Jammer! Boudewijn Betzema stopt met het Troosthuisje in Deventer

Door Simone Groot Lipman 17 januari 2019

Troostdichter Boudewijn Betzema gaat stoppen met zijn Troosthuisje in Deventer. In nog geen jaar tijd zijn er bij elkaar slechts dertig mensen bij hem op bezoek geweest op het Grote Kerkhof. In steden als Zutphen en Zwolle ontmoette hij elke twee weken wel vijftig troostzoekers. 

”Eind januari schroef ik het Troosthuis-bordje er vanaf. Dan neem ik even rust en in april begin ik in Zwolle, waarschijnlijk net als in Deventer ook op donderdagen en vrijdagen”, vertelt hij aan de Stentor.

Troostdichter

Na wat zwerven in Zwolle, Zutphen en Nijmegen, kon hij in Deventer terecht. Voor onbepaalde tijd op een vaste stek. ”Deventer is mijn stad. Er stappen veel bekenden het Troosthuisje binnen. Dat zij de moed hebben om met mij hun verdriet te delen vind ik heel bijzonder.” Boudewijn was altijd grafisch vormgever, maar toen de computer kwam, werd hij verhalenverteller en provinciedichter van Overijssel. Boudewijn is geen sneldichter. Hij vangt jouw tranen niet op in woorden. Hij zit op zijn klapstoel en luistert zonder te oordelen. ”Trooster ben je, dat word je niet. Ik denk dat ik altijd al goed kon luisteren. Ik sta oprecht open voor de ander”, vertelde hij ons in een eerder interview.

Troostzoekers

In Zwolle keert hij terug op zijn vertrouwde stek: het brugwachtershuisje naast de Schoenkuipenbrug. Dat is inmiddels ‘geadopteerd’ door het Deltion College. Een troost: Deventenaren kunnen nog wel tot en met de zomervakantie elke eerste zondag van de maand hun hart luchten bij Boudewijn Betzema in de bibliotheek aan de Stromarkt.

Lees eerder het interview met Boudewijn.

troostdichter

Wat gebeurt er in het Troosthuisje op het Grote Kerkhof?

Is het je al opgevallen dat er sinds kort, in één van de eeuwenoude stovenzettershuisjes tegen de ou...

adv.