Deventer op Stelten 2018 wordt groter én hoger dan ooit!

Door Sophie Wassink 24 mei 2018

Vrijdagavond 6 t/m zondagmiddag 8 juli is het weer zo ver. Deventer staat op stelten. En hoe! Op de Beestenmarkt komt de grootste voorstelling, Op de Worp de bijzonderste en op de Brink vindt een familiespektakel plaats met grote, lichtgevende beren. Dwars door het centrum vind je dans en kunst. Bijna alle voorstellingen zijn premières voor Nederland. Zo veel keus! We lichten er een paar voor je uit.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Heteluchtballon @ Worp

Deventer op Stelten

In het Worpplantsoen is Cirque Inextremiste (Frankrijk) te zien met de Nederlandse première van ‘Exit’. Cirque Inextremiste zoekt in hun circustheatervoorstellingen de grenzen op. In eerdere voorstellingen haalden ze gewaagde stunts uit met houten planken, gasflessen en een minigraafmachine. Dit keer gaat Cirque Inextremiste met ‘Exit’ nog een stap verder. En hoger. De zes mannen slaan namelijk op de vlucht. Met een heteluchtballon! De luchtballon vliegt 65 meter de lucht in. De mannen spelen aan de lijnen onder de luchtballen een ontsnappingsact.

Rijdende podia @ Beestenmarkt

Deventer op stelten
Theater Titanick. Foto: Martin Jehnichen

Op de Beestenmarkt is de Nederlandse première ‘Alice on the Run’ van Theater Titanick (Duitsland), een grootschalige theaterproductie voor ruim 5.000 bezoekers. Met gebruik van rijdende podia tussen het publiek, ingenieus wisselende decorstukken, tientallen acteurs, operamuziek, explosies, rook- en vuureffecten worden bezoekers door Alice mee op reis genomen naar het onbekende. In haar zoektocht naar een nieuw ‘thuis’ ontmoet Alice bizarre figuren, ontwortelde zwerfdieren en grimmige bewakers.

Zeecontainer @ Nieuwe Markt

deventer op stelten
Compagnie Furinkai. Foto: Karine de Barbarin

Op de Nieuwe Markt toont Compagnie Furinkaï (Frankrijk) de abstracte en beeldende productie ‘Origami’ met één danseres en één rode zeecontainer. De zeecontainer ontvouwt zich voor de ogen van publiek tot verschillende vormen, van driehoek tot vierkant en weer tot rechthoek, waarop danseres Satchie Noro balancerend de kracht en tegenwicht van mens en verbinding symboliseert.

Grote beren @ Brink

deventer op stelten
Remue Menage

Remue Ménage (Frankrijk) komt met de Nederlandse première van twee verschillende parades naar Deventer. ‘La Fabrique à Délices’ is een kleurrijke parade met twee jongleurs op stelten, zes muzikanten, suikermeisjes op rolschaatsen en een geluidskar met confetti. Kortom: een wereld van feest en plezier, vol smakelijke traktaties, zure snoepjes en zoete lolly’s. ‘Gueule d’Ours’ is een dromerige reis terug in de tijd, met zes reusachtige, lichtgevende beren van wel 4 meter hoog, begeleid door sierlijke danseressen, een muziekkar en twee acrobaten op springstelten. Beide te zien op de Brink en in de winkelstraten.

Toren bouwen @ Grote Kerkhof

deventer op stelten
Olivier Grossetete. Foto: Erica Austin

In 2018 bestaat Deventer precies 1250 jaar. Speciaal hiervoor bouwt de kunstenaar Olivier Grossetête (Frankrijk) samen met 1250 (!) inwoners en festivalbezoekers twee kartonnen torens van ruim 20 meter hoog én het kerkje van Lebuïnus waarmee Deventer in het jaar 768 is gesticht. De twee torens verwijzen naar de huidige toren van de Lebuinuskerk, die oorspronkelijk niet één maar twee torens zou hebben. De bouw vindt de week voorafgaand plaats in de Grote of Lebuinuskerk, samen met 1250 inwoners van de gemeente Deventer en omstreken. Tijdens en rondom het festival worden de gigantische bouwwerken opgebouwd op het Grote Kerkhof, samen met publiek. Aan het eind van het festival wordt het geheel op feestelijke en indrukwekkende wijze neergehaald.

Het gehele programma is de zien op de website van Deventer op Stelten.

bouwen deventer

Helpende handen gezocht: Bouw mee aan kartonnen torens tijdens Deventer Op Stelten!

Speciaal voor Deventer 1250 jaar bouwt de Franse kunstenaar Olivier Grossetête tijdens het internati...
Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Nieuws

adv.