Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voeten in de klei: Worpse koters kunnen straks helemaal los in deze natuurspeelplaats

Door Janneke Pol 8 juni 2020

Een jaar stond de metamorfose al op de planning en afgelopen weekend werd het dan eindelijk echt aangepakt. Speeltuinvereniging De Hoven is een heuse natuurspeelplaats rijker. “Straks kunnen kinderen hier zelf spelen, proeven, voelen en kijken”, zegt Lieveke Kremers, een van de initiatiefnemers.

Niets schommeltje, glijbaan en wipkip. De speeltuin van Speeltuinvereniging de Hoven heeft een wadi, blotevoetenpad en een grote klimboom in de aanbieding voor spelende kinderen. Hier is afgelopen weekend gewerkt aan een gloednieuwe natuurspeelplaats. “Spelen in de natuur is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Hun motoriek wordt op deze manier nog meer uitgedaagd”, zegt mede-initiatiefneemster Lieveke Kremers. “Zo ligt er hier gras, maar ook houtsnippers, grind en water”, zegt ze.

Verzorgen en proeven

“De wadi was er al even, maar hier werd nog niet actief gebruik van gemaakt. Daarom is er nu een blotevoetenpad aangelegd en een pluktuin met planten en bomen waar straks van geoogst kan worden. In de grote boom kan nu goed geklommen worden en er komt nog een glijbaan bij.” De kinderen spelen niet alleen in het stukje natuur, ze leren er ook voor zorgen. “De kinderen van de nabijgelegen BSO hebben allemaal een gietertje, zodat ze de planten zelf kunnen verzorgen. Zo ontdekken ze zelf hoe leuk het is om eerst iets te verzorgen en het daarna zelf te proeven. Denk aan walnoten, eetbare bloemen, kersen, bessen en frambozen.”

De struiken waar straks van geoogst kan worden. Foto|Facebook Wijk- en speeltuinvereniging de Hoven.

Natuureducatie

De realisatie van de natuurspeelplaats kwam mede tot stand door -lokale- sponsors. Zo kwam de subsidie van Fonds Lokaal Actief. De bomen zijn gesponsord door de Groene Loper van de Provincie. De bessenstruiken en eetbare bloemen gekomen kwamen van Hof van Twello. Om natuureducatie nog meer kracht bij te zetten, zorgt Jeannette Boogmans van Zebrarups voor lessen over de natuur. “Zij komt ook graag andere speeltuinverenigingen in Deventer vertellen over de mogelijkheden voor natuurspeelplaatsen en verzorgt daarover workshops.”

Lees ook:

tuinvrouw

Tuinvrouw Esther werkt fulltime in de frisse buitenlucht: ‘Non-stop sproeien is niet meer van deze tijd’

De afgelopen vijf weken was tuinvrouw Esther uit de running doordat ze geveld was door corona. Nu pa...
afval in Deventer

Ugur roept Deventenaren op: ‘Laat je troep niet aan de IJssel liggen’

Vandaag is het er, op wat sigarettenpeuken na, redelijk schoon langs de IJssel. Dat was vorige week ...
Deventer veranderd

Interessant: zo is Deventer veranderd in de afgelopen 35 jaar

Hoe Deventer er 35 jaar geleden uitzag? Daar zijn heus nog wel foto’s van én misschien weet je het z...
favorieten

Favorieten van Marleen: ‘Ik kan me niet voorstellen om ergens anders te wonen’

Marleen is 24 jaar en woont er daarvan vijf in het prachtige Deventer. Naast haar blog over favoriet...

Meer over

Doen Nieuws

adv.