Buddy to Buddy komt naar Deventer: dit houdt het in

Foto | Mirte Martinus

Wat als je helemaal alleen een nieuw bestaan moet opbouwen in een nieuwe stad en een nieuwe land? Dan kan het fijn zijn als iemand je op sleeptouw neemt. Het is precies wat het initiatief Buddy to Buddy inhoudt.

Het van oorsprong Zutphense initiatief was al actief in dertien steden in Nederland en binnenkort hoort daar ook Deventer bij.

Gelijkwaardig contact

De stichting koppelt nieuwkomers die hun land van herkomst noodgedwongen moesten verlaten, aan stadsgenoten, op basis van gelijkwaardig contact. Naast bestaande professionele hulp blijkt er volgens de initiatiefnemers ontzettend veel behoefte aan gelijkwaardig contact met Nederlanders onder nieuwkomers. “Een feestje van een Nederlander waar je welkom bent, het is niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd zijn er ook veel Nederlanders die hun wereld open willen stellen voor een nieuwkomer.”

Sociaal isolement

“Mensen uit verschillende werelddelen moeten huis en haard verlaten. Dat laat je niet onberoerd. Eenmaal in Nederland moeten zij een nieuw bestaan opbouwen. Dit is niet makkelijk als je in een totaal vreemde omgeving terecht komt. Veel nieuwkomers begeven zich in een sociaal isolement, soms nog jaren na inburgering.” Willemijn Voorham, initiatiefnemer van het initiatief: “Eén persoon kan de link zijn naar onze samenleving en daarmee heel waardevol in de zoektocht naar een nieuw bestaan.”

Het verhaal van de ander

In de dertien steden waar de organisatie al actief is zijn prachtige resultaten ontstaan uit het matchen van buddy’s. “Door elkaar te ontmoeten, ontdekken we het verhaal van de ander en worden werelden vergroot. En dat gaat beide kanten op. Uiteindelijk zijn we een vreemdeling voor elkaar totdat we elkaar leren kennen. Dat gunnen we de inwoners en nieuwkomers in Deventer ook!”, aldus Willemijn.

Twee pilotrondes

Wethouder Rob de Geest (Asiel en Integratie) waardeert de inzet van Buddy to Buddy en is blij dat het initiatief ook in Deventer twee pilotrondes gaat starten. “We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen in onze stad en dorpen. Veel vrijwilligers zetten zich al in, om nieuwkomers zich hier thuis te laten voelen. Buddy to Buddy kan daar wellicht een goede aanvulling op zijn.”

Buddy worden?

Lijkt het jou ook wel wat om mee te doen met deze pilots in Deventer? Iedereen kan meedoen, jong, oud, alleen of als gezin. “Je kunt van betekenis zijn door jezelf te zijn. Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om elkaar in een periode van vier maanden 1 keer per week te zien en openen daarmee de deur naar elkaars wereld. Naast het 1-op-1 contact met je buddy organiseert en faciliteert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Er is begeleiding in de vorm van intervisie (Buddytalk), je staat er dus niet alleen voor. Na vier maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd.”

Mensen die de informatieavond willen bezoeken, nu al weten dat ze buddy willen worden of het initiatief op een andere manier willen steunen kunnen hun interesse kenbaar maken via [email protected]

“We hopen uiteraard op veel respons zodat we binnenkort al met de eerste groep van start kunnen gaan! Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven over ons project: www.buddytobuddy.nl/deventer.”

Lees ook:

 • Fateh (42) woont op de ‘asielboot’ in Deventer: ‘Hier voel ik voor het eerst opluchting’

  Eén van de 180 bewoners van de ‘asielboot’ aan het Pothoofd in Deventer is de 42-jarige Fateh Ghaili. Hij vluchtte…

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Jannie had heimwee naar Deventer: ‘Nu woon ik bijna in hartje binnenstad’”

Jannie had heimwee naar Deventer: ‘Nu woon ik bijna in hartje binnenstad’

Ga naar “Zien! Deze bekende stadsgenoot doet mee aan Het Perfecte Plaatje”

Zien! Deze bekende stadsgenoot doet mee aan Het Perfecte Plaatje

perfecte plaatje
Ga naar “Dit zijn ze: de mooiste trouwlocaties in Deventer volgens jullie”

Dit zijn ze: de mooiste trouwlocaties in Deventer volgens jullie

trouwlocatie-ijsselhotel

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd”

Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd

 • De Bibliotheek Deventer
 • T/m 1 feb

Topper