Nee hè! Er komt een golf ellendige muggen aan

Door Simone Groot Lipman 13 juni 2018

Haal die klamboe maar weer tevoorschijn! Door de hoge temperaturen en (meer dan) genoeg regen komt er een dezer dagen de ‘tweede generatie’ steekmuggen tevoorschijn. De eerste was er al eind mei, een maand eerder dan normaal.

Wij blij dat we bijna elke dag een terrasje konden pakken, maar de uitzonderlijk hoge temperaturen van de afgelopen twee maanden hebben de huissteekmug vroeg wakker gemaakt uit haar winterslaap. Het is ook nooit goed! Normaal begint de ellende pas echt toe te nemen in de tweede helft van juni, met een piek in juli en augustus, maar nu zijn we al eerder de sjaak. Bereid je dus voor op bulten en nachten vol gezoem…

Warm

Dit jaar was april drie graden warmer dan normaal en mei zelfs 3,1 graden warmer. Daardoor kwam de eerste generatie van de huissteekmug tussen half en eind mei al tevoorschijn en gingen de eerste vrouwtjesmuggen op zoek naar bloed. Door hoge temperaturen gaat ook de ontwikkeling van de larven een stuk sneller. Dus smeer je in met deet, steek de anti-muggenstekker in het stopcontact en houd die vliegenmepper bij de hand!

adv.