Koningsdag 2021 in Deventer: dit kun je allemaal wél doen

Koningsdag 2021 in Deventer wordt gevierd op coronavriendelijke wijze. Geen grote festivals of gezellige kleedjesmarkten, helaas! Maar Oranjefans, niet getreurd. Ook in 2021 wordt Koningsdag in Deventer een feest.

Hijs de vlag mét wimpel

Om 06:23 uur, bij zonsopkomst, wordt door heel Nederland de vlag met wimpel gehesen om de verjaardag van Willem-Alexander te vieren. Oogt al meteen een stuk feestelijker in de straat, toch? Maar wist je dat er een officieel vlaggenprotocol bestaat? Dus voor het geval je een vlag hebt en een vlaggenmast: hier lees je wat je wel en niet mag doen met de Nederlandse vlag.

Foto: Google Streetview

Nederland zingt massaal het volkslied

Om klokslag 10:00 uur is het tijd om met heel het land het Wilhelmus te zingen. In plaats van dit voor de buis te doen, roept het KBOV dit vanaf de voordeur, balkon of tuin te doen, zodat door heel het land het volkslied te horen is.

Wandel dé Deventer Koningstocht

Speciaal voor Koningsdag organiseren Café Persee en Eetcafé de 7e Hemel een Koningstocht door de straten van Deventer, met een oranje tintje en een koninklijke sfeer. En je maakt zelfs kans op een originele paradeprijs!

Koninklijke wandelroute

Voor alle prinsjes en prinsesjes is er door de horecazaken een wandelroute uitgezet. Maar ook voor koningen en koninginnen is er een tocht door de stad uitgestippeld. Iets langer, maar niet minder leuk. Op dinsdag 27 april kan er tussen 10.00 en 16.00 uur gestart worden bij Café Persee op de Brink óf bij Eetcafé de 7e Hemel op het Grote Kerkhof. 

Wat ga je doen: bij aanvang ontvangt elke deelnemer koffie, thee of ranja en een lekkere oranje tompouce waarna er aan de stadsroute begonnen kan worden. De routekaart leidt elke wandelaar langs koninklijke stadskenmerken die onze stad rijk is en onderweg valt er zelfs nog het één en ander te ontdekken. Start je bij Persee? Dan finish je bij de 7e Hemel. En omgekeerd. Aan het einde van de route staan de rood-wit-blauw-gevlagde bitterballen en een verrassing op de wandelaars te wachten! 

Win een prijs met jouw outfit

Doe je geheel koninklijk of oranje gekleed mee aan de Koningstocht? Dan maak je óók nog eens kans op de speciale paradeprijs! Ben jij een Koning Willem-Alexander look-a-like of wuif je als Maxima? Huppelen de meisjes in een prinsessenjurk mee of rennen de jongens mee met hun zwaard? De meest originele wandeloutfit ontvangt de paradeprijs. Hoe leuk!

Hoewatwaar: Vier Koningsdag in Deventer mee met de Koningstocht van Café Persee en Eetcafé de 7e Hemel. De tocht bewandelen kan op dinsdag 27 april tussen 10.00 uur en 16.00 uur en het startpunt bepaal jijzelf. Aanmelden is niet nodig!

Foto: Café Persee en Eetcafé de 7e Hemel

Café Persee

Brink 32, 7411 BT Deventer

Nu geopend

Meer informatie

Koningsdag in het gras

Geen terras, maar wel een plekje in het gras! Op dinsdag 27 april is Meadow ToGo geopend voor een hapje en een drankje. Voor onderweg óf natuurlijk je favoriete plekje langs de IJssel. De openbare stadsweide van het Deventer Stadsstrand is dus op Koningsdag geopend. En voor deze feestdag wordt er gezorgd voor een extra maaironde van het gras en voldoende vuilnisbakken. Vergeet je kleedje niet, maar blijf je vooral aan de basis coronamaatregelen houden. Goed om te weten: grote groepen, barbecues, open vuur, versterkte muziek, koelboxen en kratten zijn niet toegestaan.

Meadow – Deventer Stadsstrand

Bolwerksweg 11, 7419 AA Deventer

Nu gesloten

Meer informatie

Bekijk de koning op televisie

Waar we vorig jaar een uniek kijkje kregen in het huishouden van de koninklijke familie op Paleis Huis Ten Bosch, nemen zij ons dit jaar mee op pad tijdens hun bezoek aan Eindhoven. Het bezoek aan de High Tech Campus Eindhoven. In een studio zal Koning Willem-Alexander met zijn gezin zijn 54ste verjaardag vieren. Er vinden gesprekken plaats met de koning en koningin, de mooiste DAF-voertuigen worden getoond, er wordt een maaltijd klaargemaakt en er wordt teruggeblikt op – jawel – de coronatijd. De uitzending duurt twee uur en wordt uitgezonden bij de NOS.

Foto: ANP

Buitenspelen in Deventer

Op Koningsdag worden alle kinderen in Nederland door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen uitgenodigd om buiten te spelen! Op de stoep, in de tuin, in de speeltuin of in de buurt. Hiermee vragen zij aandacht voor het belang om als kind buiten te zijn, te spelen en te bewegen op deze feestelijke dag. ”In deze coronatijd, waarin juist ook kinderen beperkingen ervaren, is het belangrijk om het leven te vieren en naar buiten te gaan. Uiteraard binnen de coronamaatregelen, dus met eigen gezin, vriendje of vriendinnetje, buurkinderen.”

Tip! versier de straat met kleurrijke tekeningen, gemaakt van stoepkrijt. Teken een kroontje, kleur de Nederlandse vlag of tover een vrolijke tekst op de stoeptegels. Plezier gegarandeerd!

Foto: ANP

Digitale vrijmarkten

Iets anders wat je kunt doen tijdens Koningsdag: een rondje maken langs de vrijmarkten. Nee, niet de marktjes die wij gewend zijn, maar de digitale variant! Op verschillende online locaties wordt er speciaal op Koningsdag een online vrijmarkt georganiseerd. Leg jij dolgraag je kleedje uit in Deventer? Maak dit jaar dan je eigen online kraampje. Ook de KiKa Vrijmarkt was vorig jaar een groot succes. Zodra er meer bekend is over deze digitale vrijmarkt(en), vullen wij de lijst aan.

koningsdag-kleedjesmarkt
Foto: ANP

Proost op Willem-Alexander!

Koningsdag wordt afgesloten met een nationale toost om 16.30 uur, live uitgezonden vanuit Paleis Soestdijk. Hef het glas vanuit je eigen woonkamer. Cheers!

Foto: ANP

Wat nog meer?

Worden er meer toffe initiatieven rond Koningsdag georganiseerd in Deventer? Zijn er nog fijne online feestjes, oranjepakketten, kleurwedstrijden of online vrijmarkten? Dan horen wij dat natuurlijk graag. Stuur een mailtje naar [email protected], dan vullen we de lijst aan.

Ook interessant op indebuurt:

Meer in deze categorie

Koningsdag Deventer

Ga naar “Koningsdag 2021 in Deventer: met deze tips maak jij er thuis een supergezellige dag van”

Koningsdag 2021 in Deventer: met deze tips maak jij er thuis een supergezellige dag van

Ga naar “Lintjesregen 2021 in Deventer: deze stadsgenoten mogen we feliciteren met een onderscheiding”

Lintjesregen 2021 in Deventer: deze stadsgenoten mogen we feliciteren met een onderscheiding

Ga naar “Tompoucen, donuts en soezen! Hier in Deventer scoor je oranjesnacks voor Koningsdag 2021”

Tompoucen, donuts en soezen! Hier in Deventer scoor je oranjesnacks voor Koningsdag 2021

In onze gids

Ga naar “Buitenpost”

Buitenpost

 • Rijksstraatweg 17A
 • Vrijetijd en uitgaan

Nu geopend

Ga naar “KaWin”

KaWin

 • Dorpsstraat 26A
 • Kringloopwinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Voetbalshirtskoning.nl”

Voetbalshirtskoning.nl

 • Kromme kerkstraat 1
 • Sportwinkel
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Alle jurken 20% korting € 12,00”

Alle jurken 20% korting € 12,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 16 mei 2021
Ga naar “jurk van € 25 voor € 20”

jurk van € 25 voor € 20

 • HEMA
 • Geldig t/m 16 mei 2021
Ga naar “Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99”

Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting”

Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Perla pads 36 stuks van € 15,16 voor € 7,58”

Perla pads 36 stuks van € 15,16 voor € 7,58

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 16 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Horecaplein medewerker”

Horecaplein medewerker

 • Spar City Deventer
 • Fulltime
Werken bij SPAR city

Topper

Ga naar “Bijbaan kassamedewerker”

Bijbaan kassamedewerker

 • Spar City Deventer
 • Parttime
Werken bij SPAR city
Ga naar “Oproepkracht / vakantiekracht servicemedewerker”

Oproepkracht / vakantiekracht servicemedewerker

 • Carinova Zorgorganisatie
 • Parttime
Carinova Zorgorganisatie

Topper

Ga naar “Productiemedewerker Laboratorium”

Productiemedewerker Laboratorium

 • Adecco
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Praktijkopleider bij KonnecteD”

Praktijkopleider bij KonnecteD

 • KonnecteD
 • Fulltime

Topper