Centrale schaakborden in Deventer, dat is wat Daphne wil: ‘Het zorgt voor verbinding en plezier’

Daphne zou graag centrale vaste schaaktafels zien in Deventer. Eigen foto.

Zelf speelt ze graag een potje schaak bij haar vereniging Pallas in Deventer, maar liefst ziet ze nog veel meer Deventenaren schaken. Daarom wil Daphne Mellink (39) graag openbare vaste schaaktafels op een centrale plaats in de stad. “In andere steden werkt het heel goed.”

“Schaken heeft positieve effecten op allerlei gebieden”, weet Daphne. “Iedereen kan het leren, je leert nieuwe mensen kennen en zo zorgt het voor verbinding tussen jong en oud. Het gaat vereenzaming tegen en het is gewoon heel gezellig in de buitenlucht, bijvoorbeeld met een wijntje erbij.”

Urban Chess

Het is volgens haar dan ook van toegevoegde waarde als er vaste schaaktafels in Deventer zouden komen. “Het wordt ook wel Urban Chess genoemd. De betonnen tafels staan vast en er staan enkele vaste zitjes omheen, de schaakstukken neem je zelf mee of je haalt ze op bij een kroeg in de buurt. Via via vernam ik dat dit in meerdere steden gebeurt, bijvoorbeeld in Apeldoorn. De schaakspellen schieten in heel Nederland als paddenstoelen uit de grond. Dus waarom niet in Deventer?”

Drie á vier tafels

Samen met schaakmaatjes Simon Kok en Harmke Luijting legde ze het plan voor aan de gemeente. “We hadden zelfs foldertjes gemaakt met de uitleg en doel van het concept. Eigenlijk dachten we dat het niet zo moeilijk zou zijn. Het gaat maar om drie of vier tafeltjes, als mogelijke locaties dachten wij onder andere aan het Vogeleiland, het Lamme van Dieseplein, op het nieuwe Lebuinusplein of het Worpplantsoen.”

Afgeketst

Toch dacht de gemeente daar anders over. “Ze waren niet overtuigd en het idee werd afgelopen juni afgeketst. Dat had onder andere te maken met het beschermde stadsgezicht van de stad. Ook vroegen ze zich af of er wel genoeg animo voor is.”

Centraal schaaktoernooi

De volgende stap voor de schaakvrienden? “Ons werd aangeraden om eens proef te draaien in de stad. We gaan daarom een centraal schaaktoernooi in de stad organiseren, waarschijnlijk komend voorjaar. Wanneer er voldoende enthousiaste deelnemers zijn en den reacties zijn positief, dan gaan we opnieuw naar de gemeente om dit plan te pitchen.”

Urban Chess in Nederland

In 2018 opende het eerste ‘Urban Chess Court’ in Nederland. Deze schaakontmoetingsplek bestaande uit drie vaste schaaktafels werd toen geopend in het Máximapark in Leidsche Rijn. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer van deze schaakontmoetingsplekken bij. Initiatiefnemer van dit concept is Jesús Medina Molina, zijn ambitie is om in elke gemeente van Nederland vaste schaaktafels te plaatsen. Zijn achterliggende gedacht is om kinderen te stimuleren dit concentratieverhogende spelletje te leren kennen en tegelijk het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen. Inmiddels staat de teller op zestig gemeenten die de schaaktafels hebben geplaatst.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Best gewaardeerde stations van Nederland zijn bekend: dit cijfer krijgt station Deventer”

Best gewaardeerde stations van Nederland zijn bekend: dit cijfer krijgt station Deventer

Ga naar “Nieuwe staking: personeel van RRReis legt opnieuw werk neer”

Nieuwe staking: personeel van RRReis legt opnieuw werk neer

RRReis bus
Ga naar “Deze gloednieuwe supermarkt wil in Deventer vestigen: ‘Honderden artikelen van een euro of minder’”

Deze gloednieuwe supermarkt wil in Deventer vestigen: ‘Honderden artikelen van een euro of minder’

Supermarkt Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime