Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Extra inzet om nieuwe Deventenaren op de arbeidsmarkt te helpen: ‘Ze zijn zich niet bewust van hun eigen kunnen’

Aangeboden door Buro Holland 27 november 2020

‘Werk en Taal’ is van start gegaan in Deventer. Door dit project krijgen statushouders aan de hand van lessen en een werkstage de kans die ze verdienen op de Nederlandse arbeidsmarkt. ”Ze hebben huis en haard achtergelaten, maar nemen ervaring en kennis mee. Het is zonde dat daar geen gebruik van gemaakt wordt.”

”De toekomst van statushouders gaat ons aan het hart”, vertelt Güliz van Buro Holland. ”De meeste statushouders willen heel graag werken. Toch kampen ze met verschillende problemen zoals onverwerkte trauma’s uit het verleden en het feit dat ze weinig kennis hebben van de Nederlandse arbeidsmarkt.”

‘Na zoveel jaar in een asielprocedure je draai vinden in de Nederlandse samenleving is moeilijk’

”Daarnaast is het vaak lang geleden dat ze gewerkt hebben. Hoe dat komt? Ze hebben soms wel twee jaar in een asielprocedure gezeten. Dan moeten ze de taal nog leren, en zijn ze ondertussen zes jaar verder. Dan moeten ze na al die tijd hun weg vinden in de Nederlandse samenleving. Dat is moeilijk.”

Samenwerken

Met ‘Werk en Taal’ willen Standergroep en Buro Holland dit probleem verhelpen. Buro Holland is het opleidingsinstituut voor inburgeraars en Standergroep de specialist in loopbaanbegeleiding en re-integratie. Voor dit project gaan de organisaties de samenwerking aan met de gemeente Deventer en Deventer Werktalent. Het project kon tot stand komen door de subsidie van de provincie Overijssel.

Meedoen in de samenleving

Güliz: ”We vinden het allemaal belangrijk dat statushouders hun plek vinden in de Nederlandse samenleving, en werken hoort daarbij. Als je werkt ben je niet alleen financieel onafhankelijk, maar ook op sociaal gebied speelt werk een belangrijke rol. Je doet mee in de samenleving, spreekt andere Nederlanders. Dat zorgt voor een goed gevoel en een beter zelfbeeld.”

‘Taallessen zijn direct nuttig’

In dit project worden het leren van de taal en werken direct aan elkaar gekoppeld, in plaats van eerst de taal leren en dan werk zoeken. ”We besparen veel tijd op deze manier, taallessen zijn direct nuttig.” Zo volgen de deelnemers eerst drie maanden wekelijks verschillende lessen, en vervolgens een werkstage van zes maanden. Ze worden tijdens het hele traject begeleid door een docent en een jobcoach.

De ogen neerslaan uit beleefdheid

Er zijn lessen op het gebied van taal, maar ook werkcultuur en sollicitatievaardigheden komen aan bod. Onderwerpen zoals een sollicitatiegesprek, omgang met collega’s en een beoordelingsgesprek worden behandeld. Daarnaast leert taaldocent Roos Seleky (60) de groep hoe ze zichzelf het beste kunnen presenteren. ”Een bescheiden dame in de groep slaat haar ogen vaak neer uit beleefdheid. Ik heb haar verteld dat het in Nederland gebruikelijk is dat je iemand in zijn ogen aankijkt. Zo kun je in een sollicitatiegesprek je kracht laten zien.”

‘Ze zijn zich niet bewust van hun eigen kunnen’

Roos: ”Vaak zijn ze zichzelf niet bewust van hun eigen kunnen. Ze hebben zoveel meegemaakt dat ze de kwaliteiten die ze bezitten zo onder de tafel schuiven”, vertelt Roos. ”Er zit een vrouw in de klas die mij vertelde dat ze als alleenstaande moeder in oorlogstijd nooit bang kon zijn. ‘Als ik bang ben, wat gebeurt er dan met mijn kinderen?’, vertelde ze mij. Ze is dus moedig en sterk. Een andere cursist vertelde mij dat hij ‘helemaal geen werkervaring heeft’, terwijl hij achttien jaar kapper is geweest! Als kapper moet je creatief en precies zijn. Dat kun je op je cv zetten, ook al wil je nu iets anders doen. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal en kwaliteiten.”

Van kapper naar heftruckchauffeur

Jobcoach Marianna Politis (42) helpt de groep passend werk te vinden bij die kwaliteiten. ”Ik zorg ook dat ze een realistisch beeld te krijgen van de arbeidsmarkt en van hun arbeidsperspectief: wat voor werk zouden ze graag willen doen? Maar ook belangrijk: waar is vraag naar? Zo is een van de cursisten bijvoorbeeld jaren lang kapper geweest, maar er zijn al zoveel kappers hier dat hij besloten heeft om heftruckchauffeur te worden. Daar is veel vraag naar. En andere ex-ondernemer wil graag taxichauffeur worden omdat hij als zelfstandige gewend is om zijn eigen tijd te bepalen. Zo zoeken we voor iedereen een geschikte functie en stageplek.”

Maatwerk

”De stageplek is heel belangrijk”, aldus Güliz. ”Werkervaring is heel iets anders dan vrijwilligerswerk. Veel statushouders doen vrijwilligerswerk omdat ze geen betaalde baan kunnen vinden.” Het kan volgens haar anders, en vooral beter. ”Sommigen hebben huis en haard achtergelaten in het land van herkomst, maar hun ervaring en kennis nemen ze mee. Het is jammer dat daar zo weinig gebruik van wordt gemaakt. Wij kijken hier echt naar de mensen, het is maatwerk. Het doel is dat men uiteindelijk zelf op financiële benen kan staan, dat is een mooi perspectief.”

Een bijdrage leveren?

‘Werk en Taal’ is op zoek naar bedrijven die de deelnemers een kans binnen hun bedrijf willen geven. Ben jij geïnteresseerd, neem dan contact op met Standergroep via [email protected] of via het mobiele nummer van Marianna Politis; 0648525455.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Buro Holland. Meer over Buro Holland ontdekken?

Buro Holland

H.G. Gooszenstraat 1, Deventer

adv.