Worm-alarm! Dit is waarom er zoveel regenwormen op straat zijn in Deventer

Door Simone Groot Lipman 18 maart 2019

Whaa, er is een invasie van duizenden regenwormen in Deventer aan de gang. De fiets- en wandelpaden liggen bezaaid met deze kruipende beestjes. Still alive en hartstikke dood. Wij vroegen ons af: waar komen die wormen opeens vandaan?

Het is een uitdaging om op de fiets of lopend geen worm te raken. Wij hebben al de nodige capriolen uitgehaald om de weg naar onze redactie wormvrij af te leggen. Want hé, wij willen ze niet platlopen. Het zijn óók Deventer inwoners en daarnaast: ze zijn heel handig voor onze bodem!

Harde werkers

Volgens Nature Today zijn regenwormen te zien als ze na een regenbui naar het bodemoppervlak kruipen en bij het spitten in de tuin. Regenwormen behoren tot de reuzen van het bodemleven: de zogenoemde macrofauna. Onder de grond zetten ze met elkaar een grote hoeveelheid bodem om. En dat is goed voor onze grond!

Foto's: indebuurt

Meer dan één

In Nederland komen er gemiddeld 206 regenwormen per vierkante meter bodemoppervlak voor. Dit zijn er zoveel dat ze niet alleen veel werk met elkaar kunnen verrichten maar ook met een regenbui met z’n allen tevoorschijn komen. En als je denkt dat elke regenworm hetzelfde is: in Nederland zijn ongeveer 25 regenwormsoorten.

Regenwormkaart

Ben je benieuwd hoeveel regenwormen er in onze stad leven ten opzichte van andere Nederlandse steden? Dan kun je deze handige regenwormkaart van Atlas Natuurlijk Kapitaal bekijken. Dan zie je hoeveel wormgemeenschappen er naast alle andere dieren en mensen in onze stad wonen.

Mooi pand

Dit is waarom monumentale panden een raampje boven de voordeur hebben

Eén van de redenen waarom Deventer zo mooi is, is vanwege de monumentale panden. Maar is het je wel ...
brink-herfst 2018

Dit zijn de meest gegoogelde vragen over Deventer

Wauw, Google is al meer dan twintig jaar oud. Decennialang kunnen we de handige zoekmachine van alle...

Meer over

Opmerkelijk

adv.