Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verborgen pareltje in de binnenstad: deze kelder staat bol van creativiteit en jij kunt er slapen

Door Janneke Pol 8 maart 2020

De Boterstraat, misschien komt de naam je niet direct bekend voor. Toch durven wij te wedden dat je er een keer doorheen bent gelopen of gefietst. En het leuke? Een van de panden heeft een complete metamorfose ondergaan en is nu een pareltje midden in het centrum.

De Boterstraat? Het is een reactie die Henriëtte Vriezen vaak krijgt wanneer ze vertelt over haar gloednieuwe project. Ze tikte namelijk de voormalige opslag van het Speelgoedmuseum op de kop en transformeerde de ruimte (mét gave kelder) tot Art Center met galerie, inspiratieruimte en appartement. En de grote verrassing? Die vinden we op het dak!

Wat voor straat?

Nou, de Boterstraat dus. Deze bevindt zich vlakbij de Waag, tussen De Heks en het Speelgoedmuseum. “Het is meer een verbindingsweg die niet veel Deventenaren bij naam kennen”, zegt Henriëtte.

Opslag van het Speelgoedmuseum

Nog minder mensen weten dan ook dat er zich een geweldig pand bevindt aan de Boterstraat. “Ik zag het gewoon online aangeboden staan en ben direct gaan kijken”, zegt Henriëtte. Wat ze aantrof? “De opslag van het Speelgoedmuseum.” Henriëtte zag wel de potentie van het pand. “Ik zag een enorme lange ruimte. En die kelder: wat een verborgen schat was dat!”

Inspiratieruimte

Haar plan met het pand had ze al gauw duidelijk voor ogen. “Het is een perfecte plek om te exploiteren als galerie, maar tegelijk biedt de ruimte mogelijkheid tot het organiseren van vergaderingen, presentaties en brainstorms.” Inspiratie is er namelijk in overvloed, als je het aan Henriëtte vraagt. “Hoe inspirerend is het om een dagje ondergronds tussen de schilderijen te werken, vergaderen of dineren?”

Botanische uitbarstingen

Op dit moment hangen er enorme werken van Weesper kunstenaar Gerard Prent geëxposeerd. “Het zijn botanische uitbarstingen. Kleurrijke weergaven van onder andere bloemen en zijn visitekaartje: de mus. Gerard Prent maakte onder andere werk voor prinses (toen nog koningin) Beatrix.” Ook zien we een sculptuur in een nis van de kelder staan. “Het is werk van kunstenaar Willem Frans Janssen. De tekeningen van kinderboekenillustrator Jenny Bakker worden binnenkort tentoongesteld in dit Art Center. Op die manier wil ik hier in Deventer een samensmelting creëren van kunst vanuit het hele land.”

 

Appartementen en rooftop

De bezienswaardigheden van het pand aan de Boterstraat gaan verder buiten de muren. Enkele trappen omhoog bevinden zich namelijk drie appartementen. “Deze zijn al geschikt gemaakt voor de verhuur”, zegt Henriëtte. Al snel staan we op het dakterras en zien we de IJssel en de achterkant van de Waag. “Afgelopen weekend heb ik hier mijn eerste gasten ontvangen, zij waren verrast over dit verborgen pareltje in de stad.”

Zelf kijken?

Het Art Center van Atelier Raamwerk opent vandaag (zondag 8 maart) om 14.30 uur de deuren voor publiek.

 

dak

Wij konden het dak op en zo’n fantastisch uitzicht hadden we vanaf daar

Wij zijn het inmiddels bijna gewend, indebuurt kon weer het dak op. Welk dak? Dat laten we je binnen...
viktor-brand

De favorieten van Viktor Brand: ‘Het Doedelcafé is onze stamkroeg’

Viktor Brand is gek op Deventer, dat weten we inmiddels. Maar waar hangt hij nou eigenlijk graag uit...
Vogels fluiten

Dit fluiten de vogels in jouw buurt momenteel tegen elkaar

Een tijdje geleden kwamen we erachter dat de fluitende vogels helemaal niet zo vrolijk zijn als ze k...
Molloten in Deventer Wie Is De Mol

Op de koffie bij een echte molloot: ‘Ik was zes uur bezig met het ontrafelen van een opdracht, toen wist ik het zeker’

Deventenaar Sofie Maes (51) is jarenlang fan van wie is de mol. Deze fanatiekeling kijkt iedere afle...
persee speciaalbier in Deventer

Nooit meer bierkeuzestress: zo kies jij het lekkerste speciaaltje

Speciaalbier, wij zijn er gek op! We drinken in Nederland met z'n allen steeds meer speciaalbier, ma...

adv.