Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ludieke actie! De lege stoelen in de Lebuïnuskerk hangen vol met selfies en dit is waarom

Aangeboden door Grote of Lebuinuskerk 25 maart 2020

Het is een ludieke actie: je stuurt een selfie naar de Lebuïnuskerk en zij plakken hem op een van de lege stoelen in de kerk. ”Zo is iedereen toch een beetje bij de dienst”, vertelt predikant Ingrid. Door de coronacrisis gaan kerkdiensten via het digitale kanaal en praat zij tegen lege stoelen. ”De 300 mensen die er normaal zitten mis ik echt.”

De Lebuïnuskerk is een beetje van ons allemaal, althans zo voelt het. Als je de brug over rijdt en de toren ziet, weet je dat je thuis bent. Predikant Ingrid de Zwart (63) vindt dat ook: ”De kerk is een belangrijk sociaal netwerk, niet alleen voor leden. De Lebuïnus is van ons allemaal.”

‘De eerste keer dat ik in de lege kerk stond was dat erg emotioneel’

Helaas zijn door het coronavirus alle activiteiten in de kerk geschrapt, maar daar hebben ze een oplossing op bedacht. ”Alles gaat digitaal nu. Het pastoraat vindt per telefoon, Messenger, Skype of WhatsApp plaats. De predikanten hebben telefonisch spreekuur en de kerkdiensten zijn digitaal te volgen.”

Naar Italiaans idee

Door dat laatste staan Ingrid en haar collega’s in een lege kerk tijdens de dienst. Alleen de predikanten, organisten en een beeld- en geluidstechnicus zijn erbij. Ingrid: ”De eerste keer dat ik in de lege kerk stond was dat erg emotioneel. Je mist 300 mensen die er normaal zitten echt”, begint ze. In de 35 jaar dat ze predikant is heeft ze zoiets nog nooit meegemaakt.

Selfies

”Het idee van de selfies komt van een Italiaanse priester in Lombardije. Die stond daar alleen de mis op te dragen en dacht ‘laat ik om een selfie vragen’. Wij zijn er ook mee begonnen en ondertussen hebben we er al meer dan tachtig! Zo zien we gezichten in plaats van lege stoelen. Dat voelt goed.”

Tekst gaat verder onder foto

Foto indebuurt
Foto Lebuïnuskerk
Foto indebuurt

Naast het digitaliseren van de activiteiten en kerkdiensten heeft de Lebuïnuskerk een aantal mooie acties opgestart, onder meer voor eenzame ouderen.

Angst na het acht uur journaal

Naast de ‘normale’ diensten is er op woensdag een extra avondgebed om 20.45 uur. Ingrid: ”We hebben er bewust voor gekozen om het extra gebed na het journaal te doen. Dan slaat de angst toch bij sommigen om het hart na het horen van nieuwe maatregelen en ander naar nieuws. Een beetje rust en steun is dan prettig.”

Kaartenactie

In Deventer zijn verschillende kaartenacties voor eenzame ouderen aan de gang, ook de Lebuïnuskerk doet mee. Kinderen kunnen thuis een kaart maken en die op de Kleine Poot door de brievenbus doen. ”Wij zorgen dat ze terecht komen bij de mensen die het nodig hebben”, vertelt Ingrid. De actie loopt goed. ”We hebben al veel kaarten ontvangen en ik krijg foto’s van kids die aan het knippen en plakken zijn, dat is leuk om te zien.”

Klokken luiden

Vorige week woensdag luidden voor het eerst in het hele land om 19.00 uur een kwartier lang de kerkklokken. Een initiatief van de Raad van Kerken waar de Lebuïnuskerk ook aan mee doet. Vanavond en op woensdag 1 april kunnen we de klokken weer horen om zeven uur.  ”Zo horen mensen: we denken aan elkaar.”

Creatief bezig

Een grote groep tieners die betrokken zijn bij de Lebuïnus hebben zelf een actie bedacht. Zij beschilderen kiezenstenen voor iedereen waarvoor gebeden mag worden. Iedereen kan een naam aandragen door de Lebuïnuskerk te mailen, bellen of een aanvraag in het gebedenboek te schrijven. De tieners maken dan een mooi geschilderde steen voor de desbetreffende persoon.

Tekst gaat verder onder foto

Bidsteentjes Lebuinuskerk
Foto indebuurt

Kaarsje aansteken

Zelf een kaarsje aansteken in de kerk kan nog steeds. De Lebuïnuskerk is namelijk van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 11.00 uur en 13.00 uur. De kerk houdt de richtlijnen van het RIVM aan, dus dat betekent minstens 1,5 meter afstand. Ingrid: ”Er is dan ook een pastor aanwezig voor een gesprekje als daar behoefte aan is. Eerst kwamen er nog toeristen, nu komen er vooral mensen die zich zorgen maken over ouders en kinderen.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Grote of Lebuinuskerk. Meer over Grote of Lebuinuskerk ontdekken?

Grote of Lebuinuskerk bezienswaardigheden

Gesloten11:00 - 17:00

Grote Kerkhof 38, Deventer

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Lees ook:

In Indonesië tijdens de coronacrisis: ‘We vroegen ons af hoe we thuis zouden komen’

Als we Deventerse Lieke Degger dinsdagmiddag spreken heeft ze nog een flinke jetlag. Na een vlucht v...
stadhuis

Bijzonder gezicht: zo ziet het verlaten stadhuis van Deventer eruit

Hoe meer maatregelen, hoe stiller het wordt in de stad. Ook in het Deventer stadhuis is het stil. Zo...
lege winkelstraten in Deventer

Dit is vanaf nu verboden in Deventer

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet...

Heleen beleeft haar Franse droom: ‘En toen stond ons huis in Diepenveen te koop’

"Dan zet je ineens het huis te koop. Daar waar we twintig jaar hebben gewoond en waar onze kinderen ...

Mooi! Supporters van Go Ahead Eagles steken ziekenhuis hart onder de riem

Een mooi gebaar van de supporters van Go Ahead Eagles. Zij stonden zondag met een spandoek bij het D...

adv.