oma Coby bakte altijd oliebollen voor de hele wijk. Dit deed ze op basis van een vast recept uit een van de oudste kookboeken van de Margriet”, herinnert Mark zich. “Ze zijn ouderwets lekker, er zit tijd en liefde in.”

Kaarten voor Coby

Diezelfde oliebollen brengen hem nu op het idee om iets te doen voor ouderen in een sociaal isolement. “Midden in de coronatijd werd mijn oma 95 jaar. Helaas konden we het door de lockdowns niet samen vieren.” Dit terwijl oma Coby zelf altijd erg attent is met feestjes. “Ze maakt altijd erg mooie 3D-kaarten, die krijg je bij feestelijke momenten zoals een verjaardag of bijvoorbeeld het behalen van een diploma. Dat nou uitgerekend haar verjaardag niet kon worden gevierd, vond ik heel erg.”

En dus bedacht Mark een idee om haar toch te overstelpen met felicitaties. “Ik vroeg mijn volgers op Instagram om allemaal een kaart te sturen naar oma, zodat zij nu eens degene was die ze ontving. Het werden er meer dan tweehonderd, dat had ik ook niet verwacht.”

Oma Coby’s oliebollenbar

Mark zag wat het met zijn oma deed. “Tot op de dag van vandaag heeft het impact op haar, die extra aandacht.” Hij bedacht dat meerdere ouderen wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. “Ik hoorde jongeren klagen over het feit dat ze tijdens de lockdowns niet naar de kroeg kunnen en zich daardoor opgesloten voelden.” Het zette Mark aan het denken. “Weet je wie er altijd opgesloten zitten? Ouderen. Zij zijn vaak niet meer zo mobiel dat ze zomaar de deur uit kunnen of er zijn zoveel kennissen en familie ontvallen dat ze nergens naartoe kunnen. Zij belanden in een sociaal isolement.”

“Ik besloot dat we met de oliebollen van oma Coby (ook wel: Cobybollen) andere ouderen kunnen helpen. Het doel is om vijfduizend oliebollen te verkopen, met de opbrengst kunnen we vijfhonderd ouderen een onvergetelijk feestje bezorgen.”

Lees verder onder de foto’s.

Gouwe ouwe

Via de Deventerse Stichting De Tijdmachine wordt er van de opbrengst een ‘Gouwe Ouwe’ georganiseerd. “Dat zijn feestjes die volledig teruggaan in de tijd. Ze bouwen kantines van bejaardentehuizen om tot een vertrouwde kroeg uit de jaren ’60 en ’70. De aankleding, de muziek en de hapjes. Alles doet de oudere herinneren aan de tijd van toen”, legt Mark uit.

De perfecte ‘Cobybol’

Wel legde hij zijn plan eerst even voor aan Coby zelf. “Zij vindt het heel spannend, want de oliebollen moeten wel precies goed zijn. Geen kant en klare pakjes van tegenwoordig, maar er moet echte bakkersgist in het beslag. Verder moet het beslag en het vet precies de juiste temperatuur hebben.”

Tien oliebollen, één feestende oudere

De oliebollen worden verkocht in Amsterdam, Aalsmeer, Rotterdam en Deventer. “Vanuit het kantoor van Stichting De Tijdmachine. Op de website kun je aanvinken hoeveel oliebollen je wil bestellen. De minimale hoeveelheid is tien stuks, omdat we daarvan precies één oudere blij kunnen maken. Je kunt hier ook aanvinken in welk tijdsvak je ze komt afhalen op maandag 19 december van 12.00 uur tot 15.00 uur. Eén ‘Cobybol’ kost twee euro.”

De feestjes worden uiteindelijk ergens in 2023 georganiseerd voor verzorgingshuizen in de buurt, vanzelfsprekend komt oma Coby zelf ook mee feesten.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Oud & nieuw Deventer

Ga naar “Trek in een lekkere vette bek? Hier scoor je ze in Deventer”

Trek in een lekkere vette bek? Hier scoor je ze in Deventer

Snacks Deventer
Ga naar “Wordt 2023 een bijzonder jaar voor jou? Laat het weten!”

Wordt 2023 een bijzonder jaar voor jou? Laat het weten!

2023
Ga naar “Vuurwerkresten opruimen? Hier kun je ze straks kwijt in Deventer”

Vuurwerkresten opruimen? Hier kun je ze straks kwijt in Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime