Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost! Dit is de bijzondere betekenis achter de vrolijk gekleurde banken in Deventer

Aangeboden door KonnecteD 16 juli 2020

Heb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek, en er staan er zo’n 9 verspreid door heel Deventer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk de betekenis achter deze bankjes? Derk Mensink (58) vertelt het aan indebuurt: ”De Social Sofa’s zijn voor mij heel bijzonder.”

Derk werkt al jaren bij KonnecteD, als hoofd van de technische dienst doet hij van alles binnen het bedrijf. Maar de Social Sofa’s hebben een speciaal plekje in zijn hart. Derk is sinds 2013 werkleider van de mozaïekclub, de groep die de Social Sofa’s maakt en zit vol verhalen over de banken. ”Geen enkel bankje is hetzelfde!”

Het bijzondere verhaal achter de Social Sofa

Maar laten we bij het begin beginnen, want iedereen heeft de vrolijke banken vast wel eens zien staan in Deventer, maar wat is het idee achter de Social Sofa’s? Derk legt het ons uit: ”De Social Sofa’s zijn gemozaïekte kunstwerkbanken. Het zijn ‘Social Sofa’s’ omdat ze gemaakt worden in een sociale werkomgeving door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast verbinden deze bankjes de wijk en de mensen die er wonen met elkaar. Je kunt elkaar bijvoorbeeld op zo’n bank ontmoeten om verhalen uit te wisselen.”

‘Er is altijd wel iemand die het verhaal ziet’

Een aantal feitjes op een rij. De Social Sofa’s staan op … plekken in Deventer. Zo vind je de bank op de bovenstaande foto in het Worpplantsoen, staat er bij de Adelaarshorst een heuse Go Ahead Eagles-bank en vind je op het Mariënburghplein een prachtige bank met de Deventer skyline. Allemaal gemozaïekt. Een bank bestaat uit 1500 kilo beton. In een bank zit zo’n 350 tot 500 uur plakwerk (!), afhankelijk van het ontwerp. Op een bank zitten gemiddeld achttienduizend mozaïeksteentjes. Er zijn zo’n tachtig verschillende kleuren steentjes. Tot slot wordt er met maximaal zes mensen tegelijk aan één bank gemozaïekt.

De lat ligt hoog

Het mozaïeken gebeurt door een kleine groep mensen binnen KonnecteD. Derk: ”De ervaren plakkers doen de details en de beginners doen de grotere vlakken. De lat wordt hoog gelegd, vooral door de mozaïekers zelf: het moet netjes zijn. Ze zijn allemaal heel betrokken. Het zijn mensen waar iets mee gebeurd is. Ze hebben pech gehad: een slechte gezondheid of een ander probleem. Daardoor zitten ze in een hoek waar je soms heel lastig weer uitkomt. Hier krijgt iedereen waardering. Tuurlijk plakt de één wat beter dan de ander, maar met elkaar maak je zo’n bank.”

Tekst gaat verder onder foto’s

De Go Ahead Eagles bank | foto KonnecteD
De Social Sofa in het Worpplantsoen | foto indebuurt
De Social Sofa in het Worpplantsoen | foto indebuurt
De Social Sofa bij PW Janssen
De onthulling van de Social Sofa bij het Worpplantsoen | foto KonnecteD
De Social Sofa die KonnecteD voor Rentree maakte | foto KonnecteD
''Het ontwerp van de Social Sofa voor Deventer Ziekenhuis is getekend door zieke kinderen, en kids van de verpleging.'' | foto KonnecteD
De Social Sofa met de Deventer skyline op het  Mariënburghplein | foto KonnecteD

Derk vindt het mooi om de mensen in zijn groep te zien groeien. ”De groep wordt altijd uitgenodigd voor de onthulling van de bank, dat is iedere keer weer leuk. We wikkelen de bank van te voren in zwart folie en knopen er een groot oranje lint omheen. Het is echt een cadeautje.” En die onthulling? ”Soms is er champagne, vaak een burgemeester of directeur die de mensen een schouderklopje geeft. ”Wat hebben jullie dit mooi gedaan”, horen ze dan. Iedereen die geholpen heeft krijgt dan een boost in zijn zelfvertrouwen.”

‘Als je dementie hebt fladderen je gedachten als het ware weg’

De banken zijn stuk voor stuk uniek, en achter ieder ontwerp zit een verhaal. Derk kent ze allemaal. ”Bij PW Janssen staat een bank die speciaal is ontworpen voor mensen met dementie. Op de achterkant staan voorwerpen ‘van vroeger’ afgebeeld: een grammofoon, fluitketel en draaitelefoon. Op de voorkant een boom waar het blad uitwaait, want als je dementie hebt fladderen je gedachten als het ware weg.”

Vergeet me niet

”Een andere bank met een heel bijzonder verhaal is de Social Sofa die we in opdracht van Klein Beernink voor Rentree maakten. Er was een medewerker van Rentree die wist dat ze kwam te overlijden. Ze was ongeneeslijk ziek en heeft meegeholpen met het ontwerpen. In het ontwerp is ‘vergeet me niet’ opgenomen. Ze heeft nog een middag helpen plakken. Dat raakte ons wel.”

‘Ik ben trots als ik iemand op de Social Sofa’s zie zitten’

”Als ik langs de bank van Humanitas loop, zie ik altijd iemand zitten. Dan ben ik trots, het is leuk om daaraan meegeholpen te hebben. Ik heb ook nog nooit gehoord: ”Wat is dat een stom bankje.” Er is altijd wel iemand die het verhaal ziet, en dat raakt. Plus, je ziet hoeveel werk erin zit. En als het goed is staan onze Social Sofa’s er over tien jaar nog.”


Meer over KonnecteD ontdekken?

KonnecteD opleidingen

Gesloten08:30 - 17:00

Schonenvaardersstraat 9, Deventer

Bekijk meer:opleidingen

Lees ook:

Andreas KonnecteD

Heftig! Andreas kreeg een zwaar ongeluk op zijn 20e! Zo pakte hij de draad weer op

Andreas (44) kreeg op zijn twintigste een heftig ongeluk en werd gedeeltelijk afgekeurd. ''Ik kon he...
Het groen in Deventer Het Groenbedrijf KonnecteD

Gerrit (64) zorgt al jaren voor het groen in Deventer: ‘Als ik door de stad fiets ben ik trots’

Het Rijsterborgherpark, het Worpplantsoen of de Douwelerkolk: de parken in onze stad staan er altijd...

Waarom KonnecteD het beste bedrijfsrestaurant van Overijssel is

Het bedrijfsrestaurant van KonnecteD is bekroond tot 'het beste bedrijfsrestaurant van Overijssel'. ...

adv.