Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Syrische hapjes, Eritrese muziek en natuurlijk de kerstboom! Het kerstfeest bij Buro Holland

Aangeboden door Buro Holland 20 december 2019

Bij Buro Holland, de school voor inburgeringscursus en taalles, is het bijna kerstvakantie. De cursisten en leraren hebben twee weken vrij. Maar voor het lokaal op slot gaat wordt er samen gevierd. Een kerstfeest inclusief muziek en lekkere hapjes. Indebuurt was ook uitgenodigd.

De kerstviering is niks nieuws, ieder jaar sluit Buro Holland zo het jaar af. Voor de cursisten is het, ondanks dat de meeste van hen moslim zijn, niet helemaal nieuw. Pinar (35) lerares bij Buro Holland vertelt, ”In de boeken leren ze ook over het kerstfeest dus dat kennen ze een beetje. We willen ze zo een stukje van de Nederlandse cultuur meegeven. En vaak kennen ze het ook via hun kinderen, die vieren kerst op school.” Kerst is niet het enige feest dat hier gevierd wordt. ”Laatst hebben we ook sinterklaas gevierd. Met lootjes en het doppelspel, dat was erg gezellig. Maar we vieren ook het suikerfeest”, aldus Pinar.

”Het is hier meer dan alleen lesgeven, je bent er ook voor elkaar.”

De meeste cursisten zitten er al klaar voor, het is nog even wachten op de laatste mensen en kinderen. ”Iedereen is welkom om z’n aanhang en kinderen mee te nemen, dat maakt het extra gezellig”, aldus Pinar. En ook de buren zijn uitgenodigd. Stagiaire Berna (21) is erg enthousiast over de kerstviering. ”Het is zo leuk samen, dat we zoiets kunnen doen voor de cursisten. Je ziet iedereen een keer op een andere manier dan in de klas.” Pinar vult aan, ”Het is hier meer dan alleen lesgeven, je bent er ook voor elkaar. Daarom zijn dit soort dingen goed, even elkaar op een andere manier leren kennen.”

Tekst gaat verder onder foto

Foto | Een tafel vol hapjes
Foto | Güliz opent het buffet
Foto | De baklava wordt aangesneden
Foto | Cursisten en stagiair Berna helemaal links.
Foto | Cursisten van Buro Holland

Iedereen heeft zelfgemaakte hapjes meegenomen. Zo staan er verschillende culturen op tafel, onder andere Syrische, Irakese, Eritrese en Filipijnse hapjes. Pinar: ”Iedereen doet altijd erg z’n best!” Dan zijn ook de laatste cursisten gearriveerd en kan het feest beginnen. Oprichtster en eigenaresse van Buro Holland Güliz doet een woordje en opent het buffet. ”Fijn dat we hier allemaal samen zijn vandaag. Cursisten, oud-cursisten en familie. Bedankt voor het afgelopen jaar! Mooi dat we het zo samen af kunnen sluiten. We gaan samen lekker genieten van al het heerlijks op tafel. Laat het je smaken!”

”De Baklava en het zelfgemaakte Eritrese brood smaken heerlijk!”

Dat laat iedereen zich geen twee keer zeggen. Ook wij gaan proeven. We proberen de Sarma, een Syrisch hapje van rijst gewikkeld in druivenbladeren. Maar ook de Baklava, Un kurabiyesi, traditionele Turkse meelkoekjes vertelt Pinar ons, en het zelfgemaakte Eritrese brood. Alles smaakt even heerlijk! Naast kletsen en lekker eten wordt er ook gedanst. Op Nederlandse en buitenlandse muziek. Iedereen doet gezellig mee. Ook de cursisten die wij tijdens ons vorige interview spraken zijn er. Ze hebben zin in de feestdagen. Voor sommigen is het de eerste keer oud en nieuw in Nederland. En dan is het helaas alweer tijd om te gaan! Met onze buik vol en een gezellige middag achter de rug.

Foto | Dansen op het kerstfeest
Foto | Gezelligheid tijdens de kerstviering
Foto | Traditionele Turkse meelkoekjes
Foto | Dansend op het kerstfeest

Lees ook:

Taalles? 5 x steengoede redenen om dit te doen bij Buro Holland

Wil jij na de zomer graag een inburgeringscursus of taalles volgen? Je kunt je al opgeven om in de w...

Amadu uit Afrika: ‘Ik kijk iedere dag Goedemorgen Nederland om de taal te leren!’

Boodschappen doen, muziek luisteren of een telefoongesprek, allemaal makkelijke dingen waar je niet ...
Fatima Buro Holland

Fatima uit Syrië doet alles voor haar droom: ‘Ik wil niet thuis zitten’

Fatima (42) uit Syrië is twee jaar en twintig dagen in Nederland. Vijftien jaar lang gaf ze les op e...

Meer over Buro Holland ontdekken?

Buro Holland dienstverlening

H.G. Gooszenstraat 1, Deventer

Bekijk meer:dienstverlening

adv.