Stikstofcrisis: dit merk je ervan in Deventer

Stikstof is momenteel het gesprek van de dag. De boerenprotesten zijn volop in het nieuws en voor het eerst is er een minister voor natuur en stikstof aangesteld: Christianne van der Wal. Maar wat is en doet stikstof eigenlijk? En wat merk je er precies van in Deventer?

Wat is stikstof?

Stikstof is een kleur- en reukloos gas dat van nature in de lucht zit. Ongeveer 78 procent van alle lucht om ons heen bestaat er uit. Dit gas is op zichzelf niet schadelijk, maar als stikstof zich gaat verbinden met andere stoffen wel.

Die verbindingen zijn stikstofoxiden (een verbinding van stikstof en zuurstof) en ammoniak (een verbinding van stikstof en waterstof). Deze stikstofverbindingen zijn door bijvoorbeeld uitlaatgassen, industrie, landbouw en veeteelt de afgelopen eeuw verdubbeld, legt RIVM uit.

werkzaamheden A1
Foto | ANP

Waarom is er teveel stikstof?

Uitstoot van uitlaatgassen en fabrieken (stikstofoxiden) en ammoniakdampen van (kunst)mest en (vee)dieren komen in de lucht terecht. Dit is meer dan wat er van nature in de lucht hangt. Die grote hoeveelheid stikstofverbindingen in de lucht, is volgens de experts van het RIVM schadelijk voor de natuur.

Om die hoeveelheid stikstofverbindingen in de lucht terug te dringen, heeft het kabinet een stikstofaanpak bedacht. In die aanpak wil de regering eerst de landbouw aanpakken, omdat 46 procent van de stikstofuitstoot afkomstig is uit de landbouw, zo is op nu.nl te lezen.

Bronnen: RIVM, Milieu Centraal, AD, nu.nl

gddiergezondheid
Foto | Pexels

Wat zijn de gevolgen in Deventer?

De gassen die in de lucht hangen, dalen ook op andere plekken in het land weer neer op de bodem. Daardoor is er voor de natuur een ’teveel’ aan voeding ontstaan. Voor planten die het hardst groeien, zoals brandnetels, grassen en braamstruiken is die grote hoeveelheid stikstofverbindingen geen enkel probleem. Maar planten die langzaam groeien, zoals kruiden en orchideeën, worden daardoor verdrongen.
Bron: RIVM

In de buurt van Deventer zijn de uiterwaarden van de IJssel een gebied waar teveel stikstof is gevonden.

In deze ‘Rijntakken’ in de buurt van Deventer zijn de meeste gebieden paars gekleurd. Dit betekent dat er sprake is van lichte tot sterke overbelasting van stikstof. Hoe donkerder de kleur paars, hoe zwaarder belast het gebied is. Check hier zelf de kaart.

Wat betekent dit voor insecten en dieren?

De biodiversiteit in Nederland staat onder druk. Zo is bij Natuurmonumenten te lezen dat in Nederland nog maar 15 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit over is. In Europa is dit 40 procent en wereldwijd is dit 70 procent. Dit komt niet alleen door het stikstofprobleem, maar het stikstofprobleem is wel één van de oorzaken.

Doordat zeldzame planten overwoekerd worden door snelgroeiende planten, is er voor veel soorten insecten en vlinders minder te eten. Milieu Centraal meldt dat te veel stikstof zorgt voor minder plant- en diersoorten: de biodiversiteit neemt af, de natuur ‘verarmt’. Omdat het evenwicht in de natuur (ecosysteem) verstoort raakt, is er voor dieren die insecten en vlinders eten ook steeds minder voedsel te krijgen.

Is stikstof schadelijk voor Deventenaren?

Door het uitsterven van soorten planten, dieren en insecten, komt ook onze eigen voedselproductie in gevaar. We hebben insecten, zoals bijen en vlinders, hard nodig voor het bestuiven van landbouwgewassen.
Bron: Natuurmonumenten

Gezondheidsklachten

Ammoniak en stikstofoxiden zorgen ook voor luchtvervuiling en fijnstof. Die vervuilde lucht tast onze gezondheid aan. Vooral mensen met chronische longziekten, zoals astma en COPD, zijn hier gevoelig voor. Daarnaast kan verontreinigde lucht op de lange termijn hart- en vaatziekten veroorzaken.
Bron: Milieu Centraal en RIVM

Uiterwaarden
Foto | indebuurt

Dit kun je zelf doen in Deventer

Wat kun je nu zelf eigenlijk doen om je eigen stikstofuitstoot zo klein mogelijk te houden?

 • Je kunt vaker de fiets of trein pakken, je reist dan stikstofvrij.
 • Probeer wat langzamer te rijden op de snelweg: als je 100 kilometer per uur rijdt, stoot je 20% minder stikstof uit dan wanneer je 120 of 130 kilometer per uur rijdt.
 • Denk je eraan om over te stappen op een elektrische auto? Dat is een slimme keuze als je minder stikstof uit wil stoten. De stikstofuitstoot van een elektrische auto is twee keer zo laag als de uitstoot van een (nieuwere) benzine- of dieselauto. Tips over elektrisch rijden vind je hier.
 • Milieu Centraal tipt daarnaast om vaker plantaardig te eten. Volgens de organisatie is er op die manier minder intensieve veehouderij nodig en daardoor daalt de uitstoot van ammoniak. Hier in Deventer hebben ze veel plantaardige gerechten op het menu staan.

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Susan (34) runt al tien jaar haar paaldansstudio: ‘Nog steeds vinden sommigen het ordinair’”

Susan (34) runt al tien jaar haar paaldansstudio: ‘Nog steeds vinden sommigen het ordinair’

Ga naar “Hardlopers opgelet: er komt een nieuwe afstand bij de IJsselloop”

Hardlopers opgelet: er komt een nieuwe afstand bij de IJsselloop

ijsselloop-2018
Ga naar “Handig! Zo zet je indebuurt Deventer als ‘app’ op je telefoon”

Handig! Zo zet je indebuurt Deventer als ‘app’ op je telefoon

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime