Tof! Er komt een outdoor skatepark in Deventer

Door Simone Groot Lipman 12 juli 2018

Gek op skaten? Dan hebben we goed nieuws! Deventenaren en skateliefhebbers Mathijs (skater), Stan (stuntstepper) en Bert (skater) maken zich hard voor een nieuw skatepark in Deventer. Anderhalf maand geleden werd de aanleg van een nieuw skatepark besproken tijdens de raadsvergadering, met steun van ruim vijftig (!) skaters op de tribune. Gisteravond kregen ze het verlossende woord te horen: het skatepark gaat er komen, tegenover het ‘nieuwe’ Deventer ziekenhuis.

Jongerenwerker Michiel Brus van Raster is contactpersoon tussen de jongeren en de gemeente. Hij is dolenthousiast en opgelucht. ”Het plan is 1,5 jaar geleden al ingediend. Het is nu meegenomen in de begroting van 2019. Er moet alleen nog wel een fietspad voor verlegd worden, dus voordat hij er staat, duurt het nog wel even. Het geld is in ieder geval gereserveerd. Dat hij er komt, is een feit!”

Andere steden

Maar ik hoor je denken, we hebben toch Burnside? Klopt, maar dit is ook niet altijd open en zij steunen ook dit initiatief. Skaters trekken juist naar andere buurt steden, omdat er in Deventer geen plek is die voldoet aan de wensen van de lokale jeugd, vertelde Mathijs in een eerder interview. ”We zijn vaak op skateparken in Apeldoorn, Zutphen en Zwolle te vinden. Daar is het hartstikke leuk. In Apeldoorn komen we ontzettend veel Deventer skaters tegen omdat we in onze eigen stad geen goed buiten skatepark hebben. Terwijl wij daar naar toe trekken, blijven de jonkies achter in Deventer en zo kunnen we niet meer van elkaar leren.” En samen leren is zoveel leuker!

Alle niveaus

Dus wat kunnen we nu verwachten? Het skatepark wordt een park waar skaters, inliners, bmx’ers en steppers hun sport het hele jaar door kunnen beoefenen in een veilige en gecontroleerde omgeving. Oké behalve als het regent, want dan is de baan glad en dan heb je natuurlijk pech! En ook in het donker wordt het skaten lastig. Die paar lantaarnpalen zijn dan niet voldoende, maar betekent ook een afsluiting van de dag. Het is belangrijk dat de skaters betrokken blijven bij het ontwerp van de baan, want het moet een baan worden voor iedereen en alle niveaus. Van beginners tot gevorderden, dus van lage tot hoge obstakels. De bedoeling is dat er op den duur ook wedstrijdjes gehouden worden. Omdat skateboarden een olympische sport wordt, vond de gemeente dit ook een belangrijke reden om akkoord te gaan met een nieuw outdoor skatepark. Het duurt nog even, maar straks vind je bij de rotonde aan de Nico Bolkesteinlaan een tof outdoor skatepark.

skaters

Een tribune vol skateboarders tijdens de raadsvergadering in het Stadhuis: Deventer skaters willen een nieuw skatepark

Deventenaren en skateliefhebbers Mathijs en Stan maken zich hard voor een nieuw skatepark in Devente...

adv.