Marleen (36) organiseert ‘drumcirkels’ bij volle maan: ‘Het wordt steeds drukker op deze avonden’

Marleen organiseert bijeenkomsten bij volle maan langs de IJssel. Eigen foto's. Bewerking|indebuurt

Zelf voelde Marleen Groeneveld (36) grote behoefte aan spirituele bijeenkomsten langs het water bij volle maan in Deventer. Enkel in het westen van het land werden deze gegeven. Haar oplossing? “Ik organiseer ze nu zelf en blijkbaar hadden meer mensen daar behoefte aan.”

‘Volle Maan Drumcirkels’ noemt Marleen de maandelijkse bijeenkomsten aan de oever van de IJssel. “We komen samen rondom een vuur bij volle maan en nemen drums mee. We maken muziek, zingen en kletsen. Op die manier zoeken we de verbinding met elkaar en met onszelf.”

Oude spirituele traditie

Marleen haalde haar inspiratie uit het sjamanisme (spirituele levenswijze en helingsmethode. red.). “Het is al een heel oude spirituele traditie. Daarin wordt verteld dat volle maan een magnetiserende werking heeft en water voor een groot deel onze emoties reguleert, omdat ook ons lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat. De maan heerst op dat moment over het water en op die manier kunnen we ons fysiek afstemmen op het water in ons lichaam en zo onze emoties helen.”

IJssel als ideale locatie

De IJssel is bij uitstek een locatie om dit te doen, volgens Marleen. “De volle maan en water zijn van groot belang, maar ook de rustige plaats met zicht op de stad werkt erg goed. Er is veel ruimte voor een grote groep en op deze plek storen we de natuur verder niet.”

Briefjes in het vuur

Emoties oproepen en verwerken doet de groep niet alleen door middel van muziek en verhalen. “We schrijven ook gedachten en dingen die ons dwarszitten op papiertjes die we daarna in het vuur gooien, zo nemen we daar afscheid van. We rekenen af met onderdrukte pijn of boosheid uit het verleden. Alles mag er zijn.”

Naar het oosten

Zelf bezocht ze voor het eerst een drumcirkel in Scheveningen. “Eigenlijk werd het alleen nog in het westen van het land georganiseerd. Dat vond ik jammer, want waarom kennen we dit in het oosten van het land nog niet?” En dus besloot ze het zelf maar te organiseren. “Afgelopen april was de eerste keer. Daar kwam maar liefst dertig man op af, dat verraste me enorm.”

Grote behoefte

Marleen merkt dat er steeds meer vraag is naar dergelijke samenkomsten. “Van veel deelnemers hoor ik dat ze echt zaten te wachten op een drumcirkel dichtbij Deventer. Ik zie de meest uiteenlopende mensen aansluiten. Leeftijden variërend van twintig tot zestig jaar, de verhouding mannen en vrouwen is gelijk. De meeste komen uit de regio, maar sommige zitten een half uur in de auto om erbij te kunnen zijn.”

Ze hoopt op deze manier iets bij te dragen aan de stad Deventer. “Het is volgens mij een mooie toevoeging op spiritueel vlak. Het brengt mensen samen.”

Meedoen?

De volgende drumcirkel vindt plaats op 7 januari om 20.00 uur. “Niet alleen drums maar ook andere instrumenten zijn van harte welkom. Denk aan didges, fluiten, djembés, bongo’s en gitaren. Je vindt de drumcirkel door bij de Bolwerksmolen (Bolwerksweg 6) het strand op te lopen. Kleed je warm aan en neem een beker mee. Ook een fakkel of lantaarn is heel erg welkom”, aldus Marleen. Aanmelden kan via [email protected] of 06-12452969.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Lifestyle

Ga naar “Haarlemse Emma (29) en Olivier (30) én hun veertig waterbuffels wonen nu in Diepenveen: ‘Even wennen’”

Haarlemse Emma (29) en Olivier (30) én hun veertig waterbuffels wonen nu in Diepenveen: ‘Even wennen’

Ga naar “Zeg het maar: wat is de mooiste trouwlocatie in Deventer?”

Zeg het maar: wat is de mooiste trouwlocatie in Deventer?

Ga naar “Goede voornemens: deze Deventenaren maakten ze al waar in de eerste week van januari”

Goede voornemens: deze Deventenaren maakten ze al waar in de eerste week van januari

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime