Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze 3 Deventenaren fotograferen te vroeg geboren kindjes

Door Simone Groot Lipman 17 november 2017

Het is vandaag Wereld Prematurendag. In Nederland worden elke dag 48 kinderen te vroeg geboren. Stichting Earlybirds maakt fotoreportages van te vroeg geboren baby’s en hun ouders. Ongeveer tweehonderd fotografen, verspreid over het hele land, zetten zich op vrijwillige basis in voor de stichting.  Ze bezoeken het gezin in het ziekenhuis, op een heftig maar tegelijkertijd zo bijzonder moment. Hoe is het om zo’n intiem moment vast te leggen? We spraken met drie fotografen.

Marianne Duchatteau

Marianne fotografeert al 3,5 jaar voor Stichting Earlybirds. ”Toen ik op de Fotovakschool zat, kwam dit opeens voorbij. Ik durfde alleen mijn portfolio niet op te sturen, dus ik heb het eerst gevolgd van afstand. Toen ik geslaagd was, durfde ik het. Ik weet nog heel goed dat ik de eerste keer enorm spannend vond, omdat je als beginnend fotograaf ook nog erg zoekende bent. Ik heb al drie keer meegemaakt dat een kindje het niet heeft gehaald. Het allernaarste voor mij persoonlijk was 2 jaar geleden op welgeteld wereld prematuren dag. Toen moest ik foto’s maken van een kindje die nog maar een paar uur te leven had. Dat was erg heftig. De reacties van ouders zijn erg mooi. Vaak zijn ze emotioneel, omdat het toch wat moois is in zo’n nare periode. Ik heb het ‘talent’ om mooie foto’s te maken, waar andere blij van worden en dat is toch mooi? Ik hoop dit nog jaren te blijven doen. Op de onderstaande foto zie je Jesse van 31 weken.”

earlybirds-marianne

Marije Denekamp

Marije Denekamp zet ook al 3,5 jaar te vroeg geboren kindjes op de foto. ”Ik fotografeer in Apeldoorn, Zwolle en Deventer. Ik vind het een heel mooi doel en ik ben verpleegkundige als eerste beroep. Het is een bijzondere tak van sport, want je kunt de omgeving niet aanpassen. Soms kunnen kinderen nog geen daglicht verdragen en moet je het doen met een klein lampje boven de couveuse. Het mooiste van alles is: je kunt ouders lekker laten vertellen. Je bent veel meer dan alleen een fotograaf, ook een luisterend oor. Je kunt iets doen voor ouders in een periode waarbij zij niks kunnen doen. Ik doe als fotograaf niks met de baby. Ik volg de ouders in hun dagelijkse routine: in bad doen, buidelen of juist de couveuse. Met sommige ouders hou je contact, zo hoor je af en toe hoe het met het kindje gaat. Zo ook met de ouders van Syamara (zie foto’s hieronder). Deze foto is vijf maanden geleden gemaakt. Toen ik kwam was ze net één kilo, daarvoor kreeg ze een diploma.”

Danique van Gurp

Danique fotografeert sinds juni dit jaar en heeft al negen early birds op de foto weten te zetten. ”Ik ben zelf moeder van twee kinderen die allebei drie weken te vroeg geboren zijn. Dit kun je natuurlijk niet vergelijken, maar ik praat vaak wel met ouders over de bevalling waar je niet helemaal op voorbereid bent. Foto technisch was het wel allemaal spannend, maar ik zie nu wel dat mijn foto’s steeds beter worden. Ik leg graag eerst contact met de ouders om het verhaal erachter te horen. Als je een connectie maakt, levert dat intiemere foto’s op. Ik krijg veel dankbare reacties: ‘we weten niet hoe we je moeten bedanken’ of ‘ik heb er geen woorden voor’. Daar doe je het allemaal voor. Op de onderstaande foto’s zie je prachtkereltje Blake, geboren met 31 weken. Blake is ondertussen lekker thuis bij zijn papa Wouter, mama Simone en grote zus Summer.”

Earlybirds

Stichting Earlybirds Fotografie is vier jaar geleden opgericht om iedere ouder een mooie herinnering te geven aan de beginperiode van het leven van hun kindje, ook als dat in het ziekenhuis is.  De stichting maakt kosteloos foto’s van premature kindjes die voor 37 weken geboren zijn, met de ‘eis’ dat kindjes minimaal 3 weken in het ziekenhuis liggen. Ouders kunnen zich hiervoor opgeven, waarna een fotograaf in het ziekenhuis langskomt. De fotograaf legt met zorg, liefde en respect het kindje vast tijdens de dagelijkse routine.

adv.