Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Danny van Tuinmani geeft vuurwerkvoorlichting in groep 7: ‘Draag altijd een bril.’

Aangeboden door Tuinmani 14 december 2019

”Wie vindt er vuurwerk leuk”, vraagt Danny aan groep zeven. Alle vingers gaan de lucht in. Het is het begin van de voorlichting die Tuinmani sinds vorig jaar op verschillende scholen in Deventer geeft. Indebuurt ging mee. 

Vuurwerk is de afgelopen jaren veel negatief in het nieuws geweest, vertelt Danny. ”Vernielingen, gevaren en geweld naar hulpverleners. Dat soort dingen kunnen echt niet! Daarom vinden we het belangrijk om kinderen jong bij te brengen dat je echt verstandig met vuurwerk om moet gaan. Want vuurwerk kan mooi en leuk zijn, mits je het veilig gebruikt.”

”Onder de twaalf mag je geen vuurwerk kopen.”

We gaan vandaag naar de Deventer Leerschool. Danny: ”Vorig jaar was de juf ook erg enthousiast, leuk dat ik hier dit jaar terug mag komen!” Groep zeven is gelijk stil zodra Danny begint te praten. Ze hebben wel oren naar het tasje dat ze nadien meekrijgen. ”Zit daar ook vuurwerk in”, vraagt een de jongens. Helaas, dat mag niet, luidt het antwoord. Wel een lont, veiligheidsbril, boekje met voorlichting en bon waarmee ze samen met hun ouders vuurwerk kunnen halen. ”Want onder de twaalf mag je geen vuurwerk kopen”, vertelt Danny de klas. De voorlichting is begonnen.

Er gebeuren veel ongelukken tijdens oud en nieuw. De vorige jaarwisseling werden er zo’n 396 gewonden in het ziekenhuis behandeld en nog eens 800 door de huisarts. Van de mensen die in het ziekenhuis terecht kwamen is 16 % tussen de 10 en 14 jaar, en 25 % tussen de 15 en 19 jaar. ”Daarom vinden we het belangrijk om ze op deze leeftijd bij te brengen wat vuurwerk kan doen”, aldus Danny.

Afsteken volgens de regels

Hij vertelt de klas waar vuurwerk uit bestaat, ”een lont, kruit en een omhulsel”. Dan worden de regels doorgenomen en de kinderen weten al veel. ”Dat je legaal- en illegaal vuurwerk hebt”, en ”je mag het niet op iemand gooien” maar ook dat  je het niet via je hand mag aansteken.

Een paar leerlingen hebben een nare ervaring met vuurwerk. Zo vertelt een van hen: ”Er is bij onze buren een sterretje door de brievenbus gegooid. Die kwam in de gordijnen en toen was er brand.” Maar ook voor veel huisdieren is het vervelend. ”Onze kat blijft binnen, anders wordt hij bang.”

Tekst gaat verder onder foto

Foto | Danny van Tuinmani geeft vuurwerktips

We gaan verder. ”Wat mag er allemaal niet”, vraagt Danny de klas. Gelijk gaan de vingers weer de lucht in. Je mag vuurwerk niet uit je hand afsteken en je mag het niet naar mensen of dieren gooien zijn enkele antwoorden. ”Wij steken ons vuurwerk altijd af in een fles”, vertelt een van de leerlingen. ”Dat is niet veilig, wat als de fles knapt”, antwoord Danny. ”Dan vliegt het glas alle kanten op. Je kunt het beter een standaard zetten.”

”Zelf draag ik altijd een bril, ik weet wat er mis kan gaan.”

Ook over hoe je vuurwerk juist moet opruimen is nog een hoop onduidelijk. ”Wij vegen de troep bij elkaar en steken dat in de brand”, wordt er achter in de klas geroepen. ”Wie weet hoe je het goed opruimt”, vraagt Danny. Het goede antwoord komt al snel. Water over het vuurwerk en dan in de container.

Vuurwerk via internet

Volgens Danny is er bij ouders soms ook onduidelijkheid over vuurwerk. ”Dan komen ze bij ons en hebben ze geen idee wat ze willen of wat geschikt is voor de leeftijd van hun kids. Logisch, er is ook een hoop. Daarom staan er bij ons altijd adviseurs in de winkel om mensen te adviseren als ze vuurwerk komen kopen of afhalen. Die zijn er niet als je je vuurwerk via een website besteld.” Zelf draagt hij altijd een bril. ”Ik weet wat er mis kan gaan. Zo is er een jongen bij onze voetbalclub die zijn hand is verloren door vuurwerk. Zoiets verandert je leven.”

”Legaal vuurwerk heeft altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing en CE-keurmerk.”

De voorlichting gaat verder. ”Legaal vuurwerk heeft altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing en CE-keurmerk. Illegaal vuurwerk kun je herkennen aan een strijkkopje, teveel kruid en een te harde knal (meer dan 120 decibel). De gevaren zijn het grootst zijn voor hoofd, ogen, vingers en handen.” De klas luistert nog steeds aandachtig als Danny ze vraagt wat ze later willen worden. Uitvinder, hersenchirurg en dierenarts, wordt er geroepen. ”Kunnen jullie dat nog als je met vuurwerk stunt en het gaat mis?” Daar moet de klas even over nadenken. Dus daagt Danny ze uit hun veters te strikken met één hand. ”Dat gaat niet hé. Daarom is het belangrijk dat je voorzichtig bent met vuurwerk. Zullen we nog een keer de regels herhalen?”

Alle kinderen krijgen aan het eind van de voorlichting een diploma. Danny: ”De meeste kinderen weten de antwoorden wel, het gaat vooral om de bewustwording. Dus het er net voor oud en nieuw nog even over hebben is een goede reminder.” Voor meer informatie over veilig vuurwerk afsteken kunt u hier kijken of vraag om advies in de showroom van Tuinmani.

Foto | Het vuurwerkdiploma voor groep zeven

Meer over Tuinmani ontdekken?

Tuinmani tuincentra

Gesloten09:00 - 17:00

Revalstraat 7, Deventer

Bekijk meer:tuincentra

Lees ook:

vuurwerk-unsplash

Heb jij al vuurwerk ingeslagen?

Knallend het jaar uit? Hier haal jij jouw vuurwerk in Deventer... Tuinmani Bij Tuinmani kun je...

Persee: giga borrelpanken en sneeuwwitte kerstbieren!

Eigenlijk heb je natuurlijk geen excuus nodig om een borreltje te gaan drinken in Persee. Maar met k...

7x hier drink je kerstbieren in Deventer!

Tijdens de kerstperiode zit je gezellig rond de kerstboom, geef je kerstcadeaus, ga je in je kerstou...

Heb jij al kaarten? Oud en nieuw feesten in Deventer

Oud en nieuw feestend doorbrengen? De hele nacht dansend met champagne, bier en oliebollen? Wij zegg...

adv.