Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Deventer: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Door Janneke Pol 2 juni 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in de omgeving van Deventer kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Waar moet ik zijn?

Je kunt je dus voor een test op het coronavirus aanmelden als je milde klachten hebt. Bel om een afspraak te maken het landelijke nummer 0800 – 1202. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test kost geen geld. Het nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Deventenaren worden na het bellen van het landelijke nummer doorverwezen naar de GGD Deventer aan de Schonenvaardersstraat 5.

Hoe kom je daar?

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op bij het coronavirus, mag je geen gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi. Je kunt namelijk onderweg mogelijk anderen besmetten. De testlocatie is goed bereikbaar met de auto. Ook kun je lopend, met de fiets of per scootmobiel komen. Neem je identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee. Bij aankomst worden je gegevens gecontroleerd. Als je met de auto bent, kun je voor de test zelf meestal in de auto blijven.

Hoe werkt zo’n coronatest?

De GGD-medewerker die de test uitvoert heeft beschermende kleding aan. De medewerker neemt met een wattenstaafje slijm af uit je keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin je keel en neus. Dit doet geen pijn, maar voelt wel vervelend. Na de test ga je naar huis, daar blijf je tot je de uitslag van de test hebt ontvangen.

Wat als ik positief getest ben?

Je wordt binnen 48 uur na de test gebeld met de uitslag. Als je positief getest bent op corona -je bent dan dus besmet- moet je twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD regio IJsselland voor meer informatie.

 

thuiszorg-zorg-deventer

Solliciteren? 6 x openstaande zorgvacatures voor jou

Dichtbij huis werken: hoe fijn is dat? En het kan! In Deventer en omgeving zijn ontzettend veel inte...
geur regenbui

Mysterie opgelost: hier komt die heerlijke geur vandaan na een regenbui

Zodra je na een regenbui de straat op gaat, ruik je het: die heerlijke geur van... Ja, van wat eigen...
speciaalbier Deventer persee café Brink

Een compleet nieuw interieur! Deze bekende stamkroeg op de Brink ken je niet meer terug

Ze hebben een compleet nieuw interieur, een -deels- nieuwe naam, de frisse zomerbieren op de tap en ...
Pinksterweekend Deventer

Bijzondere opgraving Grote Kerkhof, nét geen Deventer Lego Masters en meer.. Dit was het pinksterweekend in Deventer

Veel Deventenaren waagden het erop, zij zaten Tweede Pinksterdag om 12.00 uur op het terras, natuurl...

Meer over

Corona Nieuws

adv.