Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De geldautomaat verandert in een knalgele Geldmaat en dit is wat je daarover moet weten

Door Hilke Vos 18 juni 2019

De geldautomaten van ING, de Rabobank én ABN Amro verdwijnen binnenkort allemaal uit het straatbeeld. Er komen knalgele exemplaren voor terug. Ook de naam van de flappentap verandert: contant geld halen we straks uit de Geldmaat. Wat dat allemaal inhoudt en wanneer Deventer aan de beurt is, leggen we je graag even uit.

Wat verandert er?

De drie grootbanken willen hun eigen geldautomaten inruilen voor één algemeen exemplaar. Die plannen werden twee jaar geleden al aangekondigd. Afgelopen week werd de eerste nieuwe Geldmaat onthuld. Geen ING-oranje meer, geen ABN-groen en ook geen RABO-blauw, maar een bankonafhankelijke flappentap met een vrolijke gele kleur.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Waarom?

Simpel: omdat de kosten voor de unieke, afzonderlijke flappentappen te hoog oplopen. En dat is logisch, omdat we met elkaar steeds minder geld opnemen en meer en meer met onze pinpas afrekenen. Daarbij rijzen de beveiligingskosten de pan uit door alle plofkraken. Door nu samen één gezamenlijke automaat te lanceren, hopen ABN, ING en de Rabobank de opgelopen kosten te drukken en een kaalslag te voorkomen.

Oké, en wat hebben wij daaraan?

Nou, dat al die flappentappen straks geel kleuren, maakt het niet alleen voor iedereen herkenbaar, maar ook in veel opzichten heel makkelijk. Want ongeacht bij welke bank je zit, bij elke Geldmaat is het straks voor iedereen mogelijk om geld uit de muur te halen. Bovendien hoeven we geen nieuwe pinpassen aan te vragen, want we houden gewoon onze eigen bankkaarten. Ook  kunnen we zo vaak en zoveel geld opnemen als ons saldo en pinlimiet toestaat. En, heel handig: alle automaten werken hetzelfde.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

En wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

Het nieuwe geldautomatennetwerk wordt vanaf dit jaar stap voor stap over Nederland verspreid. De oude apparaten worden geleidelijk vervangen door de nieuwe Geldmaat. Het project moet eind 2020 zijn afgerond. In het derde kwartaal van 2019 zijn er al twee apparaten in Deventer aan de beurt: de automaten van Rabobank en ING in winkelcentrum Keizerslanden. De andere automaten in Deventer blijven in ieder geval tot eind september hetzelfde. De planning voor het vierde kwartaal van 2019 of voor 2020 is nog niet bekend. Klik hier voor meer informatie.

Blijven alle pinlocaties behouden?

Dat is nog niet zeker. Wel zullen we de Geldmaat straks vinden op veel plekken waar we nu al geld uit de muur halen. Maar hoeveel flappentappen er door deze geldautomatenmetamorfose worden weggehaald, is niet duidelijk.

Lees ook:

St. Maxime Binnekijker

Binnenkijken bij het nieuwe St. Maxime: een vleugje Frankrijk in de Deventer binnenstad

Op een maandagmiddag stap ik Café Cuisine St. Maxime binnen. "Het is de eerste dag sinds onze openin...
Brandweerman Ferry

Leer hoe de Brandweer Deventer brandjes blust tijdens open dag

Bekijk brandweerwagens van dichtbij, zie hoe de brandweer branden blust en ander werk verricht; dit ...

Meer over

Nieuws

adv.