Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Chinees Nieuwjaar: zo vieren zij het in Deventer!

Door Sanne Albers 24 januari 2020

24 januari om 00.00 uur Chinese tijd is het zover! Het Chinees Nieuwjaar. We zien het regelmatig voorbij komen, maar hoe vieren ze dat nou precies in China? En hoe wordt het in Deventer gevierd, door de Chinese community hier? Wij deden navraag bij China City in Deventer. 

Bij restaurant China City zijn ze gewoon open aanstaande vrijdag. Hailong: ”We zijn een restaurant, dus moeten aan het werk. Het valt dit jaar in het weekend, dan is het hier altijd extra druk.”  Er zit zo’n zeven uur tijdsverschil tussen Nederland en China. ”Als het daar twaalf uur is, zitten wij in de spits”, vertelt Hailong. De familie probeert het wel altijd te vieren. ”We houden de Nederlandse tijd aan. Als we klaar zijn gaan we wat uitgebreider eten dan normaal. Wat er altijd op tafel staat zijn vis en dumplings.” Die hebben een speciale betekenis, zo lijkt de Chinese klank voor vis op overvloed. Door het eten van vis met oud en nieuw hoopt men op overvloed van gezondheid en welvaart in het nieuwe jaar.

”Mijn oma in China bellen we op 1 januari en tijdens het Chinees Nieuwjaar voor de beste wensen.”

Zelf is Hailong geboren in Nederland, dus het Chinese Nieuwjaar daar heeft hij nooit meegemaakt. ”Dat zou ik zeker nog wel eens willen!” Zijn ouders kwamen rond hun 20e naar Nederland. ”Zij hebben sinds die tijd oud en nieuw hier gevierd. Alles wat ik weet van het Chinees Nieuwjaar is wat ik van hen heb gehoord en begrepen.”

Jaarcake: de Chinese oliebol

In Nederland hebben we natuurlijk de traditionele oliebol. Hoe zit dat in China? Hailong vertelt ons over de jaarcake (letterlijk vertaald naar het Nederlands). ”Een zoete cake, gemaakt van rijstmeel en kleefrijstmeel. Die wordt gestoomd in bamboebladeren. ” De gedachte hierachter is als volgt. In China lijken de klanken ‘cake’ en ‘hoog’ op elkaar. Met de cake wensen ze elkaar in het nieuwe jaar een ‘hogere’ oftewel betere gezondheid, welvaart etc. Hailong: ”Ik hou van oliebollen, maar als ik moet kiezen heb ik liever jaarcake.”

Chinees Nieuwjaar Amsterdam via ANP
Foto | ANP | Een drankendans tijdens het Chinees Nieuwjaar in Nederland

En de andere tradities? Hailong vertelt ons dat dat erg verschilt per regio. ”China is een groot land, en iedere regio en provincie kent z’n eigen tradities. Mijn ouders komen uit het Oostelijke deel van China.” Voor zijn ouders is het vieren van Chinees Nieuwjaar belangrijk. ”Zij hebben de connectie met China nog meer dan ik. M’n oma woont er ook. Die bellen we op 1 januari en tijdens het Chinees Nieuwjaar voor de beste wensen.”

Dubbel feest

Ook op 1 januari is het feest. ”Tuurlijk, we vieren ieder jaar oud en nieuw. We zijn gewoon Nederlanders. Het leuke is dat iedereen dan feest viert, er is vuurwerk, dan zit je veel meer in de sfeer als straks met het Chinese Nieuwjaar. Dat vieren we enkel met ons gezin en dat is minder feestelijk. Soms komt er wel familie langs, als de dagen goed vallen. Ik weet dat het in grote steden als Amsterdam en Den Haag wel uitgebreider gevierd wordt met een drakendans en lampions. Daar is de Chinese gemeenschap een stuk groter en vieren ze dat centraal, een soort evenement”, aldus Hailong.

”Champagne? Wij drinken vooral sterke drank zoals zelfgemaakte rijstwijn of bier.”

Vuurwerk aansteken is vrijdag ook geen optie, dan volgen er boetes. ”Maar volgens mij hebben mijn ouders dat hier nooit echt gedaan. In China gaat er wel flink wat vuurwerk de lucht in. Het oorspronkelijke idee daarachter is om de kwade geesten weg te jagen.

Verder lijkt het Chinese nieuwjaarsfeest op hoe wij het hier vieren. ”De meeste mensen in China gaan naar vrienden of familie. Iedereen neemt eten en geschenken mee. Men gaat samen eten en kijkt naar het vuurwerk”, vertel Hailong. En de champagne? ”Wij drinken vooral sterke drank zoals zelfgemaakte rijstwijn of bier. In ieder geval vaak sterke drank.” Dat klinkt ons goed in de oren, wij zeggen alvast proost en een gelukkig Chinees Nieuwjaar voor iedereen!

Lees ook:

Pinar geeft Nederlandse les bij Buro Holland

Pinar geeft Nederlandse les aan vluchtelingen ‘Ik krijg kippenvel als ik sommige verhalen hoor!’

Ze deed de PABO en zat negen jaar in het onderwijs. Tot ze er drie jaar geleden helemaal klaar mee w...

De favorieten van Chantal: ‘Die fijne sfeer en aardige mensen bij Chez Antoinette’

Sinds anderhalf jaar woont Chantal in Deventer. Inmiddels heeft ze de stad al aardig verkend. Dit zi...

Mag dat? Je hond bij de ingang aanlijnen als jij boodschappen doet?

Bij veel supermarkten mag je je hond niet mee naar binnen nemen. Soms zie je dan ook een viervoeter ...
Frietmeester horecaprijs

Deze Deventer horecaondernemers horen bij de beste van Overijssel

Deze week werden de Nederlandse Horeca Prijzen uitgereikt, waarbij veel awards werden overhandigd aa...

Weekendtip! Biertjes proeven op het Winterbierfestival

Zit jij momenteel in een enorme winterdip? Wij hebben misschien de oplossing voor je: winterbier! Bi...
Afvallen

Zij gingen los in de sportschool en vielen samen ruim 80 kilo af

Vijf keer in de week naar de sportschool? Kilo's optillen, deadliften? Zij doen het samen met hun pe...

Meer over China City ontdekken?

China City chinese restaurants

Gesloten11:00 - 22:00

Zwaluwenburg 2A, Deventer

Bekijk meer:chinese restaurants

adv.