Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom gebouwen door heel Nederland vanavond rood kleuren, ook in Deventer

Door Sanne Albers 11 augustus 2020

Vandaag is rood… in steden door het hele land worden gebouwen dinsdagavond van 21.00 tot 23.55 uur roodverlicht om ‘aandacht te vragen voor de kritieke toestand van de evenementensector’. In Deventer zorgt theatertechnicus Jeroen van der Linden (29) voor rood licht: ”Als het zo door gaat bloed de evenementenbranche dood. We worden ondergewaardeerd.” 

Vijf voor twaalf

Het zogeheten Red Alert is een landelijke actie. ”Op dinsdagavond 11 augustus laat de evenementensector zien dat het ‘vijf voor twaalf’ is. Vanaf half maart staat de sector helemaal stil en het gemiddelde omzetverlies sindsdien komt uit op 85 procent”, laat organisatie Wij maken events weten. In heel Nederland zullen dinsdagavond zo’n tachtig gebouwen rood verlicht zijn. “Om ‘vijf voor twaalf’ worden letterlijk en figuurlijk de stekkers uit de lichtinstallaties getrokken om aan te geven dat het voor veel bedrijven al bijna te laat is.” Het doel van het Red Alert? De betrokken partijen willen dat de steunpakketten voor de evenementenbranche verlengd worden, totdat het werk weer hervat kan worden zonder de anderhalvemeterregel.

Welke gebouwen kleuren rood?

In Apeldoorn kleurt het gemeentehuis rood, in Utrecht worden de Domtoren, TivoliVredenburg en het Pietas-gebouw in rode gloed gestoken en in Amsterdam onder andere het Stadhuis van Amsterdam en het Internationaal Theater Amsterdam. En in Deventer? Jeroen heeft er gekozen om zijn eigen huis rood te verlichten. ”Ik ben natuurlijk maar een freelancer”, legt hij uit. ”Ik heb niet de apparatuur om iets groots als de Wilhelminabrug te verlichten. Bovendien komen daar allerlei vergunningen bij kijken. Daarom heb ik gekozen voor mijn eigen woning: de Lange Zandstraat 9.”

Een noodkreet

Waarom Jeroen het zo belangrijk vindt om mee te doen met de actie. ”Ik werk al 11 jaar als zelfstandige en mijn agenda was altijd vol. Dat veranderde door corona; alles viel in één klap weg. Dat betekent nul inkomsten. Ik vind dat onze sector enorm wordt ondergewaardeerd. We mogen wel weer in een vliegtuig met z’n allen maar niet samen naar muziek luisteren.” Hij vindt het krom en benadrukt daarbij: ”Als we over een jaar weer naar het theater mogen dan is er geen enkele voorstelling. Er kunnen nu geen nieuwe producties gemaakt worden in verband met de voorfinanciering. Daarom doe ik vanavond mee.”

Lees ook:

Wilhelminabrug-Bart-Ros

Hé! Waarom kleurt de Wilhelminabrug vandaag oranje?

Gezien? Vandaag heeft de Wilhelminabrug een oranje kleur. Dit blijft de hele dag zo. Op deze manier ...
wilhelminabrug regenboog

Waarom heeft de Wilhelminabrug vandaag alle kleuren van de regenboog?

Gezien? De Wilhelminabrug straalt het vandaag weer uit met verlichting in alle kleuren van de regenb...
mondkapjes

Let op! Geen mondkapjesplicht, wél strenger toezicht op coronaregels komend weekend in Deventer

Dagje Deventer of omgeving gepland? Zorg dan dat je je aan de coronaregels houdt. Veiligheidsregio I...
De Tijd5

Zonde! Feestcafé De Tijd heeft te lijden onder coronacrisis en ontslaat mensen

Al tijden zit Feestcafé De Tijd op slot door de coronamaatregelen. Het heeft er nu voor gezorgd dat ...

adv.