Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zij gaan deze zomer liften en dagen jou uit: ‘Griekenland moet haalbaar zijn’

Door Janneke Pol 10 juli 2020

Ze wonen op kamers in Deventer, maar zijn niet van plan daar de hele zomervakantie te blijven. Moos Timmers (20) en zijn huisgenoten Matthias Valk (22) en Robin IJzerman (20) besloten om in augustus vijf dagen lang te gaan liften. “En het liefst nemen we het op tegen andere lifters om te zien wie het verst komt.”

“We zaten bij elkaar en hadden het over de zomervakantie”, vertelt Moos. “Aangezien er veel plannen in het water vallen deze zomer, waren we aan het bedenken wat er nog wél mogelijk is deze vakantie.”

Al snel kwam het drietal op het idee om te liften. “Matthias en Robin hadden al eens eerder gelift, ik heb alleen ooit een lifter meegenomen. We waren het erover eens dat het één van de meest avontuurlijke manieren is om je te verplaatsen naar een ander land.” Ze weten maar al te goed dat liften niet zonder risico’s is. “Je moet wel op je gevoel afgaan. Als je het niet vertrouwt, dan stap je niet in en wacht je op een volgende lift.”

Extra uitdaging

Bijkomende uitdaging is natuurlijk de coronacrisis. “Zolang het reisadvies positief is, gaan we gewoon beginnen. Maar zodra het in augustus bijvoorbeeld code oranje wordt in Duitsland, dan komen we waarschijnlijk niet ver en kunnen we het beter afblazen. Vooralsnog gaan we ervan uit dat het plan gewoon door kan gaan, wel nemen we daarbij de richtlijnen van het RIVM in acht.”

Moos heeft wel een idee om het vertrouwen van de mogelijke chauffeur te winnen. “Zolang je er netjes en verzorgd uitziet en fris ruikt heb je meer kans”, zegt hij. “Het schijnt ook dat je meer kans maakt als je iets herkenbaars meeneemt dat goede emoties oproept. Een gitaar bijvoorbeeld.” Ook weet hij al precies wat hij op zijn bordje gaat schrijven. “Ik ga niet voor een specifieke stad, maar voor een richting. Naar het zuiden bijvoorbeeld.”

Alsof het liften op zich nog niet spannend genoeg is, besloten de heren ook anderen uit te dagen. “Hoe leuk is het om het als koppels tegen elkaar op te nemen en te zien wie het verst kan komen binnen vijf dagen. Wij denken zelf dat Griekenland wel haalbaar moet zijn.”

Liftavontuur van vijf dagen

Aanvankelijk wilde het drietal negen dagen uittrekken voor het liftavontuur. “Dit hebben we na advies ingekort tot vijf dagen. Op 1 augustus vertrekken we om 9.00 uur vanaf station Deventer. Op 5 augustus hopen we terug te zijn en het avontuur met alle koppels af te sluiten door middel van een barbecue. We hopen in totaal zo’n tien tot vijftien koppels warm te maken voor deze uitdaging, liefst in de leeftijd van 18 tot en met 30 jaar.”

Voel jij je nu tot op het bot uitgedaagd en heb jij in gedachten je liftmaatje al gebeld en je rugtas al gepakt? Check dan even deze facebookpagina voor meer informatie en om je aan te melden.

Parasol terras

Mag dat: samen schuilen onder een parasol op het terras?

Zit je eindelijk weer op het terras, voel je ineens een paar druppels uit de lucht vallen. De afgelo...
lebuinuskerk

Een dichtwedstrijd voor Deventenaren: ‘Een gedicht voordragen in de Lebuïnuskerk, dat doet wat met je’

''Veel mensen denken dat ze niet kunnen dichten als ze niet goed zijn in sinterklaasrijmpjes, maar e...
AED

Nog altijd niet genoeg AED’s: hier in Deventer ontbreekt er eentje

Het kan gebeuren: iemand in je omgeving krijgt een hartstilstand. Wat doe je dan? Je belt natuurlijk...
menukaarten

Surprise surprise! Hier in Deventer eet je gerechten met verrassende combinaties

Sommige menukaarten zijn een beetje zoals het weer van de afgelopen weken, je wordt compleet verrast...

adv.