Barbecue-chefkok Julius: ‘Sta niet vier uur achter dat ding, maak een paar gerechten écht goed’

barbecue trends 2022
Foto | Unsplash

Het is volop zomer in Deventer en overal worden de barbecues uit de schuur gehaald. Maar wat leg je erop? Hoe voorkom je barbecue-stress? En wat is de gouden tip voor de ultieme smaaksensatie? Chefkok Julius Jaspers, bekend van de tv-programma’s Topchef en Masterchef, vertelt.

Julius is het hele jaar door achter de barbecue te vinden. In de zomer maar liefst vier keer per week, maar in de winter haalt hij de barbecue ook minstens twee keer per week uit de schuur. Zijn tip om barbecueën leuk te houden? “Sta niet vier uur achter dat ding. Maak een paar gerechten écht goed, in plaats van zes gerechten met weinig smaak.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het begint allemaal bij een goede voorbereiding. Waar ga je barbecueën? Wordt het je eigen tuin of het Nieuwe Plantsoen? In de meeste parken in Deventer wordt barbecueën gedoogd, natuurlijk moet je het park wel netjes en schoon achterlaten.

Barbecueën zonder stress

Dan is het tijd voor de boodschappenlijst. Julius heeft de gouden tip om barbecue-stress te voorkomen. “Kies voor één low & slow gerecht dat lang moet garen en een gerecht dat in twintig minuten klaar is.” Met het snelle gerecht kun je variëren. “Spiesjes zijn bijvoorbeeld snel klaar en je kunt ze van tevoren al maken.”

Lees verder onder de foto.

Foto | ANP

De barbecue-trends van 2022

Julius ziet in barbecue-land een duidelijke trend: “Groente op de barbecue, dat is echt helemaal van nu. En door de ingrijpende prijsverhoging van vlees zie je ook dat mensen voor goedkopere delen van vlees gaan, zoals flat iron rund en varkensschouder.”

En wat zijn momenteel de favoriete gerechten van chefkok Julius? “Knolselderij in een zoutkorst, langzaam gegaard op de barbecue. De puree schep ik er vervolgens uit en combineer ik met beurre noisette en getoaste hazelnoten. Dit geeft een nootachtige allure. Wat ook erg lekker is, is venkel van de barbecue, bospeen met sinaasappelrasp en langzaam gegaarde pompoen met dadels en pecannoten.”

Gouden tip voor de ultieme smaaksensatie

Wist je dat de manier waarop je de barbecue aanmaakt invloed heeft op de smaak van de gerechten? Aanmaakblokjes laten een chemische geur en smaak achter in je eten en spiritus is gevaarlijk om het vuur mee aan te maken. Julius vertelt: “Zeker met de huidige trend van de kamado barbecues is dit echt een no go, want de aroma’s van de aanmaakblokjes trekken in het keramiek van de barbecue. Ik raad aan om het aanmaken te doen met een paar houtjes. Een andere goede optie zijn aanmaakwokkels. Dit is was met houtwol eromheen.”

Hier in Deventer haal je alle benodigdheden

Een goede barbecue vind je in Deventer bijvoorbeeld gewoon bij Gamma of Praxis. Aanmaakwokkels of aanmaakhoutjes koop je er daar direct bij. Voor biologisch vlees kun je bijvoorbeeld terecht Ilona van Ree aan de Smedenstraat. Lokale groenten scoor je bijvoorbeeld bij de Koopman in Keizerslanden. Of natuurlijk in één van de boerderijwinkels in de omgeving.

Natuurlijk wil je ook een lekker drankje bij de barbecue. Bij Jackies Fine Wines kun je terecht voor mooie wijnen. Liever speciaalbier? Dan moet je bij Davo of Miss Bettie zijn. Of maak een lekkere cocktail met de likeuren van één van de slijterijen in onze stad.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Djoen brengt al 25 jaar de smaak van Java naar Deventer: ‘Ik kook nog steeds alles zelf’”

Djoen brengt al 25 jaar de smaak van Java naar Deventer: ‘Ik kook nog steeds alles zelf’

Java House
Ga naar “Mooi! Deze mierzoete actie in Deventer supermarkt is populair op insta”

Mooi! Deze mierzoete actie in Deventer supermarkt is populair op insta

Ga naar “Opgelet: op deze data ligt het treinverkeer rondom Deventer plat”

Opgelet: op deze data ligt het treinverkeer rondom Deventer plat

In onze gids

Ga naar “Freshman”

Freshman

  • Stromarkt 18
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Freshman lunchen Deventer BibliotheekFreshman lunchen Deventer Bibliotheek

Nu gesloten

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

  • Grote Kerkhof 25-26
  • Restaurants en horeca
  • 11:00 - 23:00
    4,5
    (299)

Nu geopend

4,5
(299)

Aanbiedingen

Ga naar “Vest omkeerbaar € 21,99”

Vest omkeerbaar € 21,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6”

AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6

  • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker bedrijfsrestaurant”

Medewerker bedrijfsrestaurant

  • Tempo-Team
  • Parttime

Agenda

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

  • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

  • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Halloween in Deventer”

Halloween in Deventer

  • Van 27 okt t/m 30 okt