Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uurtje langer uitslapen: op deze dag gaat de wintertijd in

Door Janneke Pol 24 oktober 2020

De motregen slaat in je gezicht, je broek regent drie keer per dag nat en je haar schiet al in de krul als je de deur uit loopt. Het is écht herfst. Dat betekent dat je ook de klok weer moet verzetten naar de wintertijd. Wanneer is dat ook alweer?

Voor in je agenda: in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober wordt de klok een uur verzet. Enne… gaat-ie dan voor- of achteruit?

Ezelsbruggetje

Nog een keer dat handige ezelsbruggetje om te onthouden: in het voorjaar gaat de klok vooruit. Dat betekent automatisch dat de klok in het najaar een uur teruggezet moet worden. Dus op 25 oktober mag je lekker een uurtje langer slapen (of andere leuke dingen doen)!

Zo gaat dat in Deventer

En hoe die enorme klok van de Lebuinuskerk dan wordt verzet? Het antwoord is simpel: dat gaat allemaal vanzelf. “De Lebuïnustoren heeft een radiografische klok waarbij de tijd automatisch wordt verzet”, vertelt John Hoebergen van klokkengieterij en uurwerkfabriek Eijsbouts. Het is het bedrijf dat ook de klokken van de Lebuïnuskerk onderhoudt. Zo’n klok is via radiosignalen verbonden met een gestandaardiseerd uurwerk, meestal een atoomklok. Zodra die van tijd verandert, veranderen de gekoppelde klokken mee.”

In 2021

Alvast voor volgend jaar: in de nacht van 27 op 28 maart gaan de klokken weer vooruit. Alhoewel: er gaan ook stemmen op om zomertijd/wintertijd maar af te schaffen. Hoe denk jij daarover?

Wintertijd! Wij verzetten de tijd, maar hoe zit dat met de stationsklok?

Onze telefoons switchen vrijwel allemaal zelf naar wintertijd. Een horloge of wekker geef je misschi...

Meer over

Nieuws

adv.