Deventer ondernemers bedenken 100% plasticvrije Shampoo Bar: ‘Dit bestond nog niet in Nederland’
Met Shampoo Bars willen ze ervoor zorgen dat heel Deventer (en de rest van Nederland) plasticvrij kan douchen. ''We zijn...
Sinds begin 2021 ziet natuurgebied de Douwelerkolk er kaal uit. Bijna overal waar je kijkt zie je afgezaagde stammen en stapels omgezaagde bomen. ”Slechte bomen die een gevaar vormen voor de gebruikers.” Dit is er aan de hand.
In 2019 zijn er in natuurgebied de Douwelerkolk een aantal bomen omgewaaid. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente besloten om alle bomen te inspecteren. ”Er zijn wettelijke normen voor de staat waarin bomen zich moeten bevinden”, vertelt Maarten-Jan Stuurman van de gemeente Deventer.
”Die normen verschillen per gebied. In een bos waar weinig mensen komen, gelden andere normen dan in een stadspark waar overal wandelaars lopen. Veel bomen in stadspark de Douwelerkolk waren niet veilig genoeg voor die plek.”
”Als we niet aan de normen voldoen, en er valt een tak op iemands hoofd, met gezondheidsschade of erger, dan kunnen we daar als gemeente met succes aansprakelijk voor worden gesteld.”
Tekst gaat verder onder foto’s
Dat is volgens de gemeente niet de enige reden voor het kappen van de bomen. ”Je moet soms juist uitdunnen om de natuur voldoende ruimte te geven. Dat ziet er natuurlijk raar uit, met name in het begin. Het lijkt alsof we natuur aan het weghalen zijn, uiteindelijk doen we dat juist voor de natuur in dit gebied.”
Volgens de gemeente zijn er bij de Douwelerkolk 66 bomen verwijderd vanwege gevaarzetting en 75 bomen vanwege noodzakelijke dunning. ”Daarnaast zijn vooral veel elzen afgezaagd, maar die lopen weer uit. Dat is jaren niet gebeurd waardoor de elzen te zwaar werden en in de kolk vielen. Bij enkele bomen is dat niet erg, maar als het merendeel van de elzen dreigt om te vallen wel”, aldus de gemeentewoordvoerder.
Wat er met de afgezaagde bomen gebeurt is afhankelijk van de kwaliteit van het hout en de boomsoort. Een deel gaat naar een houtzagerij om er onder andere planken van te maken, een ander deel blijft in Deventer. Dat deel wordt gebruikt voor het project Deventer Stadshout. Dat het hout lokaal verwerkt tot onder andere snijplanken.
Er is protest tegen de kapping. Zo sprak de Stentor met Frederique Hijink. De Diepenveense vindt dat de gemeente in zijn algemeenheid te veel (gezonde) bomen laat kappen. Ze startte een petitie die inmiddels meer dan 800 keer is getekend.
Het is Frederique vooral te doen om het laanboomverjongingsbeleid van de gemeente: als minimaal veertig procent van de bomen in een stuk laan slecht is, gaat de hele rij neer. ”Dan kan dus ruim de helft nog goed zijn. Het beleid uit 2007 is achterhaald. Los van die projecten, hebben we de indruk dat er meer wordt gekapt voor nieuwbouw, wegen en fietspaden”, vertelt ze aan de Stentor.
Maarten-Jan Stuurman snapt dat het kappen van bomen gevoelig ligt. ”We snappen de boze reacties van mensen goed. We zijn eigenlijk juist blij dat mensen zich druk maken over bomen, dan doen we zelf namelijk ook.”
Wat vind jij van het groot onderhoud bij de Douwelerkolk? Laat het ons weten in de comments op Facebook of stuur een mailtje naar [email protected]
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken