Meer praktijk, minder theorie: met deze bouwopleiding kun je meteen aan de slag

Aangeboden door Bouwmensen Deventer

Foto: Bouwmensen Deventer

Creëer jij graag iets moois dat voor altijd blijft bestaan? Wil jij bijdragen aan een fraaiere wereld en iets maken waar mensen graag in wonen, werken, of met plezier naar kijken? Heb je bovendien interesse in de bouwsector? Dan is een opleiding bij Bouwmensen Deventer iets voor jou. Hier kun je een MBO-opleiding tot vakman of vakvrouw volgen. Dan je na afloop gegarandeerd een toffe baan! Schrijf je meteen in.

Wil je aan de slag als timmerman, of -vrouw, of ga je liever metselen of tegelzetten? Bouwmensen plaatst jou bij een bouwbedrijf dat perfect bij je past. “Wij willen iemand eerst leren kennen”, legt opleidingscoördinator Gerben Beusekamp uit. “Pas wanneer we weten waar iemands hart ligt, kunnen een match maken met een leerling, het juiste vak én het leerbedrijf dat daar het beste bij aansluit.”

Iedereen kan starten

“Of je nu vers van het VMBO komt, of je wilt instromen vanuit een andere richting, iedereen kan bij ons een opleiding volgen”, vertelt Gerben. “We willen dat je straks op de juiste plek zit. Iedereen wordt daarom na aanmelding uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Daar vragen we je de hemd van het lijf en jij mag hetzelfde doen bij ons. Welk beeld heb je van de bouw, welk werk heb je al gedaan en wat zijn je hobby’s?”

“Ook maak je op deze dag kennis met onze leerlingenbegeleider en een docent van Aventus (ROC). Vervolgens kun je een kijkje nemen in onze werkplaats.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Bouwmensen Deventer

Handig willen zijn

“Dan volgt een Try-out van vier dagen in onze werkplaats”, gaat Gerben verder. “Daar kijken we naar jouw vaardigheden, zowel in theorie als in de praktijk. Schuilt er een timmerman of -vrouw in jou, of misschien ben je een geboren metselaar? Je hoeft niet handig te zijn, maar het is wel belangrijk dat je dat wilt worden.”

Twee leerroutes

Bij Bouwmensen Deventer kun je twee leerroutes volgen: BOL 0f BBL. Na de try-outdagen adviseren zij je welke leerroute volgens hen het beste bij jou past. Of je gaat één dag per week naar school en bent de overige vier dagen aan het werk bij een leerbedrijf (BBL). Wanneer je nog wat extra vaardigheden dient te leren, loop je wat langer in de werkplaats, totdat je er aan toe bent om stage te gaan lopen (BOL). Tijdens dat traject volg je drie dagen theorieles vermengd met praktijklessen en ga je twee dagen per week in de werkplaats aan de slag.

Bij het BOL traject wordt gestreefd naar een zo snel mogelijke overstap naar de BBL. Voordeel van BBL is dat je direct geld gaat verdienen. Bij BOL krijg je een stagevergoeding.

Theorie direct toepassen

Welk traject je ook volgt, de kennis die je tijdens de lessen opdoet pas je altijd meteen in de praktijk toe. “Onze leerlingen zijn doeners”, zegt Gerben. Die halen er voldoening uit om te creëren en om dingen te maken met hun handen. Wanneer ze te lang op een stoel zitten raken ze verveeld.”

Lees verder na de foto >

Foto: Bouwmensen Deventer

Nieuw onderwijsmodel

“Sinds dit schooljaar doceren we onze eerstejaars bouwopleiding niveau 2 volgens een nieuw onderwijsmodel”, gaat Gerben verder. “Dat betekent dat we de theorie nóg meer vermengen met de praktijk. Tijdens schooldagen wordt de geleerde theorie meteen in de praktijk gebracht in de werkplaats. Zo blijft de stof beter hangen én het houdt leerlingen scherp en geïnteresseerd.”

Alles goed geregeld

Bouwmensen Deventer is een opleidingsbedrijf van en voor de aannemers die verenigd zijn in de regio Deventer, Raalte, Zutphen, met als doel het ontzorgen van leerlingen en aannemers. “Vaak moet een leerling zelf een opleiding zoeken en een leerbedrijf regelen”, zegt Gerben. “Dat zorgt voor ruis op de lijn, want het kost tijd en energie. Wie bij Bouwmensen de BBL leerroute volgt, wordt door ons in dienst genomen én wordt gekoppeld aan een leerbedrijf in de buurt.”

Tijd en aandacht voor jouw begeleiding

“Je hoeft dan verder alleen maar te zorgen dat je het vak in de vingers krijgt”, zegt hij. “Werkkleding, gereedschap, beschermingsmiddelen, en zaken als tilcursussen en veiligheids- en persoonlijke ontwikkelingstraining regelen wij. Daar hoeft jouw leerbedrijf dus ook niet achteraan. Die kan dan alle tijd en aandacht steken in jouw begeleiding.”

“Daar kiezen wij onze leerbedrijven op uit”, vertelt Gerben. “Die zijn erkend en aangesloten bij de SBB. Wij vinden het belangrijk dat zij net als wij het allerbeste voor hebben met onze leerlingen. Ze moeten aandacht en oog hebben voor wat iemand wel en niet kan, wat iemands wensen zijn én wat iemand nodig heeft om verder te kunnen groeien.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Bouwmensen Deventer

Iedereen kan de bouw in

De meeste leerlingen bij Bouwmensen zijn jonge VMBO’ers, maar ook zij-instromers zijn van harte welkom om zich in te schrijven. “We krijgen vaak leerlingen die eerst wat anders hebben gedaan. Voormalig horecamedewerkers bijvoorbeeld. Er studeert zelfs een ex-boer bij ons. We zien ook dat steeds meer vrouwen de weg naar de bouw weten te vinden. Je ziet het: we zijn er voor iedereen met een hart voor de bouw.”

Een baangarantie én meteen geld verdienen

Na het afronden van de opleiding heb je een volwaardig mbo-diploma op zak. Daarna kun je voor een vervolgopleiding kiezen, of zelfs je eigen bedrijf beginnen. “Wij bieden sowieso baangarantie”, zegt Gerben. “In de meeste gevallen gaan onze leerlingen na het halen van hun diploma aan het werk bij hun eigen leerbedrijf. Die hebben mooie banen met een fijn salaris en een dito pensioenregeling. En… ze zijn heel handig en kunnen hun eigen huis verbouwen!”

Schrijf je meteen in

Wil jij graag een zelfstandig werkende vakman of -vrouw worden? Bekijk dan hier het volledige lesaanbod van Bouwmensen Deventer en schrijf je in voor een intakegesprek De reguliere aanmelddata voor aanmelding zijn februari tot en met april en try-out dagen vinden plaats in juni. Ben je zij-instromer of schoolverlater? Dan kun je het hele jaar door starten met deze opleiding.

Bouwmensen Deventer

Schonenvaardersstraat 6, 7418 CC Deventer

Meer informatie

Bouwmensen Deventer

Schonenvaardersstraat 6, 7418 CC Deventer

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Wetenschap en techniek: tijdens deze open dag komen kinderen hier alles over te weten”

Wetenschap en techniek: tijdens deze open dag komen kinderen hier alles over te weten

Aangeboden door Technicampus

Ga naar “Energiezuinig wonen met nóg meer voordelen van nieuwbouw: het kan hier in een gezellig buurtje”

Energiezuinig wonen met nóg meer voordelen van nieuwbouw: het kan hier in een gezellig buurtje

Aangeboden door VanWonen

Ga naar “Interieurlovers opgelet: deze 5 woontrends gaan 2023 veroveren”

Interieurlovers opgelet: deze 5 woontrends gaan 2023 veroveren

Aangeboden door TotaalBED Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer”

Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
DPG Media
Ga naar “Productiemedewerker dagdienst”

Productiemedewerker dagdienst

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker middagdienst”

Medewerker middagdienst

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn