Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een dichtwedstrijd voor Deventenaren: ‘Een gedicht voordragen in de Lebuïnuskerk, dat doet wat met je’

Aangeboden door Grote of Lebuinuskerk 9 juli 2020

”Veel mensen denken dat ze niet kunnen dichten als ze niet goed zijn in sinterklaasrijmpjes, maar een gedicht hoeft niet altijd te rijmen”, vertelt Ingrid de Zwart. De predikant ziet het liefst heel Deventer meedoen aan de dichtwedstrijd van de Lebuïnuskerk. ”Er is een gedichtenworkshop om je een handje op weg te helpen.” En de winnaar? Die krijgt een wel heel bijzondere prijs…

Dichten moeilijk? ”Dat valt reuze mee”, zegt Ingrid. ”Veel mensen denken bij voorbaat al dat ze het niet kunnen, zonde.” Daarom hoopt de predikant van de Lebuïnuskerk dat zoveel mogelijk mensen de aankomende tijd een gedicht insturen naar de Lebuïnuskerk. ”Een actie om te laten zien dat we door gaan met inspirerende dingen doen.”

Een dichtwedstrijd voor Deventenaren

Waarom de Lebuïnuskerk een dichtwedstrijd organiseert? Ze balen er flink van dat de boekenmarkt dit jaar niet door kan gaan. ”Ontzettend jammer. De kerk zit normaal gesproken vol met mensen die even uitrusten van de markt en hier een kop koffie drinken. En we nodigen ieder jaar een schrijver of bekende Deventenaar uit, die iets voordraagt tijdens de dienst. Huub Oosterhuis, Karel Eykman, en Andries Heidema waren zo al eens te gast.” Ondanks dat de boekenmarkt zelf niet doorgaat, wil de Lebuïnuskerk er wel aandacht aan besteden. ”Onder andere door deze dichtwedstrijd. Heel Deventer mag meedoen.”

‘Iets voordragen in de Lebuïnuskerk, dat doet wat met je’

Meedoen is simpel, je schrijft een gedicht met het thema zondag en stuurt deze uiterlijk 19 juli in. Kinderen tot en met 12 jaar vormen een aparte categorie en de winnaars worden bekend gemaakt in de viering op zondag 2 augustus. Gedichten worden bekeken door juryleden Maarten van Veen (onze stadstroubadour), Bette Westera (bekroond schrijfster van poëzie voor kinderen en volwassenen) en predikant Saar Hoogendijk.

Een workshop gedichten schrijven

”We hopen op zoveel mogelijk inzendingen, en hebben ook al flink wat gedichten mogen ontvangen!” Voor de twijfelaars is er een speciale dichtworkshop. ”Om over die drempel heen te stappen. Mensen denken namelijk vaak dat een gedicht moet rijmen. Maar er zijn heel veel gedichten waarin niet alle eindwoorden op elkaar rijmen. Dat hoeft dus niet. Bette Westera legt dat uit in haar workshop.” De workshop bestaat uit drie video’s waarin de dichter je stap voor stap meeneemt.”

Hieronder een voorproefje, de hele workshop vind je in drie delen op de website van de Lebuïnuskerk

 

Alle ingezonden gedichten komen in de kerk te hangen én worden verzameld in een groot plakboek. En de winnaar? Die ontvangt een boek van Bette Westera. Maar het meest bijzondere is misschien wel dat de winnaar zijn of haar eigen gedicht mag voordragen tijdens de dienst of in het Lebuïnuscafé in de Lebuïnuskerk. Dat dat speciaal is, weet Ingrid als geen ander. ”Daar iets voordragen doet wat met je. Het klinkt geweldig en voelt alsof generaties mensen uit alle eeuwen over je schouders meekijken.”

Een ode van de stadstroubadour

De dichtwedstrijd is niet het enige, ”we maken er zondag 2 augustus een bijzondere dag van. Stadstroubadour Maarten van Veen gaat iets voordragen tijdens de dienst én hij is ’s middags te gast in het Lebuïnuscafé. Dan wordt hij geïnterviewd en kunnen mensen vragen stellen. Tussendoor speelt Wim Diepenhorst op het orgel.” Geen boekenmarkt dus, maar een dag vol poëzie, muziek en verhalen in de Lebuïnuskerk maakt dat een stukje draaglijker.

Wil je meedoen aan de dichtwedstrijd? Mail je gedicht dan naar [email protected] of doe hem in de brievenbus bij het Kerkelijk Bureau aan de Kleine Poot 7 en vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en leeftijd. 


Meer over Grote of Lebuinuskerk ontdekken?

Grote of Lebuinuskerk

Geopend11:00 - 17:00

Grote Kerkhof 38, Deventer

Lees ook:

Ingrid is predikant in de Lebuïnuskerk: ‘Weinig mensen weten van deze crypte’

Ingrid de Zwart (63) is predikant in de Lebuïnuskerk. "Als zestienjarige werd ik geïnspireerd door e...
Lego

Tof! Zij maakten de Lebuïnuskerk en de Wilhelminabrug van Lego

Je zou kunnen zeggen dat Deventer en Lego onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zo deden Deventen...
Lebuïnuskerk open

Deventer start op: De Lebuïnuskerk opent de deuren weer voor publiek

Waar veel aandacht uitgaat naar de opening van de terrassen op 1 juni, zijn er meer plekken in Deven...
Lebuinuskerk selfies

Ludieke actie! De lege stoelen in de Lebuïnuskerk hangen vol met selfies en dit is waarom

Het is een ludieke actie: je stuurt een selfie naar de Lebuïnuskerk en zij plakken hem op een van de...
Henk Berendsen (12)

Torenwachter Henk: ‘In de Lebuïnuskerk kan ik helemaal mezelf zijn’

Als torenwachter van de Lebuïnuskerk kijkt hij meerdere dagen per week over de daken van Deventer. E...
Lebuïnuskerk

Deze app vertelt verborgen verhalen van de Lebuïnuskerk

Ja dat lees je goed, vanaf nu kun je de kerk op het Grote Kerkhof van voor- tot achterdeur leren ken...

adv.