Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kijkje achter de schermen bij de Deventer Schouwburg: Theatervoorstelling ID in de maak

Door Sophie Wassink 9 januari 2018

De Deventer Schouwburg heeft een nieuw huisgezelschap. ID Theatre Company. Een groep theatermakers die voorstellingen maakt voor jongeren vanaf 12 jaar. Op dit moment repeteren ze voor hun eerste voorstelling: ID. We namen een kijkje achter de schermen in de kleine zaal van de schouwburg. 

Jonge acteurs staan in joggingbroek en witte gympen op het podium. Voor het eerst repeteren ze in de kleine zaal van de Deventer Schouwburg, mét decor. Strak gespannen witte doeken op de achtergrond, een camera op de voorgrond. Spotlights aan, showtime.

ID
Repetitie ID – Yeliz Dogan – bekend van Spangas. Foto: Indebuurt Deventer

Identiteit

ID is een rauwe voorstelling waarin 6 jonge mensen de kans krijgen om een nieuwe identiteit voor zichzelf te creëren, maar daarvoor moeten ze eerst uitzoeken wat hun identiteit nu is. “Alles komt in de voorstelling voorbij, van seksualiteit tot discriminatie. De acteurs spelen een rol vanuit hun eigen persoonlijke verhaal. Kasper valt op mannen en worstelt in zijn dagelijks leven nog steeds met zijn homoseksualiteit. Wensley heeft een kleurtje en heeft iedere dag te maken met vooroordelen. Hun verhalen zien we terug op het toneel,” vertelt regisseur Marjan Barlage.

Geheimen

De acteurs oefenen een scene waarin ze kluisjes proberen te openen. De kluisjes springen pas open, op het moment dat ze hun angsten, geheimen en gedachten over elkaar prijs geven. Het loopt nog niet vlekkeloos maar daar zijn repetities voor. Marjan is streng maar rechtvaardig. “Dit gaat veel te traag! Vind ik heel lekker maar ik ben 42 jaar. Voor jongeren is dit niets. Opnieuw!” Ze hebben nog een krappe week om de puntjes op de i te zetten. Volgende week gaat de voorstelling in Deventer in première. In het stuk proberen de jongeren samen uit te vinden wat hun eigen identiteit is en of de oordelen die ze hebben over elkaar en zichzelf eigenlijk wel kloppen. Hoever gaat iedereen voor die nieuwe identiteit of blijven ze uiteindelijk toch liever wie ze waren?

ID
Acteurs links, regisseurs rechts. Foto: indebuurt Deventer

Deventenaren

De crew bestaat uit theatermakers en performers uit heel het land. Maar er staan ook twee Deventenaren op het podium. Deventer singer-songwriter Vera Bon performt, zingt en maakt muziek. “De repetities zijn zwaar maar ook ontzettend leuk! Onze eigen persoonlijkheden spelen in het stuk een rol maar ze zijn wel uitvergroot. Ik ben in het dagelijks leven vrij naïef en dat zie je terug in de voorstelling. Aan het begin van de repetities was ik mezelf heel erg aan het verdedigen. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet want ik speel een personage. Dat was even wennen.”

Confronterend

De voorstelling is confronterend, zowel voor het publiek als voor de acteurs zelf. Alles wordt besproken. Recht voor z’n raap. Ook theatermaker en performer Kasper Scholten komt uit Deventer. Hij heeft jaren in de randstad gewoond en gewerkt maar is sinds kort teruggegaan naar zijn roots. “Ik ben homoseksueel en ik heb er nog steeds moeite mee om hand in hand over straat te lopen met mijn vriend. Ik vind het dapper dat andere mensen daar schijt aan hebben. Dat komt terug in het stuk. We laten zes totaal verschillende persoonlijkheden zien, zodat iedere bezoeker zich kan identificeren met één van ons.”

ID
Repetitie ID. Foto: indebuurt Deventer

Jongeren naar theater

Marjan is trots op de voorstelling en op de crew. “Het zijn stuk voor stuk leuke mensen. Ze kunnen veel hebben maar bijten ook van zich af. Met deze theatervoorstelling proberen we jongeren naar het theater te trekken. Theater is ook hun taal. We spelen voor jongeren vanaf 12 jaar en dat is de leukste groep om theater voor te maken. Zij zijn de toekomst. De voorstelling duurt maar een uurtje en is voorbij voordat je het weet. Even een uurtje zonder telefoon, grote schermen of popcorn kauwen maar gewoon kijken, leren en genieten.”

De voorstelling ID gaat 17 januari 2018 in première in de Deventer Schouwburg. Daarna spelen ze in meerdere steden én op middelbare scholen.

adv.