Jasses! Maden in je kliko: zo voorkom je ze

Wil je ’s morgens even je afval in de kliko gooien, word je begroet door een stuk of vijfhonderd maden die in de bak krioelen! Niet helemaal de aanblik waarop je zat te wachten vóór je eerste kopje koffie. Deventer is natuurlijk op z’n best bij zomerse temperaturen en een zonnetje. Helaas vinden maden dat ook. En door het warme weer komen de vliegenlarven sneller uit, en dit kun je ertegen doen:

Niets te eten

Regel één: wie niets te eten heeft, kan niets eten. Zorg dus dat je afval goed zit ingepakt in (de daarvoor bestemde) zakken. Je kunt je GFT zelfs tijdelijk in de vriezer leggen en pas in de groene container gooien als die geleegd wordt.

Oude krant

Een tweede handige tip is om wat stro of een oude krant op de bodem van je container te leggen. Op die manier kunnen etensresten niet aankoeken en wordt het vocht opgenomen.

Licht

Maden houden van donkere, vochtige plekken. Je kunt ze dus te slim af zijn door je container simpelweg open te zetten. Doe een stokje tussen de bak en het deksel, dan valt er licht naar binnen en wordt het niet te vochtig.

Lekker luchtje

Al te laat en bevolken legers maden jouw container en schuur? Je hoeft niet te verhuizen hoor, want maden mogen dan afval eten; ze vinden niet álles lekker. Om te beginnen hebben ze een bloedhekel aan de geur van lavendel. Leg een paar takjes lavendel in de bak om de maden te doden – ruikt ook meteen je kliko weer naar bloemetjes. Een tweede grote vijand van de made is klimop: de plant is giftig voor ze. Snoei je klimop (of, met toestemming, die van de buren) en leg een paar takken in je kliko. Zo sla je mooi twee vliegen in één klap.

Zeep

Waar ze ook niet van houden is kokend heet water, zéker niet als je er een beetje azijn of groene zeep door hebt gedaan. Giet het langs de randen naar beneden, dan laten die beesten je hopelijk met rust. Voor eens en áltijd!

 • Jeukrups gespot in Deventer, wat nu?

  Huilen geblazen! De jeukrups is weer in Deventer gespot (en in de rest van ons kikkerlandje) en kan vervelende gevolgen hebben...

  jeukrups-deventer

Meer in deze categorie

Opmerkelijk

Ga naar “Vastgevroren containerklep: Circulus geeft tips om het te voorkomen”

Vastgevroren containerklep: Circulus geeft tips om het te voorkomen

Ga naar “Met deze nieuwe nachttrein reis je van Deventer naar Berlijn (vanaf 49 euro)”

Met deze nieuwe nachttrein reis je van Deventer naar Berlijn (vanaf 49 euro)

Ga naar “Hartverwarmend: 12 x de meest inspirerende verhalen uit Deventer”

Hartverwarmend: 12 x de meest inspirerende verhalen uit Deventer

Jolanda pelgrim Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lange hoodie** € 14,99”

Lange hoodie** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd”

Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd

 • De Bibliotheek Deventer
 • T/m 1 feb

Topper