Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Els van Atlant: ‘Hij moet omgaan met al die stemmen in zijn hoofd. Dat is doodvermoeiend’

Aangeboden door Atlant 28 mei 2019

Frank woont sinds vier jaar op de Chronische Verpleeghuiszorg-afdeling bij Atlant. Met de professionele hulp van EVV-er Els heeft hij – mét zijn denkbeeldige familie en vriendin – een permanent thuis gevonden bij Atlant. Dit is het indrukwekkende verhaal van Frank.

Denkbeeldige wereld

Frank is een vriendelijke man met een talent voor taal. Hij woont sinds vier jaar op de Chronische Verpleeghuiszorg-afdeling bij Atlant in Apeldoorn. Naast een liefde voor muziek heeft hij een belangstelling voor vrouwen. Hij wil eigenlijk niks liever dan aardig gevonden en geliefd worden. Heel normaal, zou je zeggen, maar het is hem heel lang niet gelukt.

Frank heeft daardoor een denkbeeldige wereld opgericht, met een vriendin, met vrienden en een intacte familie die elkaar bezoekt. Een nieuwe waarheid die voor hem klopt. Die verbeelding van een liefdevol bestaan houdt hem in het leven, het is zijn drijfveer. Want alleen al de gedachte aan liefde doet deugd.

Frank en Els Atlant
Foto: Bas Adriaans fotografie

Deugniet

Els van Lambalgen is bij Atlant de eerst verantwoordelijke verzorgende (EVV-er) van Frank. Maar eigenlijk kent ze hem al sinds 2007, toen hij nog bij GGNet woonde. Toen Els bij Atlant solliciteerde stond ineens Frank als oude bekende voor haar. Hij herkende haar meteen.

Els: “We stonden te kletsen en hadden meteen weer lol. Frank is geweldig op een bepaald gebied. De ondeugendheid. Het zelf willen bepalen. Hij wil zelfstandig zijn, stout zijn. Daarom rookt hij in zijn kamer, terwijl het niet mag. Hij is dan de kwajongen.”

‘Mensen zoals Frank hebben geprobeerd in de maatschappij te passen’

Samen veel meegemaakt 

Els heeft een klik met Frank en kent hem inmiddels door en door. “Het is druk in zijn hoofd en dat is doodvermoeiend. Hij moet omgaan met al die stemmen in zijn hoofd. Toen hij bij GGNet terechtkwam was hij nog maar begin twintig. Voor anderen begint dan het leven; je studeert, vindt een baan, gaat trouwen, krijgt kinderen. Maar Frank kwam in een psychiatrisch ziekenhuis terecht.”

Frank waardeert Els omdat zij hem ook bijstond toen hij keelkanker kreeg. “Wij hebben veel meegemaakt,” zegt Frank erover. Dat kan Els beamen: “Het was heftig om te zien; de bestraling, vastgeschroefd op een ziekenhuisbed met een masker over zijn hoofd.” Frank: “We hebben het samen gedaan.”

Tot rust komen

Voor Suzanne Blokker, manager wonen zorg welzijn bij Atlant, is het vooral belangrijk dat mensen tot rust mogen komen. “Mensen zoals Frank hebben geprobeerd in de maatschappij te passen. Ze hebben geprobeerd te werken, maar op alle plekken is het niet gelukt. Dan ben je welkom om hier jezelf te zijn. We hebben hier niet de ambitie om iemand terug de maatschappij in te sturen.”

Benieuwd naar het volledige verhaal van Frank? Bekijk de film op werkenbijatlant.nl

Frank en Els Atlant
Foto: Bas Adriaans fotografie

Kennismaken met Atlant

Ben jij benieuwd hoe het is om bij Atlant te werken? Atlant is op zoek naar verzorgenden en verpleegkundigen die op zoek zijn naar een uitdaging. Zoals je ziet is geen dag hetzelfde en is persoonlijk contact essentieel. Neem een kijkje op werkenbijatlant.nl, waar je meer bijzondere verhalen van bewoners zoals Frank vindt. Ook vind je er verhalen van medewerkers, vacatures en informatie over workshops.

Tijdens de workshops leer je meer over de nieuwste ontwikkelingen – bijvoorbeeld op het gebied van zorgrobots – en ga je in gesprek met ervaren medewerkers van Atlant. Hoe ga je bijvoorbeeld om met seksualiteit en intimiteit in verpleeghuizen? Hoe ga je het gesprek aan? Hoe kun je het inbedden in alledaagse zorg?

Over Atlant

Atlant geeft ruimte, letterlijk en figuurlijk. Voor de medewerkers van Atlant is de mens namelijk het allerbelangrijkste. Elk mens is prachtig en kwetsbare mensen moeten ondersteund worden. Atlant doet dit aandachtig, uit volle overtuiging, recht uit het hart.

Vanuit negen locaties (vijf woonzorgcentra en vier verpleeghuizen in Apeldoorn en Beekbergen) bieden de medewerkers zorg, wonen en welzijn aan oudere mensen, aan mensen met het syndroom van Korsakov, mensen met de ziekte van Huntington, mensen met dementie of mensen die Chronisch Psychiatrische Verpleeghuiszorg nodig hebben.

Voor de specifieke doelgroepen Korsakov en Huntington heeft Atlant het predicaat Topcare. Dit staat voor topzorg aan mensen met complexe aandoeningen die langdurig zorg nodig hebben. Atlant doet onderzoek naar de ziekte, geeft kennis door en koppelt scholing voor medewerkers aan de bevindingen.


Meer over Atlant ontdekken?

Atlant zorg

Kuiltjesweg 1, Beekbergen

Bekijk meer:zorg

adv.